Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

De studentenpartijen UvASociaal, De Vrije Student, Inter, SLAAFS en Red UvA doen mee aan de verkiezingen voor de Centrale Studentenraad (CSR). Op deze pagina vind je meer over waar deze partijen precies voor staan.

UvASociaal

Diversiteit, duurzaamheid, toegankelijkheid en transparantie, dat zijn de UvASociaal kernpijlers. We zijn in 2006 opgericht en werken sindsdien om de mening van de gemiddelde te laten horen

in het besluitvormingsproces van de universiteit. Ons doel is een universiteit die als een democratische en inclusieve gemeenschap bestaat met eerlijke kansen voor iedereen. Deze gemeenschap is bij uitstek een waar toegankelijkheid van het hoger onderwijs en de kwaliteit van het onderwijs de prioriteit is, en ook zo zal blijven. Onze leden vinden dat dat we een cruciale rol spelen bij het verbeteren van de universiteit en we verwelkomen iedereen die denkt dat ze ons kunnen helpen om studenten te vertegenwoordigen.

Enkele voorbeelden van waar we voor staan:

  • De mogelijkheid om te studeren ongeacht iemands sociaal-economische achtergrond
  • Voorstellen zoals de Green Commitment om de ecologische voetafdruk van de
  • universiteit en studentenverenigingen te verminderen
  • Een kleiner aantal studenten in lessen en colleges
  • Een groter budget voor lesgeven en een verbetering van diens kwaliteit
  • Meer blended learning in ons onderwijs (opnames van colleges, online quizzen)

De Vrije Student

De Vrije Student zet de student voorop. Dat betekent dat wij willen dat alle hoorcolleges online komen, dat er meer studieplekken komen en dat we tegen negatieve gevolgen van internationalisering zijn. Wij vinden het belangrijk dat jij jezelf maximaal kunt ontplooien tijdens je studententijd. Student zijn is meer dan studeren, het houdt ook in dat je de mogelijkheid moet hebben om een bestuursjaar te doen, om een bijbaan te hebben of van je vrije tijd te genieten! Die ruimte willen wij je gunnen door digitaal en, als het moet, om vanuit huis te studeren. 

Tegelijkertijd zijn we voor een realistische universiteit: natuurlijk, we hebben niets tegen genderneutrale WC’s en vegan eten in de kantine, maar kan het geld niet beter eerst aan andere zaken worden besteed? Wij zeggen: eerst moeten er meer studieruimtes komen en moeten alle hoorcolleges online, daarna de andere zaken. Zo onderscheiden wij ons van andere partijen.

Inter

Wij zijn een studentenpartij aan de Universiteit van Amsterdam die werkt aan het opschalen van transparantie binnen onze universiteit en om jullie studentenervaring te verbeteren. We zijn divers, nieuwsgierig, ambitieus en vastberaden om te zorgen dat binnen de UvA deze waarden worden overgenomen. We geloven in meer betrokkenheid van studenten bij universiteits politiek, om te zorgen voor een interactieve interconnected institutie. We streven om het gat tussen medezeggenschap en de studentencommunity te verkleinen door directe en transparante democratie. We zoeken naar oplossingen waarbij alle studenten baat hebben. De vijf kernwaarden voor Inter zijn: transparant en democratisch bestuur, kwaliteit van het onderwijs en academische flexibiliteit, een diverse achtergrond van de studenten gemeenschap, verbetering van studenten welzijn en duurzaam ondernemen en handelen.

SLAAFS

SLAAFS is voortgekomen uit onvrede over het partijsysteem van de studentenraadsverkiezingen op de FNWI, wat ervoor zorgde dat er abstracte verkiezingsbelofte werden gedaan, die vaker niet dan wel werden waargemaakt. Daarom bestaat bij SLAAFS ons partijprogramma maar uit één punt: gratis bier! We willen direct

terug geven aan alle studenten en doen dit door gratisbierborrels te organiseren. Zo brengen we niet alleen de raad dichter bij studenten, maar verbinden we ook de studenten op onze

universiteit Iedereen op onze lijst vertegenwoordigd zijn eigen standpunten en meningen, dus zullen de beloftes die gedaan worden ook waar mogelijk opgevolgd worden. De personen met de meeste voorkeursstemmen zullen voor ons in de raad komen. Je mag bij SLAAFS zo (on)serieus zijn als je wilt, zolang je dus maar het vertrouiwen en de stemmen van je medestudenten hebt.

Ons motto is dan ook ‘Eerlijk, Simpel, Bier’. We zijn eerlijk over onze doelen, we maken het allemaal niet moeilijker dan het hoeft te zijn en boven alles hebben wij onze gratisbierborrels om terug te geven aan onze achterban.

Anti-corona Partij

Een aantal weken geleden beloofde UvA-voorzitter Geert ten Dam nog dat ze tijdens de corona crisis voor haar studenten zou gaan zorgen. Van Geerts grote woorden is inmiddels niets meer over. Als we een tentamen maken moeten we wel onze hele kamer laten registreren door ongure software (proctoring), maar er is niemand die even vraagt of we wel een rustig plekje hebben. Ook betalen we voor slecht online onderwijs gewoon het normale tarief en wordt er van ons verwacht dat we onze vakken blijven halen. Kortom, in de hele wereld is het crisis behalve aan de UvA.

Ik ben het zat. Van mij hoef je geen politiek correct geneuzel te verwachten. Ik zit hier niet om mijn CV te vullen maar om keiharde actie af te dwingen. Als ik verkozen word zal ik ervoor strijden dat het collegegeld van iedere student gehalveerd gaat worden. Daarnaast zal ik afdwingen dat slechte corona cijfers niet meetellen met het gemiddelde, zoals allang op alle grote universiteiten gebeurt, en moet proctoring van tafel.