Welke opleiding volg je?
Informatie voor
[ ingeschreven studenten ]
Welke opleiding volg je?

Amsterdam International Law Clinic

Laatst gewijzigd op 07-06-2024 14:30
Tijdens de Amsterdam Law Clinics krijgen masterstudenten de kans om in opdracht van cliënten aan zaken van algemeen belang te werken.
Toon informatie voor jouw opleiding
Nu zie je algemene informatie op deze site. Kies je opleiding om ook informatie te zien die specifiek voor jouw opleiding geldt, zoals deadlines, regelingen en contactgegevens.
Welke opleiding volg je?

De Amsterdam International Law Clinic biedt juridische diensten aan voor alle vraagstukken op het gebied van internationaal recht. Zaken die de Amsterdam International Law Clinic behandelt kunnen gaan over internationale mensenrechten, internationaal strafrecht, internationaal milieurecht, internationaal investeringsrecht, of elk ander gebied binnen het internationale recht.

Hiermee spelen we in op de vraag van studenten naar meer ervaring met echte zaken. In de internationale juridische praktijk is er een toenemende vraag naar advocaten met een diepgaand begrip van en ervaring met het functioneren en de toepassing van internationaal en Europees recht. 

Deze clinic biedt je als student de mogelijkheid om dit soort ervaring op te doen en tegelijkertijd op een directe manier in contact te komen met de rechtspraktijk. De samenwerking met aan de ene kant organisaties, bedrijven en advocatenkantoren, en aan de andere kant studenten internationaal recht is uitzonderlijk in de Nederlandse rechtspraktijk. De Amsterdam International Law Clinic is dan ook uniek in Nederland. 

Een afbeelding van een gele papieren slinger van uitgeknipte poppetjes die elkaars hand vasthouden.

Het werk in de clinic

In de Amsterdam International Law Clinic doe je de kennis op om een gedegen zaak op te kunnen bouwen. Je bent als student direct betrokken bij het geven van juridisch advies over internationaal recht aan cliënten, voor wie je juridische onderzoek doet en juridische documenten opstelt. Het clinic-werk wordt uitgevoerd in een team van 3 tot 5 studenten.

Studenten worden intensief begeleid door medewerkers van de Afdeling Internationaal Publiekrecht en Europees Recht en van het Amsterdam Center for International LawExterne link (ACIL). Ze krijgen intensieve, praktijkgerichte begeleiding bij het uitvoeren van juridisch onderzoek en het schrijven van juridische adviezen voor externe cliënten. De nadruk ligt op professionaliteit, kwalitatief hoogstaand werk, teamwerk, en respect voor vertrouwelijkheid. 

Deelname aan de Amsterdam Law Clinics heeft mij in staat gesteld om waardevolle vaardigheden te ontwikkelen op het gebied van communicatie, onderzoek, teamwork en het opstellen van teksten, die in mijn hele professionele carrière van pas zullen komen.
Sophie van DongenBusiness and Human Rights Clinic, 2020/2021

Aanmelden en toelating

De Amsterdam International Law Clinic staat alleen open voor studenten van de mastertracks:

  • Public International Law (International and European Law)
  • International Trade and Investment Law (International and European Law)
  • International and Transnational Criminal Law (International Criminal Law)

Een specifieke zaak of een bepaald project van de Amsterdam International Law Clinic kan studenten van andere masters de mogelijkheid bieden om deel te nemen. In dat geval zal dat op de website gecommuniceerd worden. 

Andere voorwaarden voor aanmelden zijn:

  • Je bent minimaal 10 uur per week beschikbaar;
  • Je hebt een sterk arbeidsethos, uitstekende communicatieve en Engelse schrijfvaardigheden, en een oprechte interesse in internationaal recht.

Klik hier voor meer informatie over hoe jij je kunt aanmelden.

