Welke opleiding volg je?
Informatie voor
[ ingeschreven studenten ]
Welke opleiding volg je?

Hulp voor topsporters

Laatst gewijzigd op 24-05-2024 14:02
Ben je topsporter en studeer je aan de UvA? Bespreek hoe je sport en studie kunt combineren en check of je in aanmerking komt voor financiële ondersteuning met de UvA Topsportregeling.
Toon informatie voor jouw opleiding
Nu zie je algemene informatie op deze site. Kies je opleiding om ook informatie te zien die specifiek voor jouw opleiding geldt, zoals deadlines, regelingen en contactgegevens.
Welke opleiding volg je?

Wanneer ben je een topsporter?

Je kunt door de UvA worden aangemerkt als topsporter als je aan een van de volgende voorwaarden voldoet: 

  • Je sport op het hoogste internationale niveau (Europese kampioenschappen, wereldkampioenschappen en/of Olympische Spelen) binnen een erkend topsport-onderdeel;
  • Je bent een high potential: je bent door je leeftijd en/of gebrek aan ervaring nog niet rijp voor wedstrijden op het hoogste internationale niveau, maar presteert zo goed dat een groei naar het niveau van de A-categorie verwacht kan worden.

Deze criteria zijn opgesteld op basis van het advies van het Nederlands Olympisch Comité*Nederlandse Sport Federatie (NOC*NSF). Via de website van NOC*NSF TopsportExterne link kun je zien of je voor een topsportstatus in aanmerking komt.

Welke ondersteuning kun je van ons verwachten?

1. Studie- en sportplan

De studieadviseur van je opleiding kan je helpen met het opstellen van een studie- en sportplan. Afhankelijk van de mogelijkheden van je opleiding kan de studieadviseur je adviseren over een optimale afstemming tussen studie en sport. Denk hierbij aan gesprekken met docenten over aanpassing van je studieprogramma, het aanvragen van een extra tentamenkans of het verschuiven van tentamendata bij de examencommissie wanneer die net in een trainingsperiode vallen. De mogelijkheden kunnen verschillen per faculteit en/of opleiding.

2. Financiële regeling

De UvA kent een Topsportregeling (zie pdf hieronder). Topsporters kunnen tijdens hun studie financiële ondersteuning krijgen uit het Profileringsfonds. Topsporters die door de UvA zijn erkend en niet onder de A-categorie vallen en tijdens de basisbeursperiode door topsport studievertraging oplopen, kunnen voor een periode van in totaal maximaal 12 maanden financiële steun ontvangen in de vorm van een gift. De belangrijkste voorwaarden om voor deze steun in aanmerking te komen zijn: 

  • je hebt tijdig contact opgenomen met je studieadviseur en/of studentendecaan over de ontstane vertraging; 
  • je hebt nog geen afsluitend doctoraal- of masterdiploma behaald.

Meer informatie vind je in de UvA Regeling TopsportExterne link, en in de Regeling Profileringsfonds die je vindt op de pagina over het Profileringsfonds (Algemene deel + blz. 8, 9 en 17).

3. Gratis sportkaart USC

Ben je door de UvA als topsporter aangemerkt en ben je aangemeld bij Topsport Amsterdam? Dan kun je gratis een sportkaart krijgen bij het USCExterne link. Je kunt je hiervoor aanmelden bij studentendecaan Marjan Kuiper, te bereiken op j.m.kuiper@uva.nlExterne link.

4. Advies over regelingen

Je studieadviseur kan je uitleg geven over regelingen binnen de universiteit, zoals een uitzondering op het Bindend Studieadvies of financiële tegemoetkoming bij studievertraging. Om hiervoor in aanmerking te komen, is het belangrijk dat je elk studiejaar regelmatig contact hebt met je studieadviseur over je voortgang.

5. Huisvesting voor topsporters

Aan de Laan van Spartaan heeft Ymere 102 woningen die verhuurd worden aan studenten die aan topsport doen. De toewijzing verloopt via voordracht door Topsport AmsterdamExterne link. Ben je op hoog niveau aan het sporten, dan kan je bij hen informeren of je in aanmerking komt voor een woning.

Contact

Heb je vragen over de regeling? Kom je in aanmerking voor de topsportregeling? Of denk je in aanmerking te komen voor een status als high potential? Neem dan contact op met studentendecaan Marjan Kuiper, coördinator Topsport via topsportcoordinator-sts@uva.nlExterne link.

Er wordt nauw samengewerkt met Topsport Amsterdam. Topsport Amsterdam zet zich (onder andere) in voor het mogelijk maken van een duale carrière voor Amsterdamse topsporters. Extra informatie over wat Topsport Amsterdam doet, vind je op de website Topsport AmsterdamExterne link. Voor vragen kun je contact opnemen met Marie Hoogstraten via onderwijs@topsport.amsterdamExterne link.

Contact

Marjan Kuiper Studentendecaan Studenten Services

Heb je vragen over de Regeling Topsport of Regeling Topcultuur? Neem dan contact op met studentendecaan Marjan Kuiper, coördinator Topsport en Topcultuur. Dat kan via een e-mail of via het maken van een afspraak.

Contactgegevens

Mail Marjan Kuiper

envelopeStuur een e-mailj.m.kuiper@uva.nl