Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Amsterdam European Law Clinic

Amsterdam Law Clinics

De Amsterdam European Law Clinic biedt masterstudenten de unieke mogelijkheid om de theorie en praktijk van het Europees recht te combineren. De studenten van de clinic zijn direct betrokken bij het geven van juridisch advies op het gebied van EU-rechtsmiddelen en het constitutionele recht van de EU. Daarnaast komen ook diverse inhoudelijke rechtsgebieden m.b.t. de volksgezondheid, de bescherming van het milieu, de bescherming van asiel en vluchtelingen en consumentenbescherming voorbij.

De Amsterdam European Law Clinic (AELC) moedigt studenten aan kritisch na te denken over de functies van het recht in de samenleving en de mogelijkheid om positieve veranderingen door te voeren. Zo kun je als jurist een bijdrage leveren aan de maatschappij. De clinic biedt pro bono diensten aan particulieren, NGO's en internationale gouvernementele organisaties, die te maken hebben met complexe juridische kwesties die extra onderzoek vereisen. Het komt ook voor dat een cliënt niet over voldoende middelen beschikt voor extra juridisch onderzoek of dat er een publiek belang wordt nagestreefd.

Europa landkaart onder de loep

Een praktijkgerichte aanpak

Het clinic-onderwijs onderscheidt zich door de studie van recht en rechtsbeoefening in context. Door te werken met echte cliënten die tegen problemen aanlopen, krijg je als student de kans om te ervaren wat het betekent om een doordachte, verantwoordelijke en bedachtzame advocaat te zijn.

Om die reden krijgen de studenten intensieve, praktijkgerichte begeleiding, onder meer van medewerkers van de Amsterdam Center for European Law and Governance, bij het uitvoeren van juridisch onderzoek en bij het schrijven van juridische adviezen voor externe cliënten over kwesties van Europees recht. De nadruk wordt gelegd op professionaliteit, kwalitatief hoogstaand werk, teamwork en respect voor vertrouwelijkheid. Als student werk je nauw samen met andere studenten en medewerkers van de UvA.

Het werk in de clinic

Het werk in de clinic bestaat uit projecten die worden uitgevoerd voor cliënten die een aanvraag indienen voor assistentie van de AELC. Zo kan een advocaat die een volksgezondheidsorganisatie vertegenwoordigt de hulp van de clinic inroepen bij het voorbereiden van een prejudiciële vraag aan het Hof van Justitie over de geldigheid van de tabaksregels van de EU. Onder toezicht van het academisch personeel ontmoeten de studenten de cliënt regelmatig. Zij werken in teams om de cliënt te ondersteunen door onderzoek te doen, memo's op te stellen en advies te geven.

Julia Gieseck
Copyright: Julia Gieseck
Ik vond het fantastisch om te zien hoe mijn collega's en ik onze cliënt hielpen een zaak op te bouwen. Dat was een van de meest bijzondere momenten tijdens mijn masteropleiding! Julia Gieseck, Amsterdam European Law Clinic, 2020/2021

Toekomstige projecten

De Amsterdam European Law Clinic is van plan om volgend semester, vanaf februari 2022, aan twee projecten te werken. Eén project betreft de verstrekking van persoonsgegevens aan een derde land in het kader van de algemene verordening gegevensbescherming (AVG) en één project betreft de EU-transparantiewetgeving in relatie tot het mededingingsrecht. Deze projecten moeten nog definitief worden bevestigd.

Lopende en voormalige projecten en publicaties

Vragen

Heb je vragen over de Amsterdam European Law Clinic? Stuur dan een e-mail naar amsterdamlawclinics@uva.nl of neem contact op met docent Europees recht Laurens Ankersmit.

Dr. L.J. (Laurens) Ankersmit

Faculteit der Rechtsgeleerdheid

Europees Publiekrecht

Aanmelden en toelating

De Amsterdam European Law Clinic staat in principe alleen open voor studenten van de mastertracks:

Een specifieke zaak of een bepaald project van de Amsterdam European Law Clinic kan studenten van andere masters de mogelijkheid bieden om deel te nemen. In dat geval zal dat op de website gecommuniceerd worden. 

Andere voorwaarden voor aanmelden zijn:

  • Je bent minimaal 10 uur per week beschikbaar;
  • Je hebt een sterk arbeidsethos, uitstekende communicatieve en Engelse schrijfvaardigheden, en een oprechte interesse in Europees recht.

Oud-studenten van de clinic

Als je geïnteresseerd bent in meer praktische informatie over de clinic en in de ervaringen van voormalige studenten neem dan contact op met een van de onderstaande studenten. Stuur een e-mail naar amsterdamlawclinics@uva.nl voor de contactgegevens.

Oud-studenten van de Amsterdam European Law Clinic:

2019-2020 2020-2021
Dylan Julian Aziz Florian Huber
Abdul Mohamed Maria Bilwin
Anja Siobhan Doolan Julia Gieseck
Laura Bante Umali Buanagracia