Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!

Topsport

De UvA kent een Topsportregeling. Topsporters kunnen tijdens hun studie (financiële) ondersteuning krijgen.

Wanneer ben je een topsporter?

Voor het wel of niet verlenen van ondersteuning hanteert de universiteit criteria die zijn opgesteld op advies van het Nederlands Olympisch Comité*Nederlandse Sport Federatie (NOC*NSF). Je bent topsporter als je:

  • óf op het hoogste internationale niveau (Europese kampioenschappen, wereldkampioenschappen en/of Olympische Spelen) meedoet, binnen een erkend topsport onderdeel (A- of B- categorie);
  • óf door jeugdige leeftijd en/of gebrek aan ervaring nog niet rijp bent voor wedstrijden op het hoogste internationale niveau, maar wel zo goed presteert dat een groei naar het niveau van de A-categorie verwacht kan worden (High Potential).

Via de website van NOC*NSF Topsport, kun je zien of je voor een A, B of High Potential status in aanmerking komt.

Val je niet onder één van deze categorieën, maar denk je wel in aanmerking te komen voor de status, neem dan contact op met de coördinator Topsport.

Bij wie kun je terecht?

Studenten die in aanmerking denken te komen voor de topsportregeling kunnen een afspraak maken met Marjan Kuiper, coördinator Topsport, e-mail j.m.kuiper@uva.nl.

Welke mogelijkheden zijn er?

De studieadviseur van je opleiding kan je helpen met het opstellen van een geïntegreerd studie- en sportplan. Afhankelijk van de mogelijkheden per faculteit en/of opleiding kan de studieadviseur je adviseren over/ondersteunen bij een optimale afstemming tussen studie en sport. Denk hierbij aan gesprekken met docenten over aanpassing van het studieprogramma, het aanvragen van een extra tentamenkans of het verschuiven van tentamendata bij de examencommissie wanneer die net in een trainingsperiode vallen. Let op: de mogelijkheden verschillen per faculteit en/of opleiding.

Financiële regeling

De UvA kent een Topsportregeling. Topsporters kunnen tijdens hun studie financiële ondersteuning krijgen uit het Profileringsfonds.

Topsporters die door de UvA zijn erkend en niet onder de A-categorie vallen en door topsport studievertraging tijdens de basisbeursperiode oplopen, kunnen voor een periode van in totaal maximaal 12 maanden financiële steun ontvangen in de vorm van een gift. De belangrijkste voorwaarden om voor deze steun in aanmerking te komen zijn:

  • je hebt tijdig contact opgenomen met je studieadviseur en/of studentendecaan over de ontstane vertraging;
  • je hebt nog geen afsluitend doctoraal- of masterdiploma behaald.

Regeling  Topsporters

In de Regeling Topsporters vind je meer informatie. 

Gratis sportkaart

Als je door de UvA als topsporter bent aangemerkt, kun je gratis een sportkaart krijgen bij het USC. Je moet dan wel aangemeld zijn bij Topsport Amsterdam. Via de studentendecaan kun je je hiervoor aanmelden.

USC
Science Park 306
1098 XH Amsterdam  
T: +31 (0)20 525 8955

Meer informatie

Sportraad

Deze belangenvereniging zet zich in voor sportende studenten. 

Science Park 306
1098 XH
Amsterdam  
T: +31 (0)20 525 8960

Topsport Amsterdam  

Werkgebied: gemeenten Amsterdam e.o.
Nienke Groen
Olympisch Stadion 14
1076 DE Amsterdam
T: +31 (0)20 470 8708
E:  nienke@topsportamsterdam.nl