De Faculteit der Geneeskunde UvA heeft na een uitgebreide analyse van de voor- en nadelen van de diverse scenario’s gekozen voor deze ongewogen loting. Twee jaar geleden maakte een wijziging in de wet loting weer mogelijk. Vice-decaan Onderwijs UvA, Suzanne Geerlings: “Hiermee willen wij kansengelijkheid en de diversiteit van de potentiële studenten bevorderen. Het geeft immers aan alle kandidaten een even grote kans om te worden toegelaten.”
Het streven is dat de eerstejaars studenten een afspiegeling zijn van de vwo-leerlingen die geneeskunde in Amsterdam willen studeren. “Met ongewogen loting hopen we bovendien de drempel voor aanmelding te verlagen zodat verschillende studenten – verschillend wat betreft bijvoorbeeld achtergrond, geslacht, genderidentiteit, geloof en sociaal-economische status – zich aanmelden. Een diverse instroom van aspirant-artsen is voor de faculteit belangrijk omdat de patiëntenpopulatie ook heel divers is. Hiermee stimuleren we dat artsen een afspiegeling van de samenleving zijn.”
Het loslaten van de huidige selectieprocedure met 2 toetsen heeft naar verwachting weinig tot geen effect op het studiesucces van de geselecteerde studenten. Onder studiesucces wordt het succesvol afronden van een studie verstaan, gecombineerd met persoonlijke groei en voldoening. Door een vrijwillige studiekeuzecheck aan te bieden wil de opleiding ervoor zorgen dat de aanstaande student een goed beeld krijgt van de opleiding en daardoor beter kan inschatten of dit past. De nieuwe toelatingsprocedure wordt jaarlijks geëvalueerd op diversiteit en studiesucces. Na 2 jaar wordt gekeken of het beleid wordt gehandhaafd of aangepast.