Amsterdam International Law Clinic
De Amsterdam International Law Clinic biedt juridische diensten aan voor alle vraagstukken op het gebied van internationaal recht. Zaken die de Amsterdam International Law Clinic behandelt kunnen gaan over internationale mensenrechten, internationaal strafrecht, internationaal milieurecht, internationaal investeringsrecht, of elk ander gebied binnen het internationale recht.
Hiermee spelen we in op de vraag van studenten naar meer ervaring met echte zaken. In de internationale juridische praktijk is er een toenemende vraag naar advocaten met een diepgaand begrip van en ervaring met het functioneren en de toepassing van internationaal en Europees recht.
Deze clinic biedt je als student de mogelijkheid om dit soort ervaring op te doen en tegelijkertijd op een directe manier in contact te komen met de rechtspraktijk. De samenwerking met aan de ene kant organisaties, bedrijven en advocatenkantoren, en aan de andere kant studenten internationaal recht is uitzonderlijk in de Nederlandse rechtspraktijk. De Amsterdam International Law Clinic is dan ook uniek in Nederland.
Het werk in de clinic
In de Amsterdam International Law Clinic doe je de kennis op om een gedegen zaak op te kunnen bouwen. Je bent als student direct betrokken bij het geven van juridisch advies over internationaal recht aan cliënten, voor wie je juridische onderzoek doet en juridische documenten opstelt. Het clinic-werk wordt uitgevoerd in een team van 3 tot 5 studenten.
Studenten worden intensief begeleid door medewerkers van de Afdeling Internationaal Publiekrecht en Europees Recht en van het Amsterdam Center for International Law (ACIL). Ze krijgen intensieve, praktijkgerichte begeleiding bij het uitvoeren van juridisch onderzoek en het schrijven van juridische adviezen voor externe cliënten. De nadruk ligt op professionaliteit, kwalitatief hoogstaand werk, teamwerk, en respect voor vertrouwelijkheid.
“Deelname aan de Amsterdam Law Clinics heeft mij in staat gesteld om waardevolle vaardigheden te ontwikkelen op het gebied van communicatie, onderzoek, teamwork en het opstellen van teksten, die in mijn hele professionele carrière van pas zullen komen.”
Aanmelden en toelating
De Amsterdam International Law Clinic staat alleen open voor studenten van de mastertracks:
- Public International Law (International and European Law)
- International Trade and Investment Law (International and European Law)
- International and Transnational Criminal Law (International Criminal Law)
Een specifieke zaak of een bepaald project van de Amsterdam International Law Clinic kan studenten van andere masters de mogelijkheid bieden om deel te nemen. In dat geval zal dat op de website gecommuniceerd worden.
Andere voorwaarden voor aanmelden zijn:
- Je bent minimaal 10 uur per week beschikbaar;
- Je hebt een sterk arbeidsethos, uitstekende communicatieve en Engelse schrijfvaardigheden, en een oprechte interesse in internationaal recht.
Klik hier voor meer informatie over hoe jij je kunt aanmelden.
Aankomende projecten
In het tweede semester van 2024-2025 zullen studenten een project uitvoeren voor de United Nations Office on Drugs and Crime, UN Global Firearms Programme. Het 'Protocol againstthe Illicit Manufacturing of and Trafficking in Firearms, their Parts and Components andAmmunition' (Vuurwapenprotocol) is het enige juridisch bindende instrument om de illegale productie van en handel in vuurwapens, hun onderdelen, componenten en munitie op mondiaal niveau tegen te gaan. Het Vuurwapenprotocol voorziet in een kader voor staten om legale wapens en wapenhandel te controleren en te reguleren, te voorkomen dat ze in het illegale circuit terechtkomen, en het gerechtelijk onderzoek naar en de vervolging van daarmee verband houdende misdrijven te vergemakkelijken zonder legale transacties te belemmeren.
Het Vuurwapenprotocol bevat geen enkele verwijzing naar mensenrechten. In dit project zal de relatie worden onderzocht tussen het Vuurwapenprotocol en mensenrechtenverplichtingen met betrekking tot risicobeperking en het voorkomen van downstream-schade in de context van wapenstromen. Hierover wordt een memorandum geschreven voor de cliënt. Het project omvat onderzoek naar internationale regels over mensenrechten en wapenhandel, en regionale verplichtingen, waaronder Europese wet- en regelgeving. Geselecteerde studenten werken samen met de opdrachtgever aan het schetsen van het juridisch kader dat relevant is voor de toepassing van het Vuurwapenprotocol in overeenstemming met internationale mensenrechtenmaatstaven.
