info-circle
student.uva.nl is vernieuwd. Lees meer...
Welke opleiding volg je?

Zwangerschap en ouderschap tijdens je studie

Laatst gewijzigd op 01-08-2022
Ben je zwanger, of combineer je je studie met de zorg voor een kind, dan is het goed om samen met een studieadviseur te kijken hoe je dit het best kunt organiseren.
Toon informatie specifiek voor jouw opleiding
Nu zie je algemene informatie op deze site. Kies je opleiding om ook informatie te zien die specifiek voor jouw opleiding geldt, zoals deadlines, regelingen en contactgegevens.
Welke opleiding volg je?

Zwangerschap of ouderschap? Overleg met je studieadviseur

Het is verstandig om zo vroeg mogelijk in je zwangerschap een afspraak te maken met de studieadviseur van je opleiding [link volgt], met wie je samen kijkt of er in je studieprogramma aanpassingen nodig en mogelijk zijn. Zo'n gezamenlijke check van je studieprogramma kan ook belangrijk zijn voor wie al een studerende moeder of vader is. Ook bij bijzondere situaties kun je als student-ouder terecht bij de studieadviseur, bijvoorbeeld als je kind ziek is, waardoor je studievertraging dreigt op te lopen. 

Studievertraging door zwangerschap: financiële steun

Als je door zwangerschap en bevalling studievertraging oploopt, en je voldoet aan de voorwaarden, dan kun je (via het Profileringsfonds) financiële steun krijgen van de universiteit. Deze steun bedraagt maximaal 4 maanden. 

Als je geen of onvoldoende studiefinanciering hebt om je studie te bekostigen, dan kun je een aanvraag indienen bij een particulier fonds, met een aanbeveling van een studentendecaan. 

Maak een afspraak met een studentendecaan.

Toeslagen bij ouderschap

De overheid verstrekt verschillende vormen van toeslagen. 

Nuttige websites

Contact

Let op: selecteer eerst je opleiding

Contactgegevens