Welke opleiding volg je?

Amsterdam Law Clinics

Laatst gewijzigd op 13-11-2022
In de Amsterdam Law Clinics doe je, gedurende een semester, unieke juridische ervaring op door te werken met cliënten aan zaken en projecten van algemeen belang.
Toon informatie voor jouw opleiding
Nu zie je algemene informatie op deze site. Kies je opleiding om ook informatie te zien die specifiek voor jouw opleiding geldt, zoals deadlines, regelingen en contactgegevens.
Welke opleiding volg je?

De Amsterdam Law Clinics bieden uniek juridisch ervaringsonderwijs, gericht op het ontwikkelen en verbeteren van juridische vaardigheden. De Clinics geven pro bono juridisch advies aan verschillende maatschappelijke organisaties. Hierdoor leer je effectief samen te werken met cliënten en medestudenten aan projecten van algemeen belang. Dit is een unieke kans om theoretische kennis toe te passen op echte zaken voor echte cliënten.

Het clinic-programma

In een ambitieus team werk je aan een echte zaak voor een cliënt onder begeleiding van UvA-medewerkers of externe begeleiders. 

Daarnaast volg je de Amsterdam Law Clinics seminar, die bestaat uit 8 colleges en interactieve workshops die ingaan op het belang van strategisch procederen, werken in het algemeen belang, beroepsethiek en professionele verantwoordelijkheid in de advocatuur, kritisch juridisch denken en juridische professionele vaardigheden. Aan het einde van het semester schrijf je een kort essay waarin je reflecteert op het werk in de clinic en op de juridische, praktische en ethische obstakels of dilemma's die je bent tegengekomen. 

Door deelname aan de clinics ontwikkel je een set vaardigheden die bruikbaar is voor een carrière als jurist, onder andere:

  • het onderzoeken en analyseren van feiten;
  • ruimdenkendheid bij het benaderen van juridische vragen; 
  • juridisch onderzoek en het opstellen van juridische (procedure)documenten;
  • complexe zaken op een duidelijke en beknopte manier presenteren;
  • professionele vaardigheden, met name met betrekking tot teamwerk en de omgang met cliënten en partners.

Voor succesvolle deelname aan het programma ontvang je 6 EC. 

Verschillende clinics

De Amsterdam Law Clinics hebben acht verschillende clinics waarin de onderwerpen variëren van milieukwestie en bescherming van mensenrechten tot verantwoord ondernemen en het recht op een eerlijk proces.

Studenten over de Amsterdam Law Clinics

De Amsterdam Law Clinics zijn onderdeel van het ervaringsonderwijs van de Amsterdam Law Practice en worden mede gesteund door het Amsterdams UniversiteitsfondsExterne link.