Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Studieprogramma

Voor het studieprogramma (dit is het programma van je opleiding) dien je altijd uit te gaan van de Studiegids. In 'Mijn Studieplan' in SIS word je automatisch gekoppeld aan het studieprogramma dat hoort bij de opleiding waar je voor staat ingeschreven.

In je studieprogramma wordt automatisch bijgehouden welke vakken je al hebt behaald en welke vakken je nog moet doen. De onderwijs- en examenregeling is voor de afstudeervereisten altijd leidend. Je studieprogramma bevat meestal verplichte vakken, gebonden en/of keuzevakken, maar kan ook een minor of semester in het buitenland bevatten. Extra-curriculaire vakken die je niet binnen je studieprogramma kunt opnemen kun je wel laten vermelden op de cijferlijst die je met je diploma ontvangt. 

Soms kan het voorkomen dat je studieprogramma niet klopt en dien je aanpassingen te maken.

Keuze studierichting  

Je moet zelf je studierichtingkeuze doorgeven via www.uva.nl/vakaanmelden. Pas nadat je studierichtingkeuze is verwerkt (ongeveer 5 werkdagen) zie je in je studieplan de vakken van je gekozen studierichting.

Soorten vakken in je studieprogramma

Je studieprogramma bevat meestal verplichte vakken en gebonden en/of vrije keuzevakken:

Verplichte vakken

Verplichte vakken dien je altijd te behalen tenzij je een vergelijkbaar vak elders hebt behaald en er aan een aantal voorwaarden is voldaan. Wil je weten of je in aanmerking komt voor een vrijstelling, kan dan op verzoek tot vrijstelling.

Gebonden keuzevakken

Bij gebonden keuzevakken dien je het aangegeven minimum aantal EC te behalen door vakken uit de lijst met gerestricteerde keuzevakken te volgen. Ook voor deze vakken kun je vrijstelling aanvragen.

Vrije keuzevakken

Je kunt vrije keuzevakken bij UvA Economie en Bedrijfskunde volgen, bij andere UvA faculteiten of bij andere universiteiten in het binnen- of buitenland mits de vakken aan bepaalde eisen voldoen.

Minor of semester in het buitenland

Je kunt een minor of vakken behaald tijdens een uitwisseling inbrengen in je studieprogramma als je studieprogramma 30 EC aan vrije keuzeruimte heeft of de mogelijkheid biedt voor het volgen van een minor of een semester in het buitenland. Je dient toestemming te vragen aan de examencommissie om deze vakken op te mogen nemen in je studieprogramma. Je kunt dit verzoek indienen wanneer je zeker weet welke vakken je gaat volgen. Kijk hier voor de voorwaarden waar de vakken in ieder geval aan dienen te voldoen.

Studieplan en afstuderen

Zodra je een diploma-aanvraag indient, wordt je studieplan in SIS  gecontroleerd en gecheckt op de afstudeervereisten die op je startjaar van toepassing zijn.