Informatie

Stem t/m 16 mei voor de studentenraadsverkiezingen. Voor elke stem doneert de UvA €1 aan Artsen zonder Grenzen!

student.uva.nl
Welke opleiding volg je?
UvA Logo
Welke opleiding volg je?
Informatie

Stem t/m 16 mei voor de studentenraadsverkiezingen. Voor elke stem doneert de UvA €1 aan Artsen zonder Grenzen!

Colloquiumpunten

Presentatie Masterthese - Vera Verhoef - Klinische Neuropsychologie

Colloquiumpunten

Presentatie Masterthese - Vera Verhoef - Klinische Neuropsychologie

Laatst gewijzigd op 07-04-2025 16:08
Onderzoek naar de subjectieve slaapkwaliteit en slaapmisperceptie bij transgender vrouwen tijdens genderbevestigende hormoontherapie
Toon informatie voor jouw opleiding
Welke opleiding volg je?
of
event-summary.start-date
14-04-2025 11:00
event-summary.end-date
14-04-2025 12:00
event-summary.location

Roeterseilandcampus - Gebouw G, Straat: Nieuwe Achtergracht 129-B, Ruimte: GS.02. Vanwege beperkte zaalcapaciteit is deelname op basis van wie het eerst komt, het eerst maalt. Leraren moeten zich hieraan houden.

Dit onderzoek richt zich op de subjectieve slaapkwaliteit bij transgender vrouwen die gender-bevestigende hormoontherapie (GAHT) ondergaan. Slaapgezondheid is sterk gerelateerd aan zowel mentale als fysieke gezondheid, en eerdere studies suggereren dat oestrogeen een positieve invloed kan hebben op slaapkwaliteit. EEG-studies tonen echter slechts kleine veranderingen in de slaapkwaliteit van transgender vrouwen tijdens GAHT. Dit onderzoek richtte zich ook op slaapmisperceptie, de discrepantie tussen subjectieve en objectieve slaapmetingen. Eerdere onderzoeken tonen aan dat cisgender vrouwen vaak hun slaap onderschatten, maar dat objectieve metingen wel betere slaapkwaliteit laten zien. Om dit te onderzoeken vulden 46 transgender vrouwen dagelijks slaapdagboeken in en droegen een EEG-hoofdband met één elektrode gedurende een week voorafgaand aan het starten van GAHT (beginmeting), en opnieuw na 3 en 12 maanden. GAHT bestond uit oestrogeen en anti-androgenen (testosteronblokkers). De resultaten lieten een significante verbetering in slaaplatentie zien, oftewel de tijd die nodig is om in slaap te vallen. Echter, werden er geen andere veranderingen in de subjectieve slaapkwaliteit gevonden. Slaapmisperceptie was wel aanwezig bij de beginmeting, maar veranderde niet tijdens GAHT-gebruik. Beperkingen van dit onderzoek zijn onder andere een goede gemiddelde slaapkwaliteit bij de beginmeting, afronding van tijden in de slaapdagboeken en een matige statistische power. De resultaten suggereren dat GAHT de slaaplatentie verbetert, maar geen significante invloed heeft op slaapkwaliteit of slaapmisperceptie bij transgender vrouwen. Toekomstig onderzoek zou zich kunnen richten op transgender individuen met bestaande slaapstoornissen om de effecten van GAHT op slaap beter te kunnen meten.

Keywords: subjectieve slaap, transgender vrouwen, genderbevestigende hormoontherapie, slaapmisperceptie