Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!

Studeren met een functiebeperking

Ben je geïnteresseerd in een studie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) of studeer je al en heb je een functiebeperking? Als je ondersteuning nodig hebt bij het volgen van onderwijs of maken van tentamens, willen wij jou hier graag bij helpen.

Studeren zonder belemmeringen

Bij wie kun je terecht?

 • Student Careers Centre

  Als je advies nodig hebt of begeleiding zoekt voor een sollicitatie, neem dan contact op met het Student Careers Centre. Onze loopbaanadviseurs hebben ervaring met het begeleiden van studenten met verschillende beperkingen en/of bijzondere persoonlijke omstandigheden.

 • Student Disability Platform

  Het Student Disability Platform bestaat uit studenten met een functiebeperking die er gezamenlijk voor willen zorgen dat iedere student de kans krijgt om alles uit de studie(s) te halen zonder daarbij belemmeringen als gevolg van een functiebeperking te ervaren.

Huisvesting voor studenten met een functiebeperking

 • Studentenhuisvesting

  Studentenwoningen zijn te vinden via Studentenwoningweb en ROOM. Hier worden zowel zelfstandige als gedeelde woningen aangeboden. Hier word je niet begeleid en deze kamers zijn ook niet aangepast, maar mogelijk kun je hier een kamer vinden die toch aan jouw eisen voldoet.

  Wanneer je vanwege je functiebeperking niet in een reguliere studentenkamer kunt wonen maar geen begeleiding nodig hebt, is het soms toch mogelijk om te huren bij De Key of DUWO. Zij bieden een aantal kamers die zijn aangepast op de eisen van studenten met een functiebeperking.

  Met De Key kan je contact opnemen via info@dekey.nl.

  Met DUWO kan je contact opnemen via de website van DUWO.

  Als je er zelf niet goed uitkomt, of je acute hulp nodig hebt, kun je contact opnemen met de studentendecanen.

 • WoningNet

  WoningNet Amsterdam biedt rolstoelgeschikte woningen aan voor mensen die permanent gebruik maken van een rolstoel maar wel zelfstandig kunnen wonen. Voor deze woning heb je een indicatie nodig van de Dienst Wonen, Zorg en Samenleven Amsterdam.  Via de gemeente is het mogelijk om een urgentieregeling aan te vragen, dan krijg je voorrang op het krijgen van een sociale huurwoning.

 • Begeleid wonen

  In Amsterdam zijn er verscheidene organisaties die begeleid wonen aanbieden.

  • Voor studenten met ASS is dat Stumass
  • Voor studenten met een fysieke beperking is dat Fokuswonen

  Een overzicht kun je vinden op de sociale kaart van Amsterdam. Je kunt hier zoeken aan de hand van verschillende trefwoorden.

 • Woningaanpassing

  Wanneer je zelfstandig woont en speciale aanpassing aan je woonruimte nodig hebt, kun die mogelijk aanvragen bij de gemeente vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dit kan je het best doen in overleg met je huisvester.

Nog vragen?

 • Stuur je vraag per mail

  Heb je het antwoord op je vraag niet gevonden, aarzel dan niet om een e-mail te sturen naar het onderstaande adres. Je vraag wordt binnen een week beantwoord

Header image by Cris Renma (Pixabay)