Informatie

Aangepaste openingstijden tijdens de feestdagen. Lees meer.

student.uva.nl
Welke opleiding volg je?
UvA Logo
Welke opleiding volg je?
Informatie

Aangepaste openingstijden tijdens de feestdagen. Lees meer.

Business and Human Rights Clinic

Laatst gewijzigd op 15-11-2024 13:28
Tijdens de Amsterdam Law Clinics krijgen masterstudenten de kans om in opdracht van cliënten aan zaken van algemeen belang te werken.
Toon informatie voor jouw opleiding
Welke opleiding volg je?
of

    In de Business and Human Rights Clinic krijg je de kans om te werken aan zaken en projecten die betrekking hebben op de impact van de geglobaliseerde economie op mensenrechten. In de huidige wereldeconomie werken veel bedrijven op transnationaal niveau. Als gevolg daarvan zijn clinic-projecten grensoverschrijdend. Ze betreffen vaak verschillende jurisdicties en vereisen een interdisciplinaire aanpak.

    De projecten van de Business and Human Rights Clinic zien toe op complexe juridische kwesties met een publiek belang. Studenten analyseren de activiteiten van bedrijven tegen o.a. bestaande bedrijfs- en mensenrechtenkaders om deze te beschermen, te respecteren en te bevorderen.

    In deze clinic wordt een kritische benadering gehanteerd ten aanzien van het recht en het huidige economische systeem, waarbij de machsbalans tussen bedrijven en werknemers, gemeenschappen en het milieu aan de orde wordt gesteld. Studenten werken op een cooperativeve manier met individuen, gemeenschappen en organisaties, gebaseerd op een vertrouwensrelatie.

    Mijn deelname aan de clinic heeft mijn studie aan de UvA aanzienlijk verrijkt. Niet alleen vanwege het leren aan de hand van praktijkcases, maar ook omdat het me een geweldig netwerk heeft opgeleverd om mijn carrière in de rechtspraktijk mee te beginnen.
    Charley NieuwesteegBusiness & Human Rights Clinic, 2020/2021

    Het werk in de clinic

    In de Business and Human Rights clinic combineren studenten theorie en praktijk. Studenten doen juridische onderzoek en geven pro bono juridisch advies aan particulieren, ngo’s en internationale (overheids)organisaties. Het werk in de clinic bestaat uit projecten die worden uitgevoerd voor o.a. cliënten en NGO's. Studenten werken in teams van 3 tot 5 studenten en worden intensief begeleid. Onderdeel van het werk zijn regelmatige ontmoetingen tussen de student, de begeleider en de cliënten. De nadruk ligt op professionaliteit, kwalitatief hoogstaand werk, teamwerk en respect voor vertrouwelijkheid.

    De feedback en het advies hebben me geholpen mijn onderzoeksvaardigheden te verbeteren en me veel zelfvertrouwen gegeven voor mijn toekomstige carrière. De law clinic bood ongetwijfeld een belangrijke ervaring voor mij om mijn huidige positie als trainee te verzekeren en daarvoor ben ik zeer dankbaar.
    Elena CiascaiBusiness & Human Rights Clinic, 2023/2024

    Aankomende projecten

    In het eerste semester van het academisch jaar 24/25 zal de Business and Human RightsClinic werken aan meerdere projecten. In een project voor Amnesty International zullen studenten onderzoek doen naar de mogelijkheden voor 'host state litigation' (rechtszaken in het land waar de schade geleden is) om zo inzichten op te doen voor toekomstige rechtszaken. 

    In een project voor Clean Clothes Campaign & Global Justice Campaign zullen studenten onderzoek doen naar de mogelijkheden om kledingmerken aansprakelijk te stellen voor de schadelijke gevolgen van hittestress op arbeiders in hun productieketens onder de aankomende nieuwe wetgeving naar aanleiding van de Corporate Sustainability DueDiligence Directive (CSDD). Kennis van de Nederlandse wet is een pluspunt voor dit project.

    In een derde project, voor Frontline Defenders, zullen studenten de mogelijkheid verkennen om onder de OESO-richtlijnen een klacht in te dienen bij het Nederlandse Nationale Contactpunt tegen bedrijven die palmolie importeren, verwerken, exporteren en gebruiken en die in verband worden gebracht met ernstige mensenrechtenschendingen in het producerende land. Het doel van het project is om te beoordelen of een NCP-klacht tegen in Nederland gevestigde bedrijven een haalbare optie is voor de cliënt. Hiervoor zullen de studenten onder andere feitenonderzoek doen naar de mensenrechtenschendingen; de palmolie toeleveringsketen onderzoeken en analyseren; de relevante in Nederland gevestigde actoren en hun link met de schendingen in de palmoliesector in kaart brengen en uiteindelijk de cliëntadviseren over de haalbaarheid van een NCP-klacht. Beheersing van de Spaanse taak is een pluspunt voor dit project.

