Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Major Brain & Cognition

De major Brain & Cognition is een specialisatie binnen de bacheloropleiding Psychologie en heeft net als elke andere studie aan de UvA een wetenschappelijk karakter. De major duurt drie semesters. In het eerste semester van de major ligt het accent op het leren doen van onderzoek: het vertalen van psychologische vragen in een onderzoeksopzet, het kunnen doen van de juiste analyses en het maken van een onderzoeksverslag. In het tweede semester van de major krijg je een verdiepende vakken op het gebied van Brein & Cognitie. In het derde semester sluit je de bachelor af met een laatste vak op het gebied van methoden en technieken die specifiek relevant zijn voor het onderzoeksgebied van Brein en Cognitie en je bachelorthese (je afstudeeronderzoek).

Met de overgang naar de major is het fijn om te weten  hoe de praktische zaken bij de major geregeld zijn en wat er verandert voor jou als student. Lees daarom de informatie die we hebben verzameld in de factsheet die je via onderstaande link kunt vinden:

Aansluitende masters

Elke UvA bachelor waarbinnen jij je major volgt, kent een aansluitende master. Afhankelijk van het gekozen majorprogramma en de manier waarop je eventueel keuzeruimte hebt ingevuld, ben je toelaatbaar tot bepaalde tracks/richtingen binnen de aansluitende master die bij jouw major hoort. Als je een specifieke track wilt volgen, neem dan tijdig contact op met de studieadviseur van je major om na te gaan of je toelaatbaar bent of wat je eventueel nog kunt doen om toelaatbaar te worden. Je kunt natuurlijk ook buiten de UvA zoeken naar geschikte masters. In alle gevallen moet je er rekening mee houden dat aansluitend en