Criminal Justice Clinic
In de internationale, transnationale en nationale rechtspraktijk bestaat een groeiende belangstelling voor juristen met een dieper inzicht in en ervaring met de werking en de toepassing van het (internationale) strafrecht. Deze clinic biedt de mogelijkheid om dergelijke ervaring op te doen en tegelijkertijd in contact te komen met het toekomstige werkveld.
De samenwerking tussen (inter)nationale rechterlijke organisaties, zoals internationale strafhoven en tribunalen en NGO's enerzijds, en studenten internationaal en Nederlands strafrecht anderzijds, biedt een bijzondere ervaring. Aangezien we specifieke expertise hebben op het gebied van (internationaal) strafrecht, dankzij de masters International Criminal Law en Strafrecht en het innovatieve onderzoek van het Amsterdam Center of Criminal Justice (ACCJ), biedt deze clinic de perfecte mogelijkheid om cliënten te ondersteunen bij (internationaal) strafrecht gerelateerde zaken.
Het werk in de clinic
Het werk in de clinic bestaat uit projecten voor cliënten waarvoor de studenten juridisch onderzoek verrichten, juridisch advies verstrekken en juridische documenten opstellen. De projecten worden uitgevoerd in een team van 3 -5 studenten. Studenten worden intensief begeleid door docenten van de master International Criminal Law en de master Strafrecht. Zij krijgen intensieve, praktijkgerichte begeleiding bij het verrichten van juridisch onderzoek en het schrijven van een juridisch advies voor externe cliënten. De nadruk ligt hierbij op professionaliteit, kwalitatief hoogstaand werk, teamwork en respect voor vertrouwelijkheid.
“Tijdens mijn tijd bij de Criminal Justice Clinic, is mijn begrip van en kennis over het onderwerp toegenomen, mijn creativiteit ten aanzien van juridische argumenten getest en daarnaast mocht ik met een aantal geweldige mensen werken. Ik zou studenten ten zeerste aanbevelen om deel te nemen aan de Clinic, omdat het je de nodige vaardigheden leert die jou voorbereiden op je toekomstige carrière in recht.”
Aankomende projecten
In het tweede semester van het academisch jaar 2024-2025 zal de Criminal Justice Clinic een onderzoeksproject doen voor International Criminal Tribunal. Als onderdeel van dit project zullen de studenten onderzoek doen voor een internationaal straftribunaal op het gebied van procesrecht. Het doel van het project is om het tribunaal te voorzien van informatie over hoe een bepaalde procedure wordt uitgevoerd voor binnenlandse straftribunalen in verschillende jurisdicties, alsmede andere internationale strafrechtelijke procedures, met als doel hier inspiratie uit te halen om procedures op internationaal niveau te verbeteren.
De Criminal Justice Clinic gaat ook een onderzoeksproject doen met de Public International Law & Policy Group (PILPG). De studenten zullen samenwerken met PILPG en lokale maatschappelijke organisaties om getuigenissen van slachtoffers van 'mass atrocities' in Oost-Afrika te analyseren. Het doel van het project is om internationale misdaden te identificeren, elementen van misdaden te beoordelen en de kwaliteit van de getuigenissen te evalueren voor mogelijk gebruik in berichtgeving of strafrechtelijke procedures.
Daarnaast zal een groep studenten deelnemen aan een project om de NGO Dutch & Detained te helpen bij het verlenen van onafhankelijke juridische bijstand aan Nederlanders die in het buitenland gedetineerd zijn. Het werk in de clinic zal bestaan uit het verrichten van verschillende juridische taken met betrekking tot procedures voor en na de berechting van een specifieke cliënt in het buitenland.
Voormalige projecten
Cliënten zijn onder meer het Bureau van de Aanklager van het Internationaal Restmechanisme voor Straftribunalen van de VN, het Bureau van de Aanklager van het Internationaal Strafhof en advocaten van de verdediging en van slachtoffers die in internationale en binnenlandse strafrechtsystemen werkzaam zijn.