    Projecten waar de Business and Human Rights Clinic aan werkt

    • Een onderzoek voor Migrant Justice naar juridische en buiten-juridische strategieën in Nederland met betrekking tot mensenrechtenschendingen in de supply chain van Ahold Delhaize.
    • Onderzoek voor SOMO (Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen) naar de mogelijkheid uitgebreide regelgevingskaders te ontwikkelen die expliciet op de 'auditing & certification industry' zijn toegesneden.
    • Rechtsvergelijkend onderzoek naar structurele discriminatie van moslims door banken en financiële instellingen. Voor meer informatie over het onderwerp, zie het volgende nieuwsberichtExterne link
    • Werken aan een conceptklacht die wordt ingediend bij het Nationaal Contactpunt van de OESO in Nederland over schade die verband houdt met multinationale ondernemingen in Brazilië.
    • In het kader van een samenwerking met de Clínica Jurídica en Derecho y Territorio van de Pontificia Universidad Javeriana in Bogotá, Colombia, sinde 2021 hebben studenten onder meer gewerkt aan een project dat zag op olievervuiling en daaruitvolgende mileuschade door een multinational in Colombia en aan een onderzoek naar de strafrechtelijke aansprakelijkheid van een multinational voor medeplichtigheid aan schendingen van oorlogsrecht. Een ander betrof een onderzoek naar de juridische aansprakelijkheid van een multinational wegens gedeeltelijke verantwoordelijkheid bij het plegen van oorlogsmisdaden. In het kader van deze transnationale samenwerking werd een amicus curiae brief over fracking proefprojecten in Colombia gepresenteerd voor het Colombiaanse Constitutionele Hof. Klik hier voor meer informatie over deze zaak en de amicus curiae brief.
    • Onderzoek voor een vakbond naar de wet oneerlijke handelspraktijke en of deze kan worden ingezet om misstanden in de supply chain van bedrijven aan te kaarten.
    • Onderzoek naar en een juridische analyse van wapenexporten uit Europa naar landen die betrokken zijn bij gewapende conflicten. In dit project werkten studenten samen met onderzoeksjournalisten.
    • Een multi-jurisdictioneel onderzoek naar het gebruik van strategische rechtszaken tegen publieke inspraak (SLAPP's) in Europa. SLAPP's worden door bedrijven of particulieren gebruikt om publieke waakhonden (klokkenluiders) aan te klagen als middel tot juridische intimidatie. Voor dit project hebben studenten talrijke interviews afgenomen met advocaten, activisten en maatschappelijke organisaties in heel Europa en hebben ze het toepasselijke wettelijke kader geanalyseerd.  
    • Het bijstaan van twee NGO's in een zaak over twee Nederlandse bedrijven die goederen verhandelen die afkomstig zijn uit het bezette gebied van de Westelijke Sahara. De clinic analyseerde de juridische implicaties van de handel. Voor een uitgebreide juridische analyse deden de studenten onderzoek naar het recht met betrekking tot bezette gebieden, bepalingen van internationaal humanitair recht, Nederlands burgerlijk procesrecht en EU-consumentenbeschermingswetten.

    Publicaties

    Mogelijkheid om stage te lopen bij het Asser Instituut

    Het Asser InstituutExterne link biedt studenten in de Business and Human Rights Clinic, de mogelijkheid om stage te lopen bij het Instituut. De stage kan worden gecombineerd met het schrijven van een scriptie. Asser zal deelname aan de Business and Human Rights Clinic als een pluspunt beschouwen bij de selectie van de stageplaatsen. De stages beginnen elk jaar in februari en inschrijving aan de universiteit tijdens de stage is vereist. Voor de stage kunnen studiepunten worden verkregen indien aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.

    Vragen

    Heb je vragen over de Business and Human Rights Clinic? Stuur dan een e-mail naar amsterdamlawclinics@uva.nlExterne link of neem contact op met Carolijn TerwindtExterne link.

    Aanmelden en toelating

    De Business and Human Rights Clinic staat in principe open voor alle masterstudenten van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de UvA.

    Andere vereisten zijn

    • Je bent ten minste 10 uur per week beschikbaar 
    • Je hebt een sterk arbeidsethos, uitstekende communicatieve en Engelse schrijfvaardigheden, en een oprechte interesse in business and human rights en human rights law.

    Klik hier voor meer informatie over hoe jij je kunt aanmelden.

    Oud-studenten van de clinic

    Als je geïnteresseerd bent in meer praktische informatie over de clinic en ervaringen van voormalige studenten kun je contact opnemen met een van de onderstaande studenten. Stuur een e-mail naar amsterdamlawclinics@uva.nlExterne link voor de contactgegevens. 

    Wat onze alumni zeggen over de Amsterdam Law Clinics:

    We gebruiken cookies

    Accepteer alle cookies om deze video te kunnen zien