Welke opleiding volg je?
Informatie voor
[ ingeschreven studenten ]
Welke opleiding volg je?

Criminal Justice Clinic

Laatst gewijzigd op 31-08-2023 15:53
Tijdens de Amsterdam Law Clinics krijgen masterstudenten de kans om in opdracht van cliënten aan zaken van algemeen belang te werken.
Toon informatie voor jouw opleiding
Nu zie je algemene informatie op deze site. Kies je opleiding om ook informatie te zien die specifiek voor jouw opleiding geldt, zoals deadlines, regelingen en contactgegevens.
Welke opleiding volg je?

In de internationale, transnationale en nationale rechtspraktijk bestaat een groeiende belangstelling voor juristen met een dieper inzicht in en ervaring met de werking en de toepassing van het (internationale) strafrecht. Deze clinic biedt de mogelijkheid om dergelijke ervaring op te doen en tegelijkertijd in contact te komen met het toekomstige werkveld.

De samenwerking tussen (inter)nationale rechterlijke organisaties, zoals internationale strafhoven en tribunalen en NGO's enerzijds, en studenten internationaal en Nederlands strafrecht anderzijds, biedt een bijzondere ervaring. Aangezien we specifieke expertise hebben op het gebied van (internationaal) strafrecht, dankzij de masters International Criminal Law en Strafrecht en het innovatieve onderzoek van het Amsterdam Center of Criminal Justice (ACCJ), biedt deze clinic de perfecte mogelijkheid om cliënten te ondersteunen bij (internationaal) strafrecht gerelateerde zaken.

Een afbeelding van een hand die een kleine wereldbol met een afstudeerhoed op.

Het werk in de clinic

Het werk in de clinic bestaat uit projecten voor cliënten waarvoor de studenten juridisch onderzoek verrichten, juridisch advies verstrekken en juridische documenten opstellen. De projecten worden uitgevoerd in een team van 3 -5 studenten. Studenten worden intensief begeleid door docenten van de master International Criminal Law en de master Strafrecht. Zij krijgen intensieve, praktijkgerichte begeleiding bij het verrichten van juridisch onderzoek en het schrijven van een juridisch advies voor externe cliënten. De nadruk ligt hierbij op professionaliteit, kwalitatief hoogstaand werk, teamwork en respect voor vertrouwelijkheid. 

Tijdens mijn tijd bij de Criminal Justice Clinic, is mijn begrip van en kennis over het onderwerp toegenomen, mijn creativiteit ten aanzien van juridische argumenten getest en daarnaast mocht ik met een aantal geweldige mensen werken. Ik zou studenten ten zeerste aanbevelen om deel te nemen aan de Clinic, omdat het je de nodige vaardigheden leert die jou voorbereiden op je toekomstige carrière in recht.
Marielotte van Ballegooijenvoormalig clinic student 2020/2021

Aankomende projecten

In het eerste semester 23-24 zal de Criminal Justice Clinic samenwerken met de stichting Dutch&Detained, een non-profit advocatenkantoor dat onafhankelijke juridische bijstand verleent aan Nederlandse burgers die gedetineerd zijn in de zogenaamde zorglanden (ruwweg: buiten de EU). Het werk van Dutch&Detained richt zich op strafrecht, internationaal recht, mensenrechten en diplomatieke betrekkingen. Er is geen standaardaanpak, omdat elk land, elke zaak en elke gedetineerde anders is. Als student doe je onderzoek naar de verschillende procedures na een veroordeling in een specifiek land, analyseer je casussen en adviseer je cliënten. NB: beheersing van de Turkse taal is een pré.

Voormalige projecten

Cliënten zijn onder meer het Bureau van de Aanklager van het Internationaal Restmechanisme voor Straftribunalen van de VN, het Bureau van de Aanklager van het Internationaal Strafhof en advocaten van de verdediging en van slachtoffers die in internationale en binnenlandse strafrechtsystemen werkzaam zijn.

Voorbeelden van de projecten waar de Criminal Jusice Clinic aan heeft gewerkt zijn:

  • Onderzoek naar mogelijkheden om verantwoording af te leggen voor de misdaden die de Belarussische autoriteiten sinds de frauduleuze verkiezingen van 9 augustus 2020 hebben begaan en die volgens mensenrechtenrapporten kunnen neerkomen op misdaden tegen de menselijkheid. Dit project wordt uitgevoerd met de Public International Law & Policy Group (PILPG), die oppositieleider Sviatlana Tsikhanouskaya en Belarussische mensenrechtenverdedigers ondersteunt.
  • Onderzoek naar structurele patronen van politieke moorden in Libanon en de bredere regio, inclusief Irak, om de vraag te beantwoorden: Hoe en door welke internationale of buitenlandse autoriteiten kunnen deze misdaden worden vervolgd in de strijd tegen straffeloosheid?
  • Onderzoek voor een een internationaal straftribunaal naar mogelijke lacunes in de aansprakelijkheid voor internationale misdrijven. Hiervoor analyseerden studenten internationale en nationale vonnissen, openbroninformatie en ander materiaal met het oog op het uitvoeren van een juridische beoordeling van de betrokkenheid van geïdentificeerde daders bij het plegen van internationale misdrijven. 
  • Het bijstaan van een advocaat in een lopende strafprocedure in hoger beroep tegen een veroordeling wegens oorlogsmisdaden en deelname aan een terroristische organisatie. Het onderzoek richtte zich op het bestaan en/of de reikwijdte van strafrechtelijke aansprakelijkheid als oorlogsmisdrijf voor het (openbaar) maken van beelden van verhoren van krijgsgevangenen en het tonen van dode lichamen van tegenstanders.

Vragen

Heb je vragen over de Criminal Justice Clinic? Stuur dan een e-mail naar amsterdamlawclinics@uva.nlExterne link of neem contact op met Marieke de HoonExterne link.

Aanmelding en toelating

De Criminal Justice Clinic staat in principe open voor al onze masterstudenten.

Andere vereisten zijn:

  • Je bent ten minste 10 uur per week beschikbaar;
  • Je hebt een sterk arbeidsethos, uitstekende communicatieve en (Engelse) schrijfvaardigheden, en een oprechte interesse in (internationaal) strafrecht.

Klik hier voor meer informatie over hoe jij je kunt aanmelden.

Oud-studenten van de Criminal Justice Clinic

Als je geïnteresseerd bent in meer praktijkgerichte informatie over de clinic en ervaringen van voormalige studenten kun je contact opnemen met een van de onderstaande studenten. Stuur een e-mail naar amsterdamlawclinics@uva.nlExterne link voor de contactgegevens.

Wat onze alumni zeggen over de Amsterdam Law Clinics:

We gebruiken cookies

Accepteer alle cookies om deze video te kunnen zien