Aankomende projecten

De AILC zal in het eerste semester 2024/2025 verschillende projecten hebben die te maken hebben met vraagstukken van internationaal recht: 

  • Een project met de Civil Forum for Asset Recovery (CiFAR). Deze NGO ondersteunt de internationale terugvordering van de opbrengsten van corruptie. De studenten zullen onderzoek verrichten naar de internationaalrechtelijke verplichtingen van staten, in het bijzonder op het gebied van mensenrechten, als het gaat om de betrekking van slachtoffers bij het bepalen van wat er moet gebeuren met gestolen staatsbezittingen (zgn. social reuse of asset recovery).
  • Een terugkerend project gericht op het bieden van onderzoeksondersteuning aan professor Donders in haar werk voor het VN-Mensenrechtencomité (zie ook onder 'Voormalige projecten'). De AILC is op zoek naar een groep van 4-5 zeer gemotiveerde studenten. De studenten moeten voldoende kennis hebben van internationale mensenrechten en het systeem van VN-verdragsorganen, zoals blijkt uit eerder gevolgde academische vakken of ervaring met mensenrechtengerelateerde extracurriculaire activiteiten/werk. Diversiteit in de samenstelling van de groep is essentieel.
  • Een meerjarig onderzoeksproject gericht op het beoordelen van de mogelijkheid om een rechtsvordering in te stellen tegen de Staat der Nederlanden voor herstelbetalingen voor slavernij in het huidige Suriname en het Caribische deel van het Koninkrijk. Beheersing van de Nederlandse taal is een bonus, maar geen vereiste. 

Voormalige projecten 

In het eerste semester 23-24 is de Amsterdam International Law clinic een meerjarig onderzoek begonnen in opdracht van het advocatenkantoor Prakken d’Oliveira naar de mogelijkheid van een juridische vordering tegen de Staat der Nederlanden voor herstelbetalingen wegens de slavernij in het huidige Suriname en het Caribisch deel van het Koninkrijk.

De Amsterdam International Law Clinic heeft verder in samenwerking met het Asser Instituut en het Mexicaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gewerkt aan het project ‘Access to Justice for Gun ViolenceExterne link’. Studenten hebben een memorandum opgesteld over de rechtsmiddelen die beschikbaar zijn voor slachtoffers van vuurwapens in Europese rechtsgebieden.

Professor Yvonne DondersExterne link is vanaf januari 2023 lid van het VN-Mensenrechtencomité (Human Rights Committee, HRC). De AILC heeft een terugkerend project om haar te ondersteunen bij haar onderzoek. Het clinic team staat haar bij in de voorbereiding van de zittingen van de HRC. Tijdens deze sessies zullen verschillende rapporten van staten en individual communications worden besproken. Ook kunnen (concept)General Comments worden besproken. 

Andere voorbeelden waar de Amsterdam International Law Clinic aan heeft gewerkt zijn:

  • Een project over technologieoverdracht en internationale investeringsovereenkomsten.
  • onderzoek voor en opstelling van de tekst van een voordracht aan de speciale VN-rapporteur inzake foltering en onmenselijke en onterende behandeling;
  • onderzoek voor verscheidene ngo’s naar mogelijkheden om verantwoordelijkheid af te dwingen voor oorlogsmisdaden in specifieke landen en de mogelijkheden om deze via universele rechtspraak aan te pakken.

Publicaties

In het Nederlands: 

Vragen

Heb je vragen over de Amsterdam International Law Clinic? Stuur dan een e-mail naar amsterdamlawclinics@uva.nlExterne link of neem contact op met Vid PrislanExterne link.

Oud-studenten van de clinic

Als je geïnteresseerd bent in meer praktijkgerichte informatie over de clinic en ervaringen van voormalige studenten kun je contact opnemen met een van de onderstaande studenten. Stuur een e-mail naar amsterdamlawclinics@uva.nlExterne link voor de contactgegevens.

Wat onze alumni zeggen over de Amsterdam Law Clinics:

We gebruiken cookies

Accepteer alle cookies om deze video te kunnen zien