info-circle
student.uva.nl is vernieuwd. Lees meer...
Welke opleiding volg je?

Recht & Beleid Clinic

Laatst gewijzigd op 01-08-2022
Tijdens de Amsterdam Law Clinics krijgen masterstudenten de kans om in opdracht van cliënten aan zaken van algemeen belang te werken.
Toon informatie specifiek voor jouw opleiding
Nu zie je algemene informatie op deze site. Kies je opleiding om ook informatie te zien die specifiek voor jouw opleiding geldt, zoals deadlines, regelingen en contactgegevens.
Welke opleiding volg je?

In de Recht & Beleid clinic werken masterstudenten Nederlands recht aan structurele juridische problemen die uit de samenleving naar voren komen.

Zo werkt de Recht & Beleid Clinic aan juridische problematiek die structureel in de rechtswinkels wordt gesignaleerd, assisteert de Recht & Beleid Clinic bij het optuigen van strategische procedures die een maatschappelijk belang nastreven, of levert een advies waarmee organisaties naar instanties kunnen stappen om aanpassing van beleid te eisen.

Het werk in de clinic

Het werk in de clinic bestaat uit projecten die worden uitgevoerd voor o.a. cliënten en ngo's. Studenten werken in teams van 3 tot 5 studenten en worden intensief begeleid. Onderdeel van het werk zijn regelmatige ontmoetingen tussen de student, de supervisor en de cliënten. De nadruk ligt op professionaliteit, kwalitatief hoogstaand werk, teamwerk en respect voor vertrouwelijkheid.

Projecten waar de Recht & Beleid Clinic aan heeft gewerkt:

  • het verstrekken van een procesadvies aan cliënt in het kader van het afdwingen van een preventieplicht tegen kindermarketing  (reclame en promotie specifiek voor voedingsmiddelen gericht op kinderen).
  • Onderzoek naar de situatie van vrouwen in huiselijk geweld en hun toegang tot het recht. Gelet op het interdisciplinaire karakter van dit onderzoek, zijn ook studenten Social Work van de Hogeschool van Amsterdam hierbij betrokken geweest.

Aanmelden en toelating

De Recht & Beleid Clinic staat in principe open voor alle masterstudenten van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de UvA. Kennis van het Nederlands privaat-, bestuurs- of strafrecht is een pre.

Andere vereisten zijn:

  • Je bent ten minste 10 uur per week beschikbaar 
  • Je hebt een sterk arbeidsethos, uitstekende communicatieve en schrijfvaardigheden, en een oprechte interesse in arbeidsrecht, eerlijke arbeidsomstandigheden en mensenrechtenwetgeving.

Voor de Recht & Beleid Clinic semester 1 academisch jaar 2022/2023, zoeken wij enthousiaste masterstudenten die een achtergrond hebben in het Nederlands privaatrecht, om mee te werken voor een vrouwenrechtenorganisatie aan een hoger beroep zaak die van historisch belang is voor de Nederlandse samenleving. De deadline voor aanmelding is 4 september om 23.59 uur.

Klik hier voor meer informatie over hoe jij je kunt aanmelden.

Oud-studenten van de clinic

Als je geïnteresseerd bent in meer praktische informatie over de clinic en ervaringen van voormalige studenten kun je contact opnemen met een van de onderstaande studenten. Stuur een e-mail naar: amsterdamlawclinics@uva.nlExterne link.

Contact

Heb je vragen over de Recht & Beleid Clinic? Stuur dan een e-mail naar amsterdamlawclinics@uva.nlExterne link.