student.uva.nl
Welke opleiding volg je?
UvA Logo
Welke opleiding volg je?

Fair Work & Equality Law Clinic

Laatst gewijzigd op 31-10-2024 10:52
Tijdens de Amsterdam Law Clinics krijgen masterstudenten de kans om in opdracht van cliënten aan zaken van algemeen belang te werken.
Toon informatie voor jouw opleiding
Welke opleiding volg je?
of

    In de Fair Work and Equality Law Clinic krijg je de unieke kans om mee te helpen om een gedegen zaak op het gebied van sociale rechten, arbeidsuitbuiting of gelijkheidsrecht op te bouwen en te werken aan zaken van algemeen belang. 

    De studenten van de clinic zijn direct betrokken bij het geven van juridisch advies over internationaal en nationaal arbeidsrecht, gelijkheidsrecht en economische en sociale rechten. Het doel is schendingen van fundamentele arbeidsrechten en economische en sociale rechten te voorkomen.

    Tijdens de clinic wordt het kritisch denken van studenten gestimuleerd over de functies van het recht in de samenleving en de mogelijkheid om positieve veranderingen te bewerkstelligen. Vooral met betrekking tot arbeidsrechten, gelijkheidsrecht en economische en sociale rechten.

    Het werk in de clinic

    Het werk in de clinic bestaat uit projecten die worden uitgevoerd voor cliënten, waarvoor de studenten juridisch onderzoek doen, juridisch advies geven en juridische documenten opstellen. Het clinic-werk wordt uitgevoerd in een team van 3 tot 5 studenten met regelmatige vergaderingen met begeleiders (en cliënten). Studenten worden begeleid door leden van de faculteit, o.a. van het onderzoeksinstituut AIAS-HSIExterne link. De nadruk ligt op professionaliteit, kwalitatief hoogstaand werk, teamwerk en respect voor vertrouwelijkheid.

    Het clinic-programma

    Naast het clinic-programma van de Amsterdams Law Clinics biedt de Fair Work & Equality Law Clinic een thematische workshop aan. Via deze workshop verwerf je als student grondige kennis van de arbeidsreglementering en de rol van het arbeids- en gelijkheidsrecht op EU- en internationaal niveau (ILO, VN en Raad van Europa). Deze achtergrond zorgt ervoor dat de studenten arbeidsrecht, ‘aanvaardbaar’ werk en gelijkheidsrechtelijke kwesties in de nationale en internationale juridische context kunnen analyseren. 

    De belangrijkste discussiepunten zijn onder meer:

    • bronnen van het recht
    • sleutelbegrippen: directe discriminatie, indirecte discriminatie, intimidatie
    • bewijslast
    • rechtsmiddelen en sancties
    Het was mooie ervaring om mee te doen aan de Amsterdam Law Clinics. Ik heb mijn praktische vaardigheden verbeterd en heb geleerd om in een team te werken. De wekelijkse seminars waren zeer leerzaam en hebben mij geholpen de begrippen “public litigation” en “cause lawyering” beter te begrijpen.
    Kenza MenaFair Work & Equality Law Clinic 2020/2021

    Aankomende projecten

    In het eerste semester 2024-2025 zal de Fair Work and Equality Law Clinic (FWELC) waarschijnlijk aan een project werken over de rechtspositie van au pairs, samen met de NGO FairWork (https://www.fairwork.nu/Externe link). FairWork ondersteunt slachtoffers van arbeidsuitbuiting in Nederland op verschillende manieren. De laatste tijd heeft de organisatie meer zaken van au pairs ontvangen die duidelijk maken dat au pairs steeds vaker als goedkope arbeidskrachten in het huishouden worden ingezet in plaats van dat ze naast hun uitwisselingsprogramma wat licht huishoudelijk werk doen en voor de kinderen van hun au pair gezin zorgen. FairWork zou daarom graag willen weten welke regelingen (zowel nationaal als internationaal) in deze gevallen worden overtreden, welke praktijken in andere landen bestaan om au pairs tegen uitbuiting te beschermen en of er jurisprudentie over hun rechtspositie bestaat en hoe de uitbuiting van au pairs het best kan worden voorkomen.

    De clinic zal waarschijnlijk in het Engels zijn en toegankelijk voor zowel Nederlandse als buitenlandse studenten met interesse in arbeidsrecht en het voorkomen van uitbuiting. Het zou interessant zijn als studenten ook informatie kunnen geven over de manier waarop au pair werk in hun land van herkomst is geregeld.

