Informatie

Bekijk de nieuwe studieresultatenpagina. Weer een stap richting de juiste info op één plek

Welke opleiding volg je?

Criminal Justice Clinic

Laatst gewijzigd op 13-11-2022
Tijdens de Amsterdam Law Clinics krijgen masterstudenten de kans om in opdracht van cliënten aan zaken van algemeen belang te werken.
Toon informatie voor jouw opleiding
Nu zie je algemene informatie op deze site. Kies je opleiding om ook informatie te zien die specifiek voor jouw opleiding geldt, zoals deadlines, regelingen en contactgegevens.
Welke opleiding volg je?

In de internationale, transnationale en nationale rechtspraktijk bestaat een groeiende belangstelling voor juristen met een dieper inzicht in en ervaring met de werking en de toepassing van het (internationale) strafrecht. Deze clinic biedt de mogelijkheid om dergelijke ervaring op te doen en tegelijkertijd in contact te komen met het toekomstige werkveld.

De samenwerking tussen (inter)nationale rechterlijke organisaties, zoals internationale strafhoven en tribunalen en NGO's enerzijds, en studenten internationaal en Nederlands strafrecht anderzijds, biedt een bijzondere ervaring. Aangezien we specifieke expertise hebben op het gebied van (internationaal) strafrecht, dankzij de masters International Criminal Law en Strafrecht en het innovatieve onderzoek van het Amsterdam Center of Criminal Justice (ACCJ), biedt deze clinic de perfecte mogelijkheid om cliënten te ondersteunen bij (internationaal) strafrecht gerelateerde zaken.

Een afbeelding van een hand die een kleine wereldbol met een afstudeerhoed op.

Het werk in de clinic

Het werk in de clinic bestaat uit projecten voor cliënten waarvoor de studenten juridisch onderzoek verrichten, juridisch advies verstrekken en juridische documenten opstellen. De projecten worden uitgevoerd in een team van 3 -5 studenten. Studenten worden intensief begeleid door docenten van de master International Criminal Law en de master Strafrecht. Zij krijgen intensieve, praktijkgerichte begeleiding bij het verrichten van juridisch onderzoek en het schrijven van een juridisch advies voor externe cliënten. De nadruk ligt hierbij op professionaliteit, kwalitatief hoogstaand werk, teamwork en respect voor vertrouwelijkheid. 

Tijdens mijn tijd bij de Criminal Justice Clinic, is mijn begrip van en kennis over het onderwerp toegenomen, mijn creativiteit ten aanzien van juridische argumenten getest en daarnaast mocht ik met een aantal geweldige mensen werken. Ik zou studenten ten zeerste aanbevelen om deel te nemen aan de Clinic, omdat het je de nodige vaardigheden leert die jou voorbereiden op je toekomstige carrière in recht.
Marielotte van Ballegooijenvoormalig clinic student 2020/2021

Projecten waar de Criminal Justice Clinic aan werkt

Cliënten zijn onder meer het Bureau van de Aanklager van het Internationaal Restmechanisme voor Straftribunalen van de VN, het Bureau van de Aanklager van het Internationaal Strafhof en advocaten van de verdediging en van slachtoffers die in internationale en binnenlandse strafrechtsystemen werkzaam zijn. Voorbeelden van de projecten waar de Criminal Jusice Clinic aan heeft gewerkt zijn:

  • Onderzoek voor een een internationaal straftribunaal naar mogelijke lacunes in de aansprakelijkheid voor internationale misdrijven. Hiervoor analyseerden studenten internationale en nationale vonnissen, openbroninformatie en ander materiaal met het oog op het uitvoeren van een juridische beoordeling van de betrokkenheid van geïdentificeerde daders bij het plegen van internationale misdrijven. 
  • Het bijstaan van een advocaat in een lopende strafprocedure in hoger beroep tegen een veroordeling wegens oorlogsmisdaden en deelname aan een terroristische organisatie. Het onderzoek richtte zich op het bestaan en/of de reikwijdte van strafrechtelijke aansprakelijkheid als oorlogsmisdrijf voor het (openbaar) maken van beelden van verhoren van krijgsgevangenen en het tonen van dode lichamen van tegenstanders.

Aankomende projecten tweede semester 2022-2023

Onderzoek met strafrechtadvocaten, Amnesty Nederland en Controle Alt Delete

In deze zaak doe je onderzoek naar artikel 12 Sv verzoeken die burgers hebben ingediend bij het Gerechtshof in Amsterdam vanwege geweldstoepassingen door politiemensen tegen burgers. Je doet onderzoek naar online gepubliceerde beschikkingen, gaat langs bij advocaten om dossiers in te kijken en werkt mee aan het analyseren van de onderzoeksresultaten in voorbereiding van een publicatie over hoe het Openbaar Ministerie en het Gerechtshof Amsterdam omgaan met geweldstoepassingen door de politie. 

Juridische mogelijkheden voor de Wit-Russische oppositie

Dit project voor de Public International Law & Policy Group (PILPG) ondersteunt oppositieleidster Sviatlana Tsikhanouskaya en Wit-Russische mensenrechtenverdedigers. CJC-studenten zullen onderzoek doen naar de mogelijkheden om verantwoording af te leggen voor de misdaden die de Wit-Russische autoriteiten sinds de frauduleuze verkiezingen van 9 augustus 2020 hebben gepleegd en die volgens mensenrechtenrapporten kunnen neerkomen op misdaden tegen de menselijkheid. Studenten zullen hun creatieve vaardigheden moeten gebruiken om met bruikbare en praktisch toepasbare strategieën te komen om straffeloosheid in Wit-Rusland te bestrijden. 

De moord op Lokman Slim als onderdeel van een regionaal patroon van politieke moorden

De op grote schaal gemelde gruwelijke moord op de Libanese mensenrechtenactivist Lokman Slim maakt deel uit van een structureel patroon van politieke moorden in Libanon en de bredere regio, waaronder Irak, in de afgelopen jaren. De weduwe van Slim probeert samen met een groep Libanese en internationale advocaten antwoorden te vinden op de vraag: Hoe en door welke internationale of buitenlandse autoriteiten kunnen deze misdaden worden vervolgd in de strijd tegen de straffeloosheid?

Vragen

Heb je vragen over de Criminal Justice Clinic? Stuur dan een e-mail naar amsterdamlawclinics@uva.nlExterne link of neem contact op met Marieke de HoonExterne link.

Aanmelding en toelating

De Criminal Justice Clinic staat in principe open voor al onze masterstudenten.

Andere vereisten zijn:

  • Je bent ten minste 10 uur per week beschikbaar;
  • Je hebt een sterk arbeidsethos, uitstekende communicatieve en (Engelse) schrijfvaardigheden, en een oprechte interesse in (internationaal) strafrecht.

Klik hier voor meer informatie over hoe jij je kunt aanmelden.

Oud-studenten van de Criminal Justice Clinic

Als je geïnteresseerd bent in meer praktijkgerichte informatie over de clinic en ervaringen van voormalige studenten kun je contact opnemen met een van de onderstaande studenten. Stuur een e-mail naar amsterdamlawclinics@uva.nlExterne link voor de contactgegevens.

Wat onze alumni zeggen over de Amsterdam Law Clinics:

We gebruiken cookies

Accepteer alle cookies om deze video te kunnen zien