Welke opleiding volg je?
Informatie voor
[ ingeschreven studenten ]
Welke opleiding volg je?

Fair Trials Clinic

Laatst gewijzigd op 14-05-2024 12:13
Tijdens de Amsterdam Law Clinics krijgen masterstudenten de kans om in opdracht van cliënten aan zaken van algemeen belang te werken.
Toon informatie voor jouw opleiding
Nu zie je algemene informatie op deze site. Kies je opleiding om ook informatie te zien die specifiek voor jouw opleiding geldt, zoals deadlines, regelingen en contactgegevens.
Welke opleiding volg je?

In de Fair Trials Clinic krijg je de unieke kans om bij te dragen aan het monitoren van rechtszaken in verschillende Europese landen. Via een partnerschap met de Clooney Foundation for Justice, monitort de clinic rechtszaken die een risico vormen voor mensenrechtenschendingen. 

Samenwerking met Clooney Foundation for Justice: TrialWatch

TrialWatch is een ambitieus en wereldwijd initiatief van de Clooney Foundation for Justice. Het project monitort processen waarbij het risico bestaat dat de mensenrechten worden geschonden, publiceert rapporten waarin de eerlijkheid van de processen wordt geëvalueerd en houdt zich bezig met belangenbehartiging. In het algemeen beoogt TrialWatch transparantie en verantwoordingsplicht te brengen in het procesverloop en misbruik van het rechtssysteem door regeringen. De nadruk ligt op processen waarin de procedures in strijd zijn met de normen voor een eerlijk proces, de aanklachten in strijd zijn met de mensenrechtenwetgeving of vervolging wordt gebruikt om critici van de regering aan te pakken en te straffen.

In samenwerking met een reeks partners over de hele wereld wil TrialWatch de praktijk van procesmonitoring professionaliseren en opschalen, terwijl ook advocaten en niet-advocaten worden betrokken bij het monitoren van processen in hun eigen gemeenschappen. In het voorjaar van 2019 lanceerde TrialWatch een online, interactieve training voor procesmonitoring, ontwikkeld in samenwerking met en goedgekeurd door het VN-Bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, en leidt nu monitoren van over de hele wereld op. TrialWatch maakt ook gebruik van technologie, waaronder een gespecialiseerde app, om het verzamelen van gegevens te vergemakkelijken en ervoor te zorgen dat deze op een gestandaardiseerde manier worden verzameld om trends en praktijken in vervolging en procesresultaten over de hele wereld te helpen volgen. Dit vergemakkelijkt de beoordeling en vergelijking van processen en, uiteindelijk, een rangschikking van rechtsstelsels als geheel.

Je kunt de kracht van TrialWatch hoe studenten de vrijlating bewerkstelligen van gevangen journalisten, politieke activisten en leiders over de hele wereld zien door op deze link te klikken: https://cfj.org/our-impact/ (je wordt doorverwezen naar een website buiten de UvA).

Samenwerking met Lawyers for Lawyers 

Lawyers for Lawyers heeft ruime ervaring met het monitoren van rechtszaken over de hele wereld tegen advocaten die worden vervolgd of economische, administratieve of disciplinaire sancties opgelegd krijgen als represaille voor of in verband met het uitoefenen van hun legitieme beroepsplicht. Het kantoor van Lawyers for Lawyers is gevestigd in de Amsterdam Law Hub.

Het werk in de clinic maakte duidelijk hoe kwetsbaar effectieve bescherming van mensenrechten is en hoe gemakkelijk deze rechten kunnen worden geschonden in de strijd naar politiek gewin - zelfs door democratisch verkozen leiders in de EU. Ik zou de Fair Trials Clinic aan iedereen aanbevelen.
Nathalie VainioFair Trails Clinic, 2019/2020

Het werk in de clinic

Studenten krijgen de unieke kans om samen te werken met deskundigen en advocaten van over de hele wereld. Als je als student meedoet aan de Fair Trials Clinic vergroot je je kennis van verschillende nationale rechtssystemen en inhoudelijke juridische kwesties, waaronder het recht op een eerlijk proces, een eerlijke rechtsgang en vrijheid van meningsuiting. 

Om een volledig beeld te krijgen van de mensenrechtenkwesties, gaan studenten aan de slag in een proces dat uit meerdere stappen bestaat:

  • Het volgen van rechtszaken: Studenten observeren rechtszaken van dichtbij en analyseren juridische procedures om mogelijke mensenrechtenschendingen te identificeren.
  • Bestuderen van juridische documenten: Studenten bestuderen rechtbankdocumenten en aanklachten om bewijs te verzamelen van mogelijke problemen.
  • Directe interactie: Studenten gaan in gesprek met journalisten, advocaten en activisten om uit de eerste hand verslagen van de situatie te verzamelen.
  • Gegevens analyseren: Studenten analyseren gegevens uit verschillende bronnen om trends op te sporen in mensenrechtenschendingen binnen de landen in kwestie.

Vragen

Heb je vragen over de Fair Trials Clinic? Stuur ons dan een e-mailExterne link.

Aanmeldcriteria

Naast de reguliere cursus van de Amsterdam Law Clinics zullen studenten die meedoen aan de Fair Trials Clinic het online trainingsprogramma (6-10 uur) moeten volgen dat is ontwikkeld door TrialWatch. 

Alle masterstudenten komen in aanmerking voor aanmelding. Houd er rekening mee dat de Fair Trials Clinic niet voldoende Europeesrechtelijke vragen/componenten heeft om als keuzevak te tellen voor de studenten van de tracks European Union Law en European Competition Law & Regulation.

Afgezien van vloeiend Engels zijn er geen taalvaardigheden vereist. Aangezien we echter kunnen monitoren in landen als Turkije en Hongarije, zal kennis van deze talen nuttig zijn. Wij selecteren de studenten die in hun sollicitatie blijk geven van een grote toewijding aan dit project, omdat het zowel zeer intensief als uiterst lonend en een unieke ervaring is.

 Klik hier voor meer informatie over hoe jij je kunt aanmelden.

Oud-studenten van de clinic

Als je geïnteresseerd bent in meer praktische informatie over de clinic en ervaringen van voormalige studenten, stuur ons dan een e-mailExterne link voor de contactgegevens van FTC alumni. 

Wat onze alumni zeggen over de Amsterdam Law Clinics:

We gebruiken cookies

Accepteer alle cookies om deze video te kunnen zien