Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!

Sociale veiligheid: activiteiten, trainingen en ideeën

Sociale veiligheid raakt iedereen die bij de UvA werkt of studeert. Jouw inbreng is waardevol in creëren van een veilige en prettige omgeving. Het is belangrijk dat je ongewenst gedrag kan herkennen en bespreken, weet wat je kan doen en dit ook doet. Lees, ontdek, leer en luister wat de mogelijkheden zijn.

Heb je te maken met een onveilige situatie en heb je hulp nodig?  In de wegwijzer Sociale veiligheid staan de verschillende personen en instanties waar je als student terecht kunt.

Kijk, lees en luister

Er zijn verschillende vormen van ongewenst gedrag. Van klein tot groot. Van een grapje over iemands accent tot fysieke agressie. Iemand uitsluiten, het delen van compromitterende foto’s, iemand aanspreken op zijn/haar/hun afwijken van de norm tot seksuele intimidatie. Hier lees je over een aantal van deze vormen van ongewenst gedrag.

 • Hoe gaan we binnen de UvA met elkaar om? Wat is gewenst gedrag en hoe geef je je grenzen aan? De UvA heeft een gedragscode voor alle medewerkers en studenten van de UvA. Daarin staat hoe we met elkaar omgaan en wat we van elkaar verwachten als er sprake is van ongewenst gedrag.
   
 • Bekijk de 'Tea consent video' over seksuele toestemming. ‘Ook als je net nog zin had in thee, maar nu niet meer, is dat helemaal oké. Een vervelende ervaring kan immers de rest van je leven beïnvloeden.’
 • In de serie video's ‘Buiten je Bubbel’ gaan zes studenten met verschillende achtergronden en meningen met elkaar in gesprek over potentieel polariserende onderwerpen, zoals over consent (instemming) vragen, stereotypering en cancelcultuur.
   
 • In deze aflevering van de ASVA Studentenstof podcast over Sociale veiligheid vertelt Gabriella Thompson van Our Bodies Our Voice onder meer over grensoverschrijdend gedrag en hoe je je grenzen aangeeft, wat sociale veiligheid betekent en wat je kunt doen als je zelf iets meemaakt.
   
 • Een ‘grijs gebied’ bij seksuele grensoverschrijding: bestaat dat eigenlijk wel? In deze video van Vice delen verschillende mensen in de studio en op straat hun ervaringen met seksueel grensoverschrijdend gedrag, welk moment ze nooit meer zullen vergeten en wat er moet veranderen.
   
 • Mag je als docent bevriend zijn met je studenten? Dat vraagt Linda Duits zich af in deze column die zij schrijft voor Folia.
   
 • ‘Huiselijk geweld komt óók voor bij mensen waarvan je het niet verwacht’. Lees dit artikel van Folia waarin Geertje Hulzenbos wordt geïnterviewd over haar ervaringen toen en hoe ze nu actievoert ‘voor anderen die niet gezien worden’.
   
 • Meer weten over de relatie tussen diversiteit en sociale veiligheid? In dit document vind je leestips van het Chief Diversity Officer team.

Onderneem actie

Je ergens thuis voelen is belangrijk. Het stelt je in staat gemakkelijker door de universiteit, je faculteit, je studie te bewegen, het betekent dat je je veilig voelt. ‘Vrijheid’, ‘jezelf zijn’ en ‘respect’ zijn belangrijke waarden om je thuis te kunnen voelen. Dat je jezelf kunt uitspreken en problemen kunt aankaarten zonder dat dat nadelige consequenties heeft. Ongeacht bijvoorbeeld je sociaal-culturele achtergrond, gender, geloof, seksuele geaardheid en functiebeperking. Sluit je aan bij een mentorprogramma dat eraan kan bijdragen dat je je meer thuis voelt bij de UvA, verdiep je door workshops te volgen of praat via daarvoor beschikbare platforms.
 

 • Voor veel studenten is het een moeilijke tijd. Er is weinig sociaal contact en onderwijs wordt gevolgd vanachter een beeldscherm. Stress, ongemak en eenzaamheid kunnen leiden tot sombere gevoelens en lusteloosheid. Bekijk het overzicht van initiatieven en hulp tijdens Corona.
   
 • Op de website www.genderpraatjes.nl word je uitgenodigd om te praten over je genderidentiteit als je ergens vragen over hebt of mee zit. Je kunt chatten, bellen en mailen.

Om bij te kunnen dragen aan een veilige omgeving, is het belangrijk dat je onveilige situaties kunt herkennen. Heb je een nare seksuele ervaring meegemaakt? Heb je dit gezien bij iemand anders? Of wil je juist meer kennis opdoen over hoe je je grens aangeeft, consent en het creëren van een veilige omgeving?

 • Bekijk het overzicht met verschillende (Engelstalige) workshops aangeboden door Stichting Our Bodies Our Voice (OBOV), partner van het Chief Diversity Officer (CDO) team: Strengthening Social Safety and Sexual Violence Prevention Workshops.
   
 • Op de website www.watkanmijhelpen.nl vind je hoe je hulp kunt zoeken of bieden.
   
 • Op StandUP tegen straatintimidatie kun je een korte en praktische training volgen over wat je kunt doen als iemand op straat (of in een publieke ruimte) wordt lastiggevallen. Het doel van het Stand Up-programma uiteindelijk een cultuur te ontwikkelen waarin straatintimidatie wordt gezien als onacceptabel gedrag.
   
 • Het Chief Diversity Officer (CDO) team werkt samen met Care. Als je te maken hebt gehad met seksueel geweld kun je je opgeven om in een veilige omgeving deel te nemen in een support group.
   
 • Heb je een nare seksuele ervaring meegemaakt? Op deze pagina van het Centrum tegen Seksueel Geweld vind je een overzicht met vragen, emoties en lichamelijke reacties die zich daarna voor kunnen doen, en wat je kunt doen.

Activiteiten

 • Seksueel geweld raakt ons allemaal
  Ter ere van het vijfjarig bestaan van Centrum Seksueel Geweld Amstelland organiseren gemeente Amsterdam van 21 juni tot 25 juni in samenwerking met de GGD de week Seksueel geweld raakt ons allemaal. Met online activiteiten voor inwoners en professionals. Hiermee willen ze mensen bewust maken van seksueel geweld, welke vormen er zijn en vooral wat je zelf kunt doen wanneer je slachtoffer of getuige bent van seksueel geweld. Bekijk het programma.

Heb je te maken met een onveilige situatie en heb je hulp nodig?  In de wegwijzer Sociale veiligheid staan de verschillende personen en instanties waar je als student terecht kunt.