student.uva.nl
Welke opleiding volg je?
UvA Logo
Welke opleiding volg je?

Environmental Justice Clinic

Laatst gewijzigd op 30-10-2024 12:32
Tijdens de Amsterdam Law Clinics krijgen masterstudenten de kans om in opdracht van cliënten aan zaken van algemeen belang te werken.
Toon informatie voor jouw opleiding
Welke opleiding volg je?

De Environmental Justice Clinic biedt een unieke kans aan masterstudenten van de Amsterdam Law School met interesse in duurzaamheid, (internationaal) milieurecht en (internationale) mensenrechten om pro bono onderzoek te doen voor externe cliënten. 

De Enviromental Justice Clinic moedigt studenten aan kritisch na te denken over de functies van het recht in de samenleving en de mogelijkheid om positieve veranderingen door te voeren. Zo kun je als jurist een bijdrage leveren aan de maatschappij. De clinic biedt pro bono-diensten aan particulieren, NGO's en internationale gouvernementele organisaties, zoals bijvoorbeeld het Wereld Natuurfonds. 

Het werk in de clinic

Het werk in de clinic bestaat uit projecten die worden uitgevoerd voor cliënten, waarvoor de studenten juridisch onderzoek doen, juridisch advies geven en juridische documenten opstellen. Het clinic-werk wordt uitgevoerd in een team van 3 tot 5 studenten met regelmatige vergaderingen met begeleiders (en cliënten).  De nadruk ligt op professionaliteit, kwalitatief hoogstaand werk, teamwerk, en respect voor vertrouwelijkheid.

Aankomende projecten

In het tweede semester van het academisch jaar 2024-2025 zal de Environmental Justice Clinic onderzoek doen naar de manieren waarop een niet-mens als de zee (of diens inwoners) een stem kan krijgen in de rechtszaal.

In het eerste semester van het academisch jaar 2024/2025 werkt de Environmental Justice Clinic aan een nieuwe Nederlandse klimaatzaak tegen een groot bedrijf.

Voormalige projecten

De Environmental Justice Clinic heeft onder meer aan de volgende projecten/zaken gewerkt:

  • Onderzoek naar juridische mogelijkheden om de schade van pesticidegebruik in Nederland op de volksgezondheid aan te kaarten.
  • Onderzoek voor en het opstellen van processtukken voor De Haagse Bomenstichting. 
  • In samenwerking met het Wereld Natuur Fonds onderzochten  studenten  manieren om de bescherming van de mensenrechten te situeren in een bredere context van ecologische integriteit. Bijzondere aandacht werd besteed aan de opkomende transnationale ontwikkeling 'Rights of Nature', waarin de rechtspersoonlijkheid en afdwingbare rechten van een toenemend aantal natuurlijke entiteiten, waaronder rivieren, bergen en bossen, worden erkend.
Afgezien van de unieke kans om in een waardevol project met een echte cliënt te werken, was deze ervaring onvergetelijk vanwege de gezamenlijke inspanning om creatieve oplossingen voor juridische vragen te vinden - een uitdaging die ik alle rechtenstudenten kan aanbevelen.
Dorothy PugaBHRC, 2020/2021

Vragen

Heb je vragen over de Environmental Justice Clinic? Stuur dan een e-mail naar amsterdamlawclinics@uva.nlExterne link of neem contact op met Laura BurgersExterne link.

Aanmelden en toelating 

De Environmental Justice Clinic staat in principe open voor alle masterstudenten van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de UvA.

Andere vereisten zijn:

  • Je bent minimaal 10 uur per week beschikbaar;
  • Je hebt een sterk arbeidsethos, uitstekende communicatieve en Engelse schrijfvaardigheden, en een oprechte interesse in internationaal milieurecht, mensenrechten en/of civiel recht.

Klik hier voor meer informatie over hoe jij je kunt aanmelden.

Oud-studenten van de Environmental Justice Clinic

Als je geïnteresseerd bent in meer praktijkgerichte informatie over de clinic en ervaringen van voormalige studenten kun je contact opnemen met een van de onderstaande studenten. Stuur een e-mail naar amsterdamlawclinics@uva.nlExterne link voor de contactgegevens.

Wat onze alumni zeggen over de Amsterdam Law Clinics:

We gebruiken cookies

Accepteer alle cookies om deze video te kunnen zien