EN uva.nl
Beurzen

Financiële steun van particuliere fondsen

Ben je op zoek naar extra middelen voor je studieverblijf in het buitenland of verkeer je in grote financiële problemen, dan kan in sommige gevallen een aanvraag voor financiële ondersteuning bij een particulier fonds worden ingediend. Elk fonds bepaalt zelf zijn doelstellingen en criteria.

• Wanneer doe je een beroep op een particulier fonds?

Particuliere fondsen komen over het algemeen in twee situaties in beeld:

• Je wilt voor je studie naar het buitenland en de kosten vallen zo hoog uit dat je de financiering niet rond krijgt. Het kan gaan om een uitwisseling, onderzoek, stage of een masteropleiding.
    • Je kunt je studie niet langer zelf bekostigen. Dat kan zijn, omdat je je rechten op studiefinanciering inclusief leenrechten hebt verbruikt. Misschien heb je altijd zelf je studie betaald, maar is dat niet langer mogelijk.
  • Criteria

Of een particulier fonds bereid is je te helpen hangt af van:

• De doelstellingen van het fonds. Het bestuur van een fonds is gebonden aan de statuten en de uitleg die daaraan wordt gegeven
    • De criteria van het fonds. Binnen het kader van de doelstellingen moet het fonds afwegen welke aanvraag wel en welke niet voor ondersteuning in aanmerking komt.
    • Deadline aanvraag, begroting en motivatie zijn doorslaggevend.
  • Werkwijze

Wil je een beroep doen op een particulier fonds, oriënteer je vooraf goed: welke fondsen passen bij jouw aanvraag en welke regels hanteren ze. Maak gebruik van de Beursopener: www.beursopener.nl. Je vindt hier de fondsen en beurzen voor de financiering van je studieverblijf in het buitenland.

Ben je al geselecteerd voor een uitwisseling of heb je al een stage- of onderzoeksplaats gevonden en benaderd, maar nog geen definitieve bevestiging van de instelling of organisatie gekregen? Start dan evengoed al je aanvraag om te voorkomen dat je te laat bent voor een bijdrage van een fonds. Het fonds vraagt altijd om een definitieve bevestiging van studie, stage of onderzoek en bij afwijzing kan de aanvraag dan geannuleerd worden.

• Aanbeveling studentendecaan

Sommige fondsen vragen uitdrukkelijk om een begeleidende brief van een studentendecaan. Van de studentendecaan wordt verwacht dat hij de aanvrager heeft gesproken en de complete aanvraag (motivatiebrief, begroting enzovoorts) heeft gezien en beoordeeld.

Let op

Stuur bij dergelijke fondsen nog niets op voordat je met je studentendecaan hebt gesproken. De studentendecaan oordeelt over de aanvraag en beslist of de aanvraag wel of niet kan worden ondersteund.

Sommige fondsen nodigen je uit voor een gesprek, andere baseren hun oordeel alleen op de stukken die jij hebt ingestuurd.

Telefonisch spreekuur

Je kunt via het telefonisch spreekuur van de Studentendecanen bellen op dinsdag tot en met vrijdag van 9.00-10.00 uur via +31 (0)20 525 1401.

Er wordt dan besproken of een aanvraag zin heeft of niet. Mocht de studentendecaan menen dat je een kans maakt op ondersteuning, dan kun je een afspraak maken waarbij je de benodigde documenten mee neemt. Bij twijfel van de studentendecaan kun je je motivatie en overige stukken eerst mailen naar de betreffende studentendecaan.

Studentendecanen

Voorbeelden Begroting

Controlelijst voor aanvragen bij particuliere fondsen Voorbeeld begroting Buitenland Voorbeeld begroting Nederland