Welke opleiding volg je?
Informatie

Actuele informatie over de demonstraties vind je op uva.nl/demonstratiesExterne link.

Informatie voor
[ ingeschreven studenten ]
Welke opleiding volg je?
Informatie

Actuele informatie over de demonstraties vind je op uva.nl/demonstratiesExterne link.

Amsterdam Law Clinics

Laatst gewijzigd op 04-04-2024 11:16
In de Amsterdam Law Clinics doe je, gedurende een semester, unieke juridische ervaring op door te werken met cliënten aan zaken en projecten van algemeen belang.
Toon informatie voor jouw opleiding
Nu zie je algemene informatie op deze site. Kies je opleiding om ook informatie te zien die specifiek voor jouw opleiding geldt, zoals deadlines, regelingen en contactgegevens.
Welke opleiding volg je?

De Amsterdam Law Clinics bieden uniek juridisch ervaringsonderwijs, gericht op het ontwikkelen en verbeteren van juridische vaardigheden. De Clinics geven pro bono juridisch advies aan verschillende  organisaties. Hierdoor leer je effectief samen te werken met cliënten, partners, experts en medestudenten aan projecten van algemeen belang. Dit is een unieke kans om theoretische kennis toe te passen op echte zaken voor echte cliënten.

Clinics

De Amsterdam Law Clinics hebben acht verschillende clinics waarin de onderwerpen variëren van milieukwestie en bescherming van mensenrechten tot verantwoord ondernemen en het recht op een eerlijk proces.

Studenten over de Amsterdam Law Clinics:

Het clinic-programma

In de Amsterdam Law Clinics (ALCs) werk je aan uiteenlopende kwesties en projecten van algemeen belang. Het werken met cliënten en partners biedt je een bijzondere kans om praktische juridische ervaring op te doen. Tegelijkertijd vergroot je je kennis van het recht en scherp je je juridische vaardigheden aan.

Om de leerervaring op het gebied van zowel recht als juridische vaardigheden te verbeteren, bieden de Amsterdam Law Clinics een uniek onderwijsprogramma. Terwijl je werkt aan een echte zaak in een ambitieus team (het 'clinic'-deel), neem je ook deel aan een reeks interactieve seminars en werkgroepen (het seminaronderdeel).

Het seminaronderdeel bestaat uit 8 colleges en interactieve workshops die ingaan op het belang van strategisch procederen, werken in het algemeen belang, beroepsethiek en professionele verantwoordelijkheid in de advocatuur, kritisch juridisch denken en juridische professionele vaardigheden. 

Tijdens het semester reflecteer je op het werk in de clinic en op de juridische, praktische en ethische obstakels of dilemma's die je tegenkomt. 

Door deelname aan de clinics ontwikkel je een set vaardigheden die bruikbaar is voor een carrière als jurist, onder andere:

  • het onderzoeken en analyseren van feiten;
  • ruimdenkendheid bij het benaderen van juridische vragen; 
  • juridisch onderzoek en het opstellen van juridische (procedure)documenten;
  • complexe zaken op een duidelijke en beknopte manier presenteren;
  • professionele vaardigheden, met name met betrekking tot teamwerk en de omgang met cliënten en partners.

Voor succesvolle deelname aan het programma ontvang je 6 EC. 

De Amsterdam Law Clinics zijn onderdeel van het ervaringsonderwijs van de Amsterdam Law Practice en worden mede gesteund door het Amsterdams UniversiteitsfondsExterne link.