Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Partijen CSR

Lees hier welke studentenpartijen meedoen aan de verkiezingen voor de Centrale Studentenraad (CSR) en waar deze partijen precies voor staan.

UvASociaal

Diversiteit, duurzaamheid, toegankelijkheid en transparantie, dat zijn de UvASociaal kernpijlers. We zijn in 2006 opgericht en werken sindsdien om de mening van de gemiddelde te laten horen

in het besluitvormingsproces van de universiteit. Ons doel is een universiteit die als een democratische en inclusieve gemeenschap bestaat met eerlijke kansen voor iedereen. Deze gemeenschap is bij uitstek een waar toegankelijkheid van het hoger onderwijs en de kwaliteit van het onderwijs de prioriteit is, en ook zo zal blijven. Onze leden vinden dat dat we een cruciale rol spelen bij het verbeteren van de universiteit en we verwelkomen iedereen die denkt dat ze ons kunnen helpen om studenten te vertegenwoordigen.

Enkele voorbeelden van waar we voor staan:

  • De mogelijkheid om te studeren ongeacht iemands sociaal-economische achtergrond
  • Voorstellen zoals de Green Commitment om de ecologische voetafdruk van de
  • universiteit en studentenverenigingen te verminderen
  • Een kleiner aantal studenten in lessen en colleges
  • Een groter budget voor lesgeven en een verbetering van diens kwaliteit
  • Meer blended learning in ons onderwijs (opnames van colleges, online quizzen)

De Vrije Student

De Vrije Student zet de student voorop. Dat betekent dat wij willen dat alle hoorcolleges online komen, dat er meer studieplekken komen en dat we tegen negatieve gevolgen van internationalisering zijn. Wij vinden het belangrijk dat jij jezelf maximaal kunt ontplooien tijdens je studententijd. Student zijn is meer dan studeren, het houdt ook in dat je de mogelijkheid moet hebben om een bestuursjaar te doen, om een bijbaan te hebben of van je vrije tijd te genieten! Die ruimte willen wij je gunnen door digitaal en, als het moet, om vanuit huis te studeren. 

Tegelijkertijd zijn we voor een realistische universiteit: natuurlijk, we hebben niets tegen genderneutrale WC’s en vegan eten in de kantine, maar kan het geld niet beter eerst aan andere zaken worden besteed? Wij zeggen: eerst moeten er meer studieruimtes komen en moeten alle hoorcolleges online, daarna de andere zaken. Zo onderscheiden wij ons van andere partijen.

Inter UvA

Wij zijn een studentenpartij aan de Universiteit van Amsterdam die werkt aan het opschalen van transparantie binnen onze universiteit en om jullie studentenervaring te verbeteren. We zijn divers, nieuwsgierig, ambitieus en vastberaden om te zorgen dat binnen de UvA deze waarden worden overgenomen. We geloven in meer betrokkenheid van studenten bij universiteits politiek, om te zorgen voor een interactieve interconnected institutie. We streven om het gat tussen medezeggenschap en de studentencommunity te verkleinen door directe en transparante democratie. We zoeken naar oplossingen waarbij alle studenten baat hebben. De vijf kernwaarden voor Inter zijn: transparant en democratisch bestuur, kwaliteit van het onderwijs en academische flexibiliteit, een diverse achtergrond van de studenten gemeenschap, verbetering van studenten welzijn en duurzaam ondernemen en handelen.

Activistenpartij UvA

De Activistenpartij is een nieuwe partij en heeft zin om stennis te schoppen! Wij geloven dat het actief betrekken van studenten bij de universiteit cruciaal is om haar kritisch te houden en we schuwen het ‘rendementsdenken’ van de bestuurders. Hierom zijn wij anders dan de klassieke partijen: beslissingen worden met onze achterban gemaakt en er zal een open deur beleid zijn. Juist na en tijdens de crisis is het belangrijk om de ervaringen van iedereen mee te nemen en ieders perspectief is bij ons welkom. Geen van ons staat op de lijst om zijn CV uit te bouwen of om connecties te maken. Waar staan wij dan wel voor? Als de universiteit weer open gaat eisen we dat het Maagdenhuis weer heropend wordt voor haar studenten, zodat er ruimte is om samen te komen en ervaringen uit te wisselen. Het CvB willen wij weg, want wij geloven dat de academische gemeenschap alles al bezit wat zij nodig heeft. De klachtenprocedure rondom wangedrag willen wij aanscherpen en we zullen daar alles op alles voor zetten. Ook willen we compensatie voor de online lessen in de vorm van een gratis onderwijs. Daarnaast willen we échte diversiteit, wat betekent dat we breken met Anne de Graaf en nutteloze bijeenkomsten. Benieuwd naar onze kijk op andere zaken? Stuur dan een mail naar activistenpartijuva@gmail.com en volg ons op Instagram!

020

Student politics has to change, fundamentally. 020 believes in a democratic system capable of truly representing the students, while effectively holding the UvA accountable. Our University is both bureaucratic and slow in enacting any form of change—something we all have become familiar with.

Therefore, within one year, we have established ourselves as the party that fruitfully acts both within the Student Council and also outside of it. You can think of our Project Major event and booklet series that helped hundreds of students decide which academic and professional field to pursue, but also of the policies––such as blind grading and mid-course evaluation, among many others––that our representatives have passed in the Council.

What allows us to be so active and successful is our unique approach to student politics. Instead of a few candidates scattered over faculties, 020 has grown to become an organisation with soon almost a hundred members, all working towards the same goal of making the University simply a better place. This means that every vote cast for an 020 candidate is a vote for our whole organisation to keep growing and enacting the change we need.