Informatie

Help je ons de site te verbeteren door een paar vragen te beantwoorden? Dit duurt maar 5 minuten. Start de enquêteExterne link.

Informatie voor
[ ingeschreven studenten ]
Welke opleiding volg je?

Amsterdam International Law Clinic

Laatst gewijzigd op 17-03-2023
Tijdens de Amsterdam Law Clinics krijgen masterstudenten de kans om in opdracht van cliënten aan zaken van algemeen belang te werken.
Toon informatie voor jouw opleiding
Nu zie je algemene informatie op deze site. Kies je opleiding om ook informatie te zien die specifiek voor jouw opleiding geldt, zoals deadlines, regelingen en contactgegevens.
Welke opleiding volg je?

De Amsterdam International Law Clinic biedt juridische diensten aan voor alle vraagstukken op het gebied van internationaal recht. Zaken die de Amsterdam International Law Clinic behandelt kunnen gaan over internationale mensenrechten, internationaal strafrecht, internationaal milieurecht, internationaal investeringsrecht, of elk ander gebied binnen het internationale recht.

Hiermee spelen we in op de vraag van studenten naar meer ervaring met echte zaken. In de internationale juridische praktijk is er een toenemende vraag naar advocaten met een diepgaand begrip van en ervaring met het functioneren en de toepassing van internationaal en Europees recht. 

Deze clinic biedt je als student de mogelijkheid om dit soort ervaring op te doen en tegelijkertijd op een directe manier in contact te komen met de rechtspraktijk. De samenwerking met aan de ene kant organisaties, bedrijven en advocatenkantoren, en aan de andere kant studenten internationaal recht is uitzonderlijk in de Nederlandse rechtspraktijk. De Amsterdam International Law Clinic is dan ook uniek in Nederland. 

Een afbeelding van een gele papieren slinger van uitgeknipte poppetjes die elkaars hand vasthouden.

Het werk in de clinic

In de Amsterdam International Law Clinic doe je de kennis op om een gedegen zaak op te kunnen bouwen. Je bent als student direct betrokken bij het geven van juridisch advies over internationaal recht aan cliënten, voor wie je juridische onderzoek doet en juridische documenten opstelt. Het clinic-werk wordt uitgevoerd in een team van 3 tot 5 studenten.

Studenten worden intensief begeleid door medewerkers van de Afdeling Internationaal Publiekrecht en Europees Recht en van het Amsterdam Center for International LawExterne link (ACIL). Ze krijgen intensieve, praktijkgerichte begeleiding bij het uitvoeren van juridisch onderzoek en het schrijven van juridische adviezen voor externe cliënten. De nadruk ligt op professionaliteit, kwalitatief hoogstaand werk, teamwerk, en respect voor vertrouwelijkheid. 

Deelname aan de Amsterdam Law Clinics heeft mij in staat gesteld om waardevolle vaardigheden te ontwikkelen op het gebied van communicatie, onderzoek, teamwork en het opstellen van teksten, die in mijn hele professionele carrière van pas zullen komen.
Sophie van DongenBusiness and Human Rights Clinic, 2020/2021

Aanmelden en toelating

De Amsterdam International Law Clinic staat alleen open voor studenten van de mastertracks:

  • Public International Law (International and European Law)
  • International Trade and Investment Law (International and European Law)
  • International and Transnational Criminal Law (International Criminal Law)

Een specifieke zaak of een bepaald project van de Amsterdam International Law Clinic kan studenten van andere masters de mogelijkheid bieden om deel te nemen. In dat geval zal dat op de website gecommuniceerd worden. 

Andere voorwaarden voor aanmelden zijn:

  • Je bent minimaal 10 uur per week beschikbaar;
  • Je hebt een sterk arbeidsethos, uitstekende communicatieve en Engelse schrijfvaardigheden, en een oprechte interesse in internationaal recht.

Klik hier voor meer informatie over hoe jij je kunt aanmelden.

Projecten waar de Amsterdam International Law Clinic aan werkt

De Amsterdam International Law Clinic werkt aan international recht gerelateerde zaken en projecten.  Momenteel werkt zij in samenwerking met het Asser Instituut en het Mexicaanse ministerie van Buitenlandse Zaken aan het project ‘Access to Justice for Gun ViolenceExterne link’. De clinic zal wapengeweld behandelen vanuit het oogpunt van Europese wetgeving en mensenrechtenwetgeving. Studenten zullen een memorandum opstellen over de rechtsmiddelen die beschikbaar zijn voor slachtoffers van vuurwapens in Europese rechtsgebieden.

Professor Yvonne DondersExterne link is vanaf januari 2023 lid van het VN-Mensenrechtencomité (Human Rights Committee, HRC). Het clinic team zal haar bijstaan bij de voorbereiding van de zittingen van de HRC in maart en juni. Tijdens deze sessies zullen verschillende rapporten van staten en individual communications worden besproken. Ook kunnen (concept)General Comments worden besproken. 

Andere voorbeelden waar de Amsterdam International Law Clinic aan heeft gewerkt zijn:

  • onderzoek voor en opstelling van de tekst van een voordracht aan de speciale VN-rapporteur inzake foltering en onmenselijke en onterende behandeling;
  • onderzoek voor verscheidene ngo’s naar mogelijkheden om verantwoordelijkheid af te dwingen voor oorlogsmisdaden in specifieke landen en de mogelijkheden om deze via universele rechtspraak aan te pakken.

In het Engels:

In het Nederlands: 

Vragen

Heb je vragen over de Amsterdam International Law Clinic? Stuur dan een e-mail naar amsterdamlawclinics@uva.nlExterne link of neem contact op met Vid PrislanExterne link.

Oud-studenten van de clinic

Als je geïnteresseerd bent in meer praktijkgerichte informatie over de clinic en ervaringen van voormalige studenten kun je contact opnemen met een van de onderstaande studenten. Stuur een e-mail naar amsterdamlawclinics@uva.nlExterne link voor de contactgegevens.

Oud-studenten van de Amsterdam International Law Clinic

2019-2020
2020-2021
Ania Jermak
Manon Picard 
Mei-An Prantl
Alan Feler
Emma Wouters
Sophia Giardini
Julie Nechat
Lili Tammepuu 
Nuria de Jong
Bahar Babapour
Franca Eckstein
Leila Katšajeva 

Wat onze alumni zeggen over de Amsterdam Law Clinics:

We gebruiken cookies

Accepteer alle cookies om deze video te kunnen zien