Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Environmental Justice Clinic

Amsterdam Law Clinics

De Environmental Justice Clinic biedt een unieke kans aan masterstudenten van de Amsterdam Law School met interesse in duurzaamheid, (internationaal) milieurecht en (internationale) mensenrechten om pro bono onderzoek te doen voor externe cliënten. 

De Enviromental Justice Clinic moedigt studenten aan kritisch na te denken over de functies van het recht in de samenleving en de mogelijkheid om positieve veranderingen door te voeren. Zo kun je als jurist een bijdrage leveren aan de maatschappij. De clinic biedt pro bono-diensten aan particulieren, NGO's en internationale gouvernementele organisaties, zoals bijvoorbeeld het Wereld Natuurfonds. 

Teamwerk en een praktijkgerichte aanpak

Topstudenten in hun laatste studiejaren aan de rechtenfaculteit doen in teams onderzoek in de clinic. Zij worden geselecteerd op basis van uitstekende academische prestaties en worden intensief begeleid door medewerkers van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. Ze krijgen intensieve, praktijkgerichte begeleiding bij het uitvoeren van juridisch onderzoek en het schrijven van juridische adviezen voor externe cliënten. De nadruk ligt op professionaliteit, kwalitatief hoogstaand werk, teamwerk, en respect voor vertrouwelijkheid.

Gebouwen

Het werk in de clinic

Het werk in de clinic bestaat uit projecten die worden uitgevoerd voor cliënten, waarvoor de studenten juridisch onderzoek doen, juridisch advies geven en juridische documenten opstellen. Het clinic-werk wordt uitgevoerd in een team van 3 tot 5 studenten met regelmatige vergaderingen met begeleiders (en cliënten). 

Toekomstige projecten

Ontbossing is een van de grote problemen van deze tijd. Tijdens COP26 hebben wereldleiders de ambitie uitgesproken ontbossing in 2030 te zullen beëindigen, in de strijd tegen klimaatverandering. Ondertussen worden er voortdurend bomen gekapt. De Haagse Bomenstichting is een luis in de pels van de Haagse gemeente wat dit betreft. De Environmental Justice Clinic gaat de stichting hierbij komend semester helpen. Dit clinic-project is Nederlandstalig.

Huidige projecten

In september 2021 is een nieuwe groep clinic studenten begonnen aan een project met betrekking tot het gebruik van bestrijdingsmiddelen in Nederland. 

Dorothy Puga
Copyright: FdR
Afgezien van de unieke kans om in een waardevol project met een echte cliënt te werken, was deze ervaring onvergetelijk vanwege de gezamenlijke inspanning om creatieve oplossingen voor juridische vragen te vinden - een uitdaging die ik alle rechtenstudenten kan aanbevelen. Dorothy Puga, BHRC, 2020/2021

Vragen

Heb je vragen over de Environmental Justice Clinic? Stuur dan een e-mail naar amsterdamlawclinics@uva.nl of neem contact op met:

Mr. dr. L.E. (Laura) Burgers

Faculteit der Rechtsgeleerdheid

Afd. Privaatrecht

Aanmelden en toelating 

De Environmental Justice Clinic staat in principe open voor alle masterstudenten van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de UvA.

Andere vereisten zijn:

  • Je bent minimaal 10 uur per week beschikbaar;
  • Je hebt een sterk arbeidsethos, uitstekende communicatieve en Engelse schrijfvaardigheden, en een oprechte interesse in internationaal milieurecht, mensenrechten en/of civiel recht.