Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Assisteren bij onderwijs

Assisteren bij onderwijs

Voor de begeleiding van laptopcolleges, werkcolleges en het Practicum Academische Vaardigheden/Practicum Oriëntatie & Reflectie (PAV/POR) worden in alle jaren van de bacheloropleiding Informatiekunde enthousiaste studenten gezocht. Lijkt jou assisteren bij informatiekunde-onderwijs interessant? Neem dan onderstaande informatie door om er achter te komen wat deze betaalde bijbaan inhoudt en hoe je er naar kunt solliciteren.

Functieomschrijving

Binnen de opleiding maken we onderscheid tussen tutoren en vak-assistenten. Als tutor fungeer je gedurende een geheel semester als eerste aanspreekpunt voor een groep studenten. Met deze studenten heb je wekelijks of om de week bijeenkomsten waarin onderwerpen centraal staan zoals het ontwikkelen van academische vaardigheden en reflecteren op studiekeuzes en het beroepsperspectief. Eventuele studieproblemen van studenten signaleer je, waarna je door kunt verwijzen naar de studieadviseur. Als tutor werk je onder leiding van de coördinator academische vaardigheden.

Als vak-assistent ben je practicum- en/of werkcollegebegeleider bij een vak. Je bereidt opdrachten voor, begeleidt studenten tijdens de bijeenkomst, geeft feedback en beoordeelt hun werk. Het is belangrijk dat je voldoende kennis hebt van het vak, lesstof met enthousiasme kunt overbrengen en studenten passende hulp kunt bieden. Je werkt onder de docent van het betreffende vak.

Voor het merendeel van de vakken worden assistenten gezocht, zie DataNose of de Studiegids voor een overzicht van het gehele curriculum. Hoewel bij vakken in het eerste collegejaar relatief veel assistenten ingezet worden, wordt het als een pluspunt gezien wanneer een assistent de noodzakelijke specialistische kennis heeft om vakken in de latere collegejaren te kunnen begeleiden. 

Je werkzaamheden als tutor

 • delen van je eigen enthousiasme, kennis en inzichten over het vakgebied met je studenten;
 • voorbereiden en begeleiden van een eerste- en/of een tweedejaars groep studenten in het Practicum Academische Vaardigheden (PAV) of Practicum Oriëntatie & Reflectie (POR);
 • helpen van studenten met het ontwikkelen van academische vaardigheden onder andere door het bespreken, nakijken en feedback geven op opdrachten;
 • actieve rol in het signaleren van studenten met (studie)problemen en doorverwijsfunctie naar studieadviseur;
 • deelname aan intervisiebijeenkomsten met andere tutoren.

Je werkzaamheden als vak-assistent

 • voorbereiden en begeleiden van laptop- en/of werkcolleges;
 • bespreken, nakijken en feedback geven op opdrachten van de studenten;
 • afstemmen van de lesstof met docenten en andere vak-assistenten;
 • informeren van docenten over studievoortgang van de groep en andere relevante zaken.

Profiel van tutor en vak-assistent

Je hebt of bent:

 • (oud-)student van de bacheloropleiding informatiekunde of een aanverwante opleiding;
 • voldoende (opgefriste) kennis van de betreffende vakken;
 • enthousiast over het vakgebied van de informatiekunde;
 • proactief en hulpvaardig en hebt goede communicatieve eigenschappen;
 • talent om complexe stof uit te leggen aan studenten met verschillende niveaus;
 • affiniteit of ervaring met het begeleiden van (groepen) studenten.

Indien je aan de slag wilt als tutor voor PAV, dan dien je te beschikken over een goede schriftelijke beheersing van de Nederlandse taal. 

Indien je aan de slag wilt als vak-assistent, dan dien je het betreffende vak afgerond te hebben met een cijfer van een 8 of hoger. 

Aanstelling

Als tutor word je aangesteld voor 5 uur (collegejaar 1) of 2 uur (collegejaar 2) per week voor een geheel semester wanneer je één groep begeleidt. Als vak-assistent is het afhankelijk van het vak voor hoeveel uur je precies wordt aangesteld, gebruikelijk is een aanstelling van 8-12 uur per week. Voor beide functies krijg je een aanstelling als student-assistent. De exacte inschaling is afhankelijk van het studiejaar waarin jij je bevindt (zie voor het bruto maandsalaris op basis van 38 uur per week de salarisschalen op de website van het VSNU).

Verlenging van de aanstelling is mogelijk bij gebleken geschiktheid en voldoende vacatures. Voorwaarde om aangesteld te worden is in eigen tijd deelnemen aan een training begin juli (vak-assistenten) of 23-24 augustus (tutoren) voor het eerste semester of aan de training in januari voor het tweede semester. Tijdens deze intensieve training krijg je de mogelijkheid om je goed voor te bereiden op je werk.

Interesse?

Als je interesse hebt, stuur dan een e-mail naar Lisa van Pappelendam via A.L.vanPappelendam@uva.nl. Zorg dat het volgende duidelijk in je e-mail staat of is bijgevoegd:

 • Naar welke functie(s), namelijk tutor en / of vak-assistent, je solliciteert en welke vakken in het komende semester je zou willen begeleiden;
 • Toestemming om je behaalde cijfers in te mogen zien; stuur eventueel je curriculum vitae mee;
 • Een korte motivatie waarom je wilt assisteren of een referentie van een docent binnen de opleiding.


Heb je vragen over de functie dan kun je die ook naar A.L.vanPappelendam@uva.nl mailen.