Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Recht & Beleid Clinic

Amsterdam Law Clinics

Dit semester is de pilotfase gestart van de Recht & Beleid Clinic. In deze clinic werken masterstudenten Nederlands recht aan structurele juridische problemen die uit de samenleving naar voren komen. Zo kun je bijvoorbeeld een bijdrage leveren aan het optuigen van een strategische procedure die een maatschappelijk belang nastreeft. Of aan een advies waarmee organisaties naar instanties kunnen stappen om aanpassing van beleid te eisen.

Miniweegschaal

Het werk in de clinic

Het werk in de clinic bestaat uit projecten die worden uitgevoerd voor o.a. cliënten en NGO's. Studenten werken in teams van 3 tot 5 studenten en worden intensief begeleid. Je krijgt als student een intensieve training op het gebied van fact-finding, juridisch schrijven en communicatievaardigheden. Onderdeel van het werk zijn regelmatige ontmoetingen tussen de student, de supervisor en de opdrachtgevers. De nadruk ligt op professionaliteit, kwalitatief hoogstaand werk, teamwerk en respect voor vertrouwelijkheid.

Huidige projecten

De Recht & Beleid Clinic werkt dit semester op 2 zaken:

  • Eén zaak gaat om een procesadvies voor een cliënt om een preventieplicht te bewerkstelligen tegen kindermarketing  (reclame en promotie specifiek voor voedingsmiddelen gericht op kinderen).
  • De andere zaak gaat over huiselijk geweld, uithuisplaatsing en toegang tot recht. De Recht & Beleid Clinic doet onderzoek naar de situatie van vrouwen in huiselijk geweld die dergelijk geweld niet durven te melden uit de angst dat hun kinderen uit huis worden geplaatst. De groep studenten doet onderzoek naar de vraag wat in het ‘belang van het kind’ is en of deze groep vrouwen toegang heeft tot het recht. Gelet op het interdisciplinaire karakter van dit onderzoek, werkt de Recht & Beleid Clinic samen met studenten Social Work van de Hogeschool van Amsterdam. 

Contact

Meer informatie? Mail naar: amsterdamlawclinics@uva.nl.