Welke opleiding volg je?
Informatie

Actuele informatie over de demonstraties vind je op uva.nl/demonstratiesExterne link.

Informatie voor
[ ingeschreven studenten ]
Welke opleiding volg je?
Informatie

Actuele informatie over de demonstraties vind je op uva.nl/demonstratiesExterne link.

Amsterdam European Law Clinic

Laatst gewijzigd op 24-10-2023 10:10
Tijdens de Amsterdam Law Clinics krijgen masterstudenten de kans om in opdracht van cliënten aan zaken van algemeen belang te werken.
Toon informatie voor jouw opleiding
Nu zie je algemene informatie op deze site. Kies je opleiding om ook informatie te zien die specifiek voor jouw opleiding geldt, zoals deadlines, regelingen en contactgegevens.
Welke opleiding volg je?

De Amsterdam European Law Clinic biedt je de unieke mogelijkheid om de theorie en praktijk van het Europees recht te combineren. Je bent direct betrokken bij het geven van juridisch advies op het gebied van EU-rechtsmiddelen en het constitutionele recht van de EU. Daarnaast komen ook diverse inhoudelijke rechtsgebieden m.b.t. de volksgezondheid, de bescherming van het milieu, de bescherming van asiel en vluchtelingen en consumentenbescherming voorbij.

De Amsterdam European Law Clinic (AELC) moedigt kritisch na denken aan over de functies van het recht in de samenleving en de mogelijkheid om door middel van het recht positieve maatschappelijke veranderingen te bewerkstelligen. De clinic biedt pro bono diensten aan particulieren, ngo's en internationale gouvernementele organisaties, die te maken hebben met complexe juridische kwesties die extra onderzoek vereisen. Het komt ook voor dat een cliënt niet over voldoende middelen beschikt voor extra juridisch onderzoek of dat er een algemeen belang wordt nagestreefd.

Het werk in de clinic

Het clinic-onderwijs onderscheidt zich door de studie van recht en rechtsbeoefening in context. Door te werken met echte cliënten die tegen problemen aanlopen, krijg je de kans om te ervaren wat het betekent om een verantwoordelijke advocaat te zijn.

Om die reden krijg je intensieve, praktijkgerichte begeleiding, onder meer van medewerkers van de Amsterdam Center for European Law and GovernanceExterne link, bij het uitvoeren van juridisch onderzoek en bij het schrijven van juridische adviezen voor externe cliënten over kwesties van Europees recht. De nadruk ligt op professionaliteit, kwalitatief hoogstaand werk, teamwork en respect voor vertrouwelijkheid. Je werkt nauw samen met andere studenten en medewerkers van de UvA.

Ik vond het fantastisch om te zien hoe mijn collega's en ik onze cliënt hielpen een zaak op te bouwen. Dat was een van de meest bijzondere momenten tijdens mijn masteropleiding!
Julia GieseckAmsterdam European Law Clinic, 2020/2021

Projecten waar de Amsterdam European Law Clinic aan werkt

De Amsterdam European Law Clinic assisteert zowel bij nationale als Europese rechtszaken. Voorbeelden waar de clinic aan heeft gewerkt zijn:

Vragen

Heb je vragen over de Amsterdam European Law Clinic? Stuur dan een e-mail naar amsterdamlawclinics@uva.nlExterne link of neem contact op met Mi-Sue AkkermanExterne link.

Aanmelding en toelating

De Amsterdam European Law Clinic staat in principe alleen open voor studenten van de mastertracks: European Union Law (International and European Law)en European Competition Law and Regulation (International and European Law).

Een specifieke zaak of een bepaald project van de Amsterdam European Law Clinic kan studenten van andere masters de mogelijkheid bieden om deel te nemen. In dat geval zal dat gecommuniceerd worden. 

Andere voorwaarden voor aanmelden zijn:

  • Je bent minimaal 10 uur per week beschikbaar;
  • Je hebt een sterk arbeidsethos, uitstekende communicatieve en Engelse schrijfvaardigheden, en een oprechte interesse in Europees recht.

Klik hier voor meer informatie over hoe jij je kunt aanmelden.

Oud-studenten van de clinic

Als je geïnteresseerd bent in meer praktische informatie over de clinic en in de ervaringen van voormalige studenten neem dan contact op met een van de onderstaande studenten. Stuur een e-mail naar amsterdamlawclinics@uva.nlExterne link voor de contactgegevens.

Oud-studenten van de Amsterdam European Law Clinic:

2019-2020
2020-2021
Dylan Julian Aziz
Florian Huber
Abdul Mohamed
Maria Bilwin
Anja Siobhan Doolan
Julia Gieseck
Laura Bante
Umali Buanagracia

Wat onze alumni zeggen over de Amsterdam Law Clinics:

We gebruiken cookies

Accepteer alle cookies om deze video te kunnen zien