Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Persoonlijk Assistent van de Leraar

Het project Persoonlijk Assistent van de Leraar (PAL) van de UvA en de VU biedt studenten de mogelijkheid om leerzame vaardigheden op te doen in het onderwijs. Je werkt ongeveer 8 uur per week en verdient minimaal 11 euro per uur.

Momenteel zijn er plaatsen voor studenten van de Faculteit der Geesteswetenschappen die interesse hebben om aan de slag te gaan als Persoonlijk Assistent van de Leraar voor docenten in het voortgezet onderwijs in Noord-Holland of Flevoland. 

Taken van een Persoonlijk Assistent van de Leraar

Als PAL kun je uiteenlopende taken uitvoeren op een middelbare school. Wat je precies gaat doen bespreek je vooraf in goed overleg met de school waar je werkt en de vakdocent(en). Een aantal voorbeelden van taken die een PAL kan uitvoeren zijn:  

  • Docenten ondersteunen tijdens reguliere lessen  
  • Bijles geven  
  • Examentraining geven  
  • Practica begeleiden  
  • Ondersteuning bij profielwerkstukken  
  • Helpen met de ontwikkeling van nieuwe lesmaterialen

De meeste PALs komen voor een half of heel schooljaar in dienst van de school, maar de precieze lengte verschilt per school. Sommige scholen hebben bijvoorbeeld in het voorjaar nog voor de paar laatste maanden van het schooljaar iemand nodig. 

PAL Nederlands op het Stedelijk Gymnasium in Haarlem: Baran Doğan

Baran Doğan, student Nederlands, is sinds kort Persoonlijk Assistent van de Leraar op het Stedelijk Gymnasium in Haarlem: 'Ik loop nog maar een paar weken mee bij het Stedelijk Gymnasium in Haarlem, maar zowel de werkgever als het beroep laten een enorm positieve indruk achter. De sfeer op de school, in de klas en in de lerarenkamer ervaar ik als zeer prettig. Ik heb van mijn begeleider al gelijk vanaf het begin de mogelijkheid gekregen om met ideeën en suggesties te komen voor de lessen. Het gevoel om gelijk vakinhoudelijk vertrouwd te worden door collega’s die het al decennialang doen op het gymnasium is een gevoel waar ik enorm veel motivatie uit put. Na mijn master Neerlandistiek begin ik aan de interfacultaire lerarenopleiding voor Nederlands op de UvA. Dat is een keuze die al voor mijn PAL-schap vaststond, maar nu des te meer bekrachtigd is.'

Wie kan PAL worden 

  1. Je zit minimaal in het tweede jaar van je bacheloropleiding aan de Universiteit van Amsterdam of aan de Vrije Universiteit;  
  2. Je bent minimaal 4 uur per week beschikbaar voor langere tijd (werktijden worden in overleg met school bepaald);  
  3. Je bent bereid om actief mee te doen met een introductiecursus voor PAL-studenten en de begeleiding gedurende je werk.  

Als PAL ontvang je een vergoeding van 11 euro per uur (bruto), eventueel reiskostenvergoeding (in overleg met de school waar je werkt) en daarnaast een nuttige en dankbare werkervaring.