Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Studentendecanen

Studentendecanen

De studentendecaan ondersteunt UvA-studenten met advies en informatie. Alles wat besproken wordt met de studentendecaan is vertrouwelijk.

Wat kan een studentendecaan voor je betekenen?

Je kunt vragen of problemen hebben, die niet direct het curriculum (de inhoud van de opleiding) betreffen, maar wel jou als persoon. Een studentendecaan helpt je graag met ondersteuning, advies en informatie.

 • Wanneer naar je studieadviseur, wanneer naar een studentendecaan?
  • Bij vragen over het rooster of jouw studieplanning maak je in eerste instantie een afspraak met je studieadviseur.
  • Ook met persoonlijke problemen, indien er bijvoorbeeld studievertraging dreigt te ontstaan, is het noodzakelijk dit zo snel mogelijk bij de studieadviseur te melden.

  Je studieadviseur kan je doorverwijzen naar een studentendecaan. Een doorverwijzing is echter niet noodzakelijk, je kunt ook rechtstreeks naar een studentendecaan.

 • Waarvoor kun je bij de studentendecanen terecht?

  Bijzondere omstandigheden

  Ongeacht of je nog moet starten of al langere tijd studeert, er kan sprake zijn van bijzondere omstandigheden die jouw studie (zullen) beïnvloeden.

  In dat geval kun je, als je daar behoefte aan hebt, een vertrouwelijk gesprek voeren met een studentendecaan. Bij bijzondere omstandigheden kun je denken aan topsport, functiebeperking, ziekte, zwanger- of ouderschap of familieomstandigheden (bijvoorbeeld mantelzorg).

  Hulp bij de aanvraag van voorzieningen

  Je kunt bij een studentendecaan terecht voor hulp bij het aanvragen van diverse voorzieningen. Een studentendecaan kan je helpen bij:

  • het aanvragen van tentamen- of onderwijsvoorzieningen
  • het aanvragen van compensatie bij studievertraging
  • het aanvragen van een bijdrage van een particulier fonds als je een deel van je studie in het buitenland volgt; voor sommige fondsen is een begeleidende brief van een studentendecaan nodig. (Maak ruim voor de deadline van het betreffende fonds  een afspraak met een studentendecaan!)
  • het aanvragen van een eventuele bijdrage in studiekosten bij een particulier fonds wanneer je niet (meer) in aanmerking komt voor studiefinanciering
  • het aanvragen van overige beurzen waarvoor je eventueel in aanmerking komt.

  Voor wat nog meer?

 • Chatsessies met medestudenten tijdens de coronacrisis

  Vanuit huis studeren is nog niet zo makkelijk. Hoe kun je ervoor zorgen dat je aan de slag gaat op de uren die je van plan was? Wat is er nodig om geconcentreerd te blijven, zodat je aan het eind van de dag tevreden je boeken en je laptop kan dichtslaan? Hoe blijf je aangehaakt bij je studie en je medestudenten? En hoe ga je ermee om als je je alleen voelt?

  Bespreek je situatie met andere studenten

  Tijdens de coronacrisis kan je jouw situatie delen met een klein groepje medestudenten (maximaal 5). Een studentendecaan leidt het gesprek. Met je medestudenten bespreek je tips en mogelijke oplossingen. 

  De chatsessies zijn dagelijks tussen 16.00-17.00 uur via Zoom (download de instructies voor Zoom).

  Wil je meedoen en is er op korte termijn geen plek? Laat het ons weten via training-sts@uva.nl. We kunnen het aanbod dan mogelijk uitbreiden.