    Ook zal de FWELC in het eerste semester 2024-2025 een clinic hebben over de gelijke beloning van vrouwelijke voetballers in Nederland. De loonkloof tussen mannelijke en vrouwelijke voetballers heeft verschillende oorzaken. De belangrijkste twee zijn ten eerste de manier waarop de spelerscontracten van vrouwelijke voetballers worden gekwalificeerd en ten tweede het onderscheid dat in de cao voor contractspelers wordt gemaakt tussen mannen en vrouwen. Deze twee praktijken kunnen in strijd zijn met het Nederlandse en Europese arbeidsrecht. De spelersraad van de vrouwelijke Nederlandse eredivisie wil een collectieve actie starten (3:305a BW) en wil dat de haalbaarheid (procedureel en materieel) wordt onderzocht. Gezegd is dat het financieel onmogelijk is voor clubs om vrouwen (eerlijk en) gelijk te belonen. Deze uitspraak roept de vraag op wat er in het kader van de financiële structuur van het Nederlandse betaald voetbal aan gelijke beloning kan worden toegevoegd. Een blik over de grens en een vergelijking met de structuur van andere Europese landen waar het vrouwenvoetbal meer geprofessionaliseerd is, kan nuttig zijn. Denk aan: Frankrijk, Engeland, Spanje, Italië, Zweden en Duitsland. De clinic zal waarschijnlijk deels in het Engels en deels in het Nederlands zijn en zal openstaan voor zowel Nederlandse als buitenlandse studenten met interesse in arbeidsrecht, sport en gelijke betaling. Het zou interessant zijn als studenten ook informatie kunnen geven over de manier waarop vrouwenvoetbal in hun land van herkomst is geregeld

    Voormalige projecten 

    De Fair Work & Equality Law Clinic heeft onder meer aan de volgende projecten/zaken gewerkt:

    • Onderzoek naar schijnconstructies om de cao te omzeilen bij werknemers die door hun werkgever zijn ‘ondergebracht’ bij een bemiddelaar en aangemerkt als (semi-)zelfstandigen, waardoor hun arbeidsvoorwaarden zijn verslechterd.
    • het assisteren van vakbond CNV Internationaal bij een Single Entry Point klacht bij de Europese commissie over de arbeidsomstandigheden van werknemers in de mijnbouw sector in Colombia en Peru.
    • onderzoek naar de arbeidsrechtelijke positie van E-sporters (elektronische sporters).
    • Onderzoek voor SOMO (Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen) naar de aansprakelijkheid van multinationals voor schade in de toeleveringsketen.
    • een vergelijkende studie over gezondheid en veiligheid op het werk in de sector persoonlijke en huishoudelijke diensten. De conclusies van dit onderzoek zijn samengevat in deze blogExterne link
    • onderzoek naar de problematiek van arbeidsuitbuiting van EU-migranten die voor uitzendbureaus in Nederland werken. De clinic heeft gekeken naar zaken van Spaanse en Poolse werknemers die arbeidsproblemen ervaren of het slachtoffer zijn van arbeidsmisbruik. 
    • Het assisteren bij een rechtszaak over gelijke beloning voor mannen en vrouwen.
    • Het assisteren bij een rechtszaak over (indirecte discriminatie) van vrouwen in het kader van de uitsluiting van sociale zekerheidsuitkeringen van werknemers die minder dan 4 dagen per week als huishoudelijke hulp werken, waaronder het verlenen van medische zorg op basis van het overheidsbudget dat aan hun particuliere werkgevers wordt verstrekt.

    Publicaties

    Aanmelden en toelating

    De Fair Work and Equality Law Clinic staat in principe open voor alle masterstudenten van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de UvA.

    Andere vereisten zijn:

    • Je bent ten minste 10 uur per week beschikbaar 
    • Je hebt een sterk arbeidsethos, uitstekende communicatieve en (Engelse) schrijfvaardigheden, en een oprechte interesse in arbeidsrecht, eerlijke arbeidsomstandigheden en mensenrechtenwetgeving.

    Meer informatie over hoe jij je kunt aanmelden.

    Vragen

    Heb je vragen over de Fair Work & Equality Law Clinic? Stuur dan een e-mail naar amsterdamlawclinics@uva.nlExterne link of neem contact op met Marlies VegterExterne link (020 5253136Externe link).

    Oud-studenten van de clinic

    Als je geïnteresseerd bent in meer praktische informatie over de clinic en ervaringen van voormalige studenten kun je contact opnemen met een van de onderstaande studenten. Stuur een e-mail naar amsterdamlawclinics@uva.nlExterne link voor de contactgegevens. Je kunt ook een filmpje op YouTubeExterne link bekijken waarin Anastassia Kachalova vertelt over haar ervaringen met de clinic. 

    Wat onze alumni zeggen over de Amsterdam Law Clinics:

    We gebruiken cookies

    Accepteer alle cookies om deze video te kunnen zien