Welke opleiding volg je?
Informatie voor
[ ingeschreven studenten ]
Welke opleiding volg je?

Criminal Justice Clinic

Laatst gewijzigd op 26-06-2024 13:17
Tijdens de Amsterdam Law Clinics krijgen masterstudenten de kans om in opdracht van cliënten aan zaken van algemeen belang te werken.
Toon informatie voor jouw opleiding
Nu zie je algemene informatie op deze site. Kies je opleiding om ook informatie te zien die specifiek voor jouw opleiding geldt, zoals deadlines, regelingen en contactgegevens.
Welke opleiding volg je?

In de internationale, transnationale en nationale rechtspraktijk bestaat een groeiende belangstelling voor juristen met een dieper inzicht in en ervaring met de werking en de toepassing van het (internationale) strafrecht. Deze clinic biedt de mogelijkheid om dergelijke ervaring op te doen en tegelijkertijd in contact te komen met het toekomstige werkveld.

De samenwerking tussen (inter)nationale rechterlijke organisaties, zoals internationale strafhoven en tribunalen en NGO's enerzijds, en studenten internationaal en Nederlands strafrecht anderzijds, biedt een bijzondere ervaring. Aangezien we specifieke expertise hebben op het gebied van (internationaal) strafrecht, dankzij de masters International Criminal Law en Strafrecht en het innovatieve onderzoek van het Amsterdam Center of Criminal Justice (ACCJ), biedt deze clinic de perfecte mogelijkheid om cliënten te ondersteunen bij (internationaal) strafrecht gerelateerde zaken.

Een afbeelding van een hand die een kleine wereldbol met een afstudeerhoed op.

Het werk in de clinic

Het werk in de clinic bestaat uit projecten voor cliënten waarvoor de studenten juridisch onderzoek verrichten, juridisch advies verstrekken en juridische documenten opstellen. De projecten worden uitgevoerd in een team van 3 -5 studenten. Studenten worden intensief begeleid door docenten van de master International Criminal Law en de master Strafrecht. Zij krijgen intensieve, praktijkgerichte begeleiding bij het verrichten van juridisch onderzoek en het schrijven van een juridisch advies voor externe cliënten. De nadruk ligt hierbij op professionaliteit, kwalitatief hoogstaand werk, teamwork en respect voor vertrouwelijkheid. 

Tijdens mijn tijd bij de Criminal Justice Clinic, is mijn begrip van en kennis over het onderwerp toegenomen, mijn creativiteit ten aanzien van juridische argumenten getest en daarnaast mocht ik met een aantal geweldige mensen werken. Ik zou studenten ten zeerste aanbevelen om deel te nemen aan de Clinic, omdat het je de nodige vaardigheden leert die jou voorbereiden op je toekomstige carrière in recht.
Marielotte van Ballegooijenvoormalig clinic student 2020/2021

Aankomende projecten

Samen met Prakken d'Oliveira Mensenrechten zal de Criminal Justice Clinic in het tweede semester 23-24 onderzoek doen naar het internationale misdrijf "Het uitspreken van veroordelingen en tenuitvoerleggen van executies zonder voorafgaand vonnis uitgesproken door een rechtmatig samengesteld gerecht dat alle gerechtelijke waarborgen biedt die algemeen als onmisbaar worden erkend."(artikel 8.2 onder c ICC Statuut). Het onderzoek richt zich op jurisprudentie van zowel internationale tribunalen, als (al dan niet Europese) nationale rechtbanken met betrekking tot dit misdrijf en zal ingaan op de vraag wat 'gerechtelijke waarborgen die algemeen erkend worden als onmisbaar' inhoudt, en hoe dit zich verhoudt tot niet-westerse vormen van geschillenbeslechting. Nederlandse taalvaardigheid is een pré, maar niet essentieel.