De AILC voert in eerste semester 2024/2025 verschillende projecten uit hebben die te maken hebben met vraagstukken van internationaal recht:
- Een project met de Civil Forum for Asset Recovery (CiFAR). Deze NGO ondersteunt de internationale terugvordering van de opbrengsten van corruptie.
- Een terugkerend project gericht op het bieden van onderzoeksondersteuning aan professor Donders in haar werk voor het VN-Mensenrechtencomité (zie ook onder 'Voormalige projecten').
- Een meerjarig onderzoeksproject gericht op het beoordelen van de mogelijkheid om een rechtsvordering in te stellen tegen de Staat der Nederlanden voor herstelbetalingen voor slavernij in het huidige Suriname en het Caribische deel van het Koninkrijk.
Voormalige projecten
In het eerste semester 23-24 is de Amsterdam International Law clinic een meerjarig onderzoek begonnen in opdracht van het advocatenkantoor Prakken d’Oliveira naar de mogelijkheid van een juridische vordering tegen de Staat der Nederlanden voor herstelbetalingen wegens de slavernij in het huidige Suriname en het Caribisch deel van het Koninkrijk.
De Amsterdam International Law Clinic heeft verder in samenwerking met het Asser Instituut en het Mexicaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gewerkt aan het project ‘Access to Justice for Gun Violence’. Studenten hebben een memorandum opgesteld over de rechtsmiddelen die beschikbaar zijn voor slachtoffers van vuurwapens in Europese rechtsgebieden.
Professor Yvonne Donders is vanaf januari 2023 lid van het VN-Mensenrechtencomité (Human Rights Committee, HRC). De AILC heeft een terugkerend project om haar te ondersteunen bij haar onderzoek. Het clinic team staat haar bij in de voorbereiding van de zittingen van de HRC. Tijdens deze sessies zullen verschillende rapporten van staten en individual communications worden besproken. Ook kunnen (concept)General Comments worden besproken.
Andere voorbeelden waar de Amsterdam International Law Clinic aan heeft gewerkt zijn:
- Een project over technologieoverdracht en internationale investeringsovereenkomsten.
- onderzoek voor en opstelling van de tekst van een voordracht aan de speciale VN-rapporteur inzake foltering en onmenselijke en onterende behandeling;
- onderzoek voor verscheidene ngo’s naar mogelijkheden om verantwoordelijkheid af te dwingen voor oorlogsmisdaden in specifieke landen en de mogelijkheden om deze via universele rechtspraak aan te pakken.
Publicaties
- Monetary Payments for Civilian Harm in International and National Practice (pdf) (2013)
- Non-Contractual Liability of the EU for Damage Sustained by Women Who Received PIP Breast Implants (pdf) (2013)
- Enforced Disappearances as Continuing Violations (pdf) (2002)
- Establishing an Individual Complaints Procedure Against Violation of International Humanitarian Law (pdf) (2000)
- Fundamental Rights and Freedoms in the African Commission on Human and Peoples’ Rights: An Interpretation of Articles 6, 7, 9 and 26 of the African Charter on Human and Peoples’ Rights (pdf) (2002)
- Undue Delay in the Case Law of the ECHR: Varicak Marica v. Croatia Osiguranje (pdf) (2001)
In het Nederlands:
- Een Noordzeezendmast en het milieu (pdf) (2000)
- Het FOL Verdrag en het volkenrecht: een onderzoek naar de aansprakelijkheid van Nederland naar schendingen van het internationaal recht in Colombia (pdf) (2001)
- Kindsoldaten (pdf) (2001)
- Verdieping van de Westerschelde in volkenrechtelijk perspectief (pdf) (2001)
- Advies inzake de mogelijke strafrechtelijke aansprakelijkheid van leden van de regering van Argentinië in de periode 19761983 (pdf) (2000)
Vragen
Heb je vragen over de Amsterdam International Law Clinic? Stuur dan een e-mail naar amsterdamlawclinics@uva.nl of neem contact op met Vid Prislan.
Oud-studenten van de clinic
Als je geïnteresseerd bent in meer praktijkgerichte informatie over de clinic en ervaringen van voormalige studenten kun je contact opnemen met een van de onderstaande studenten. Stuur een e-mail naar amsterdamlawclinics@uva.nl voor de contactgegevens.