Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Fair Trails Clinic

Amsterdam Law Clinics

De studenten van de Fair Trials Clinic volgen rechtszaken in verschillende Europese landen. Via een partnerschap met de Clooney Foundation for Justice neemt de clinic deel aan TrialWatch, een initiatief om overal ter wereld processen te volgen die een aanzienlijk risico vormen op schending van de mensenrechten. De studenten werken daarbij samen met het netwerk Lawyers for Lawyers om hun monitoringactiviteiten uit te voeren.

Protest tegen slechte werkomstandigheden

Wat is TrialWatch?

TrialWatch is een ambitieus en wereldwijd initiatief van de Clooney Foundation for Justice. Het project monitort processen waarbij het risico bestaat dat de mensenrechten worden geschonden, publiceert rapporten waarin de eerlijkheid van de processen wordt geëvalueerd en houdt zich bezig met belangenbehartiging. In het algemeen beoogt TrailWatch transparantie en verantwoordingsplicht te brengen in het procesverloop en het gebruik van het rechtssysteem door regeringen om afwijkende meningen te bestraffen. De nadruk ligt op processen waarin de procedures in strijd zijn met de normen voor een eerlijk proces, de aanklachten in strijd zijn met de mensenrechtenwetgeving of vervolging wordt gebruikt om critici van de regering aan te pakken en te straffen.

In samenwerking met een reeks partners over de hele wereld wil TrialWatch de praktijk van procesmonitoring professionaliseren en opschalen, terwijl ook advocaten en niet-advocaten worden betrokken bij het monitoren van processen in hun eigen gemeenschappen. In het voorjaar van 2019 lanceerde TrialWatch een online, interactieve training voor procesmonitoring, ontwikkeld in samenwerking met en goedgekeurd door het VN-Bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, en leidt nu monitoren van over de hele wereld op. TrialWatch maakt ook gebruik van technologie, waaronder een gespecialiseerde app, om het verzamelen van gegevens te vergemakkelijken en ervoor te zorgen dat deze op een gestandaardiseerde manier worden verzameld om trends en praktijken in vervolging en procesresultaten over de hele wereld te helpen volgen. Dit vergemakkelijkt de beoordeling en vergelijking van processen en, uiteindelijk, een rangschikking van rechtsstelsels als geheel.

Partnerschap met de Clooney Foundation for Justice en Lawyers for Lawyers 

Lawyers for Lawyers heeft ruime ervaring met het monitoren van rechtszaken over de hele wereld tegen advocaten die worden vervolgd of economische, administratieve of disciplinaire sancties opgelegd krijgen als represaille voor of in verband met het uitoefenen van hun legitieme beroepsplicht. Het kantoor van Lawyers for Lawyers is gevestigd in de Amsterdam Law Hub.

Nathalie Vainio
Copyright: FdR
Het werk in de clinic maakte duidelijk hoe kwetsbaar effectieve bescherming van mensenrechten is en hoe gemakkelijk deze rechten kunnen worden geschonden in de strijd naar politiek gewin - zelfs door democratisch verkozen leiders in de EU. Ik zou de Fair Trials Clinic aan iedereen aanbevelen. Nathalie Vainio, Fair Trails Clinic, 2019/2020

Het werk in de clinic

Studenten krijgen de unieke kans om samen te werken met deskundigen en advocaten van over de hele wereld. Als je als student meedoet aan de Fair Trails Clinic vergroot je je kennis van verschillende nationale rechtssystemen en inhoudelijke juridische kwesties, waaronder het recht op een eerlijk proces, een eerlijke rechtsgang en vrijheid van meningsuiting. Tegelijkertijd doe je praktijkervaring op en werk je aan projecten die het leven en de situatie van verdachten die met een oneerlijk proces te maken krijgen, kunnen verbeteren.

Vragen

Heb je vragen over de Fair Trails Clinic? Stuur dan een e-mail naar amsterdamlawclinics@uva.nl.

Aanmeldcriteria

Naast de reguliere cursus van de Amsterdam Law Clinics zullen studenten die meedoen aan de Fair Trials Clinic een online trainingsprogramma (6-10 uur) moeten volgen dat is ontwikkeld door TrialWatch. 

Alle masterstudenten komen in aanmerking voor aanmelding. Afgezien van vloeiend Engels zijn er geen taalvaardigheden vereist. Aangezien we echter kunnen monitoren in landen als Turkije, Polen, Oekraïne en Hongarije, zal kennis van deze talen nuttig zijn. Wij selecteren de studenten die in hun sollicitatie blijk geven van een grote toewijding aan dit project, omdat het zowel zeer intensief als uiterst lonend en een unieke ervaring is.

Oud-studenten van de clinic

Als je geïnteresseerd bent in meer praktische informatie over de clinic en ervaringen van voormalige studenten kun je contact opnemen met een van de onderstaande studenten. Stuur een e-mail naar amsterdamlawclinics@uva.nl voor de contactgegevens. 

Oud-studenten van de Fair Trails Clinic:

2019-2020 2020-2021
Nathalie Vainio Sylvia Suhonen
Anna Kohte Nicola Runge
Elizabeth Cazzadore Fleurent Beurret