Welke opleiding volg je?
Informatie voor
[ ingeschreven studenten ]
Welke opleiding volg je?

Zwangerschap en ouderschap tijdens je studie

Laatst gewijzigd op 24-05-2024 14:17
Ben je zwanger, of combineer je je studie met de zorg voor een kind, dan is het goed om samen met een studieadviseur te kijken hoe je dit het best kunt organiseren.
Toon informatie voor jouw opleiding
Nu zie je algemene informatie op deze site. Kies je opleiding om ook informatie te zien die specifiek voor jouw opleiding geldt, zoals deadlines, regelingen en contactgegevens.
Welke opleiding volg je?

Overleg met je studieadviseur

Je studieprogramma aanpassen

Het is verstandig om zo vroeg mogelijk in je zwangerschap een afspraak te maken met de studieadviseur van je opleiding. Samen bekijk je of er in je studieprogramma aanpassingen nodig en mogelijk zijn. Zo'n gezamenlijke check van je studieprogramma kan ook belangrijk zijn voor wie al een studerende moeder of vader is. Ook in bijzondere situaties kun je als student-ouder terecht bij de studieadviseur, bijvoorbeeld als je kind ziek is, en je studievertraging oploopt. 

Maatregelen om gezond en veilig te kunnen studeren 

Heb je een kinderwens, ben je zwanger of geef je borstvoeding? Dan is het belangrijk dat je nadenkt over gezond en veilig studeren aan de UvA. Samen met je studieadviseur kun je kijken welke maatregelen er nodig zijn voor een gezonde studeeromgeving. 

Studievertraging door zwangerschap: financiële steun

Als je door zwangerschap en bevalling studievertraging oploopt, en je voldoet aan de voorwaarden, dan kun je (via het Profileringsfonds) financiële steun krijgen van de universiteit. Deze steun bedraagt maximaal 4 maanden. 

Als je geen of onvoldoende studiefinanciering hebt om je studie te bekostigen, dan kun je een aanvraag indienen bij een particulier fonds, met een aanbeveling van een studentendecaan. 

Maak een afspraak met een studentendecaan.

Toeslagen bij ouderschap

De overheid verstrekt verschillende vormen van toeslagen. 

Nuttige websites