Voorbeelden van de projecten waar de Criminal Jusice Clinic aan heeft gewerkt zijn:
- Onderzoek, samen met Prakken d'Oliveira Mensenrechten naar het internationale misdrijf: "Het uitspreken van veroordelingen en tenuitvoerleggen van executies zonder voorafgaand vonnis uitgesproken door een rechtmatig samengesteld gerecht dat alle gerechtelijke waarborgen biedt die algemeen als onmisbaar worden erkend"(artikel 8.2 onder c ICC Statuut). Het onderzoek richt zich op jurisprudentie van zowel internationale tribunalen, als (al dan niet Europese) nationale rechtbanken met betrekking tot dit misdrijf en zal ingaan op de vraag wat 'gerechtelijke waarborgen die algemeen erkend worden als onmisbaar' inhoudt, en hoe dit zich verhoudt tot niet-westerse vormen van geschillenbeslechting.
- Onderzoek samen met de stichting Dutch&Detained, naar de verschillende procedures na een veroordeling in een specifiek land.
- Onderzoek naar mogelijkheden om verantwoording af te leggen voor de misdaden die de Belarussische autoriteiten sinds de frauduleuze verkiezingen van 9 augustus 2020 hebben begaan en die volgens mensenrechtenrapporten kunnen neerkomen op misdaden tegen de menselijkheid. Dit project wordt uitgevoerd met de Public International Law & Policy Group (PILPG), die oppositieleider Sviatlana Tsikhanouskaya en Belarussische mensenrechtenverdedigers ondersteunt.
- Onderzoek naar structurele patronen van politieke moorden in Libanon en de bredere regio, inclusief Irak, om de vraag te beantwoorden: Hoe en door welke internationale of buitenlandse autoriteiten kunnen deze misdaden worden vervolgd in de strijd tegen straffeloosheid?
- Onderzoek voor een een internationaal straftribunaal naar mogelijke lacunes in de aansprakelijkheid voor internationale misdrijven. Hiervoor analyseerden studenten internationale en nationale vonnissen, openbroninformatie en ander materiaal met het oog op het uitvoeren van een juridische beoordeling van de betrokkenheid van geïdentificeerde daders bij het plegen van internationale misdrijven.
- Het bijstaan van een advocaat in een lopende strafprocedure in hoger beroep tegen een veroordeling wegens oorlogsmisdaden en deelname aan een terroristische organisatie. Het onderzoek richtte zich op het bestaan en/of de reikwijdte van strafrechtelijke aansprakelijkheid als oorlogsmisdrijf voor het (openbaar) maken van beelden van verhoren van krijgsgevangenen en het tonen van dode lichamen van tegenstanders.
Vragen
Heb je vragen over de Criminal Justice Clinic? Stuur dan een e-mail naar amsterdamlawclinics@uva.nl of neem contact op met Marieke de Hoon.
Aanmelding en toelating
De Criminal Justice Clinic staat in principe open voor al onze masterstudenten.
Andere vereisten zijn:
- Je bent ten minste 10 uur per week beschikbaar;
- Je hebt een sterk arbeidsethos, uitstekende communicatieve en (Engelse) schrijfvaardigheden, en een oprechte interesse in (internationaal) strafrecht.
Klik hier voor meer informatie over hoe jij je kunt aanmelden.
Vanwege de intensieve werklast tijdens het eerste semester voor studenten van de master International Criminal and Transnational Law, wordt hen geadviseerd om in het tweede semester deel te nemen aan de Criminal Justice Clinic.
Oud-studenten van de Criminal Justice Clinic
Als je geïnteresseerd bent in meer praktijkgerichte informatie over de clinic en ervaringen van voormalige studenten kun je contact opnemen met een van de onderstaande studenten. Stuur een e-mail naar amsterdamlawclinics@uva.nl voor de contactgegevens.