Welke opleiding volg je?
Informatie voor
[ ingeschreven studenten ]
Welke opleiding volg je?

Assessment

Laatst gewijzigd op 07-02-2024 14:26
Een assessment is een veelvoorkomend onderdeel bij een sollicitatie. De werkgever onderzoekt met specifieke testen of jij de meest geschikte kandidaat bent voor de functie.
Toon informatie voor jouw opleiding
Nu zie je algemene informatie op deze site. Kies je opleiding om ook informatie te zien die specifiek voor jouw opleiding geldt, zoals deadlines, regelingen en contactgegevens.
Welke opleiding volg je?

Wat is het?

Een assessment is het in kaart brengen, meten, testen en beoordelen van jouw huidige en potentiele competenties en kwaliteiten door middel van psychologisch onderzoek. Om jouw resultaten in relatie tot de functie te beoordelen heeft de werkgever vooraf een profiel samengesteld waaraan de kandidaat minimaal dient te voldoen.

Veel voorkomende onderdelen

1. Capaciteitentests

Dit zijn intelligentietests die een beroep doen op je denkvermogen. Bijvoorbeeld het aanvullen van rekenkundige reeksen, taalkundige analogieën en figurenreeksen. Hier worden harde criteria als snelheid en het aantal correcte antwoorden gemeten. Een aantal belangrijke punten om over na te denken:

 • Je kunt je IQ niet vergroten, maar door te oefenen raak je wel vertrouwd met verschillende typen opdrachten en vraagstellingen.
 • Blijf niet te lang stilstaan bij een vraag, die je niet goed begrijpt.
 • Lees de instructie en de voorbeeldopgaven goed, voor je daadwerkelijk aan de test gaat beginnen.

Je kan voor een capaciteitentest ook alvast online oefenen:

2. Persoonlijkheidsvragenlijst

Deze vragenlijsten brengen je persoonlijkheidseigenschappen in kaart, die iets zeggen over jouw gedrag in het algemeen en in werksituaties. Deze vragenlijsten kun je niet oefenen. Er zijn geen goede of foute antwoorden. Er wordt je bijvoorbeeld gevraagd je mening te geven op een stelling of een optie te kiezen die het meest op jou van toepassing is. De vragen zijn gerelateerd aan persoonskenmerken als extraversie, dominantie, flexibiliteit, assertiviteit, stabiliteit. Belangrijk om te onthouden:

 • Wees jezelf: Het heeft weinig zin om je anders voor te doen. Anders kan later alsnog blijken dat de organisatie niet bij je past of je niet op je plek zit.
 • Vul in hoe jij jezelf ziet en niet hoe je wilt zijn. De consistentie tussen je antwoorden wordt namelijk ook gemeten.
 • Lees de vraag goed en denk niet te lang na over je antwoord.
 • Kies voor je ‘werkpersoonlijkheid’ als je een discrepantie ondervindt tussen werk- en privésituaties.

Om een idee te krijgen van hoe een persoonlijkheidsvragenlijst in zijn werk gaat, kan je de volgende websites bekijken:

Goed om te weten

 • Competenties als creativiteit, innovatief vermogen worden steeds vaker getest
 • Online games nemen toe
 • Bij een assessment heb je altijd recht op inzage in de schriftelijke rapportage. Als je te maken hebt met een psycholoog die lid is van het NIP en zich daarom moet houden aan de beroepscode, dan is jouw toestemming vereist voordat deze wordt doorgestuurd naar de opdrachtgever (het bedrijf).

Voorbereiden op een assessment

 1. Informeer van tevoren wat er getest gaat worden.
 2. Zoek uit hoe er getest wordt
 3. Oefenen, oefenen, oefenen!
 4. Herlees de vacatureomschrijving: In de vacaturetekst vind je vaak een omschrijving van de persoonlijkheidseigenschappen die gezocht worden in de ideale kandidaat. Probeer deze competenties te vertalen naar praktijkvoorbeelden. Dat is een goede manier om te voorspellen hoe deze competenties zullen worden getoetst.

Na afloop

Naar aanleiding van de tests, vragenlijsten en de resultaten schrijft de psycholoog een adviesrapport dat met je nabesproken wordt. Als je het assessmentrapport niet begrijpt, kun je gerust om uitleg vragen. Leg de functieomschrijving er eventueel naast en vraag de assessor hoe je het per taak en doelgebied zal doen en waar je valkuilen en je succesmomenten zullen liggen. De beoordelaar kan adviezen geven waar jij zelf ook verder mee komt.