Ook zal in deze Clinic onderzoek worden gedaan ter ondersteuning van de Chambers of the Special Jurisdiction for Peace in Colombia. De Special Jurisdiction for Peace werd opgericht na het vredesakkoord van 2016 tussen de Colombiaanse regering en de FARC-guerrilla en is het belangrijkste onderdeel van het huidige proces van transitional justice. Het onderzoek richt zich op de aard en reikwijdte van sancties en veroordelingen in het Internationaal Strafrecht in gevallen van schuldbekentenis, waarheidsvinding en processen van transitional justice. Studenten zullen vergelijkend strafrechtonderzoek doen en kijken naar het recht en de praktijk van internationale, ad hoc en hybride tribunalen. Kennis van het Spaans is wenselijk.

Voormalige projecten

Cliënten zijn onder meer het Bureau van de Aanklager van het Internationaal Restmechanisme voor Straftribunalen van de VN, het Bureau van de Aanklager van het Internationaal Strafhof en advocaten van de verdediging en van slachtoffers die in internationale en binnenlandse strafrechtsystemen werkzaam zijn.

Voorbeelden van de projecten waar de Criminal Jusice Clinic aan heeft gewerkt zijn:

  • Onderzoek samen met de stichting Dutch&Detained, naar de verschillende procedures na een veroordeling in een specifiek land.
  • Onderzoek naar mogelijkheden om verantwoording af te leggen voor de misdaden die de Belarussische autoriteiten sinds de frauduleuze verkiezingen van 9 augustus 2020 hebben begaan en die volgens mensenrechtenrapporten kunnen neerkomen op misdaden tegen de menselijkheid. Dit project wordt uitgevoerd met de Public International Law & Policy Group (PILPG), die oppositieleider Sviatlana Tsikhanouskaya en Belarussische mensenrechtenverdedigers ondersteunt.
  • Onderzoek naar structurele patronen van politieke moorden in Libanon en de bredere regio, inclusief Irak, om de vraag te beantwoorden: Hoe en door welke internationale of buitenlandse autoriteiten kunnen deze misdaden worden vervolgd in de strijd tegen straffeloosheid?
  • Onderzoek voor een een internationaal straftribunaal naar mogelijke lacunes in de aansprakelijkheid voor internationale misdrijven. Hiervoor analyseerden studenten internationale en nationale vonnissen, openbroninformatie en ander materiaal met het oog op het uitvoeren van een juridische beoordeling van de betrokkenheid van geïdentificeerde daders bij het plegen van internationale misdrijven. 
  • Het bijstaan van een advocaat in een lopende strafprocedure in hoger beroep tegen een veroordeling wegens oorlogsmisdaden en deelname aan een terroristische organisatie. Het onderzoek richtte zich op het bestaan en/of de reikwijdte van strafrechtelijke aansprakelijkheid als oorlogsmisdrijf voor het (openbaar) maken van beelden van verhoren van krijgsgevangenen en het tonen van dode lichamen van tegenstanders.

Vragen

Heb je vragen over de Criminal Justice Clinic? Stuur dan een e-mail naar amsterdamlawclinics@uva.nlExterne link of neem contact op met Marieke de HoonExterne link.

Aanmelding en toelating

De Criminal Justice Clinic staat in principe open voor al onze masterstudenten.

Andere vereisten zijn:

  • Je bent ten minste 10 uur per week beschikbaar;
  • Je hebt een sterk arbeidsethos, uitstekende communicatieve en (Engelse) schrijfvaardigheden, en een oprechte interesse in (internationaal) strafrecht.

Klik hier voor meer informatie over hoe jij je kunt aanmelden.

Vanwege de intensieve werklast tijdens het eerste semester voor studenten van de master International Criminal and Transnational Law, wordt hen geadviseerd om in het tweede semester deel te nemen aan de Criminal Justice Clinic.

Oud-studenten van de Criminal Justice Clinic

Als je geïnteresseerd bent in meer praktijkgerichte informatie over de clinic en ervaringen van voormalige studenten kun je contact opnemen met een van de onderstaande studenten. Stuur een e-mail naar amsterdamlawclinics@uva.nlExterne link voor de contactgegevens.

Wat onze alumni zeggen over de Amsterdam Law Clinics:

We gebruiken cookies

Accepteer alle cookies om deze video te kunnen zien