De Brug, Roeterseilandcampus
Chanoeka is een acht dagen durend Joods feest. Tijdens Chanoeka herdenken Joodse mensen het wonder van een olielampje in de Tweede Tempel van Jeruzalem in 164 v.Chr. De lamp brandde 8 dagen, ondanks de kleine hoeveelheid olie. Het feest wordt gezien als een symbool van doorzettingsvermogen en geloof, en herinnert de Joodse gemeenschap aan hun identiteit en veerkracht. Dit is meer een cultureel dan religieus feest, ook al gaat het deels om religie-vrijheid. Dit feest wordt echter niet voorgeschreven in de Torah en/of Tenach. Het vieren van Chanoeka biedt een kans voor de gemeenschap om hun identiteit en onderlinge banden te versterken. Het is een tijd van vreugde, verbinding en culturele herdenking, wat vooral waardevol is voor Joodse mensen in gemengde gemeenschappen. Chanoeka valt ieder jaar op een andere dag in onze (Gregoriaanse) kalender. Dit is omdat de Joodse kalender, waarin de feestdag wordt bepaald, een ander systeem volgt.
De Joodse kalender is een maankalender, net zoals de Islamitische kalender. Dit betekent dat de maanden worden bepaald door de stand van de maan, in plaats van de zon. Chanoeka vindt dit jaar plaats van 25 december tot 2 januari. Omdat dit samenvalt met de sluiting van de UvA, vieren we Chanoeka eerder.
Dit event wordt dan gehouden in een breder programma van het Centrale Diversity Office (CDO) rondom omgang met religieuze feestdagen.Chanoeka is één van de vele religieuze feestdagen die worden gevierd door mensen van de UvA. Wij vinden het belangrijk dat deze bijzondere dagen breed toegankelijk zijn. Daarom maken we niet alleen ruimte voor Chanoeka, maar ook voor de Ramadan, Keti Koti en andere belangrijke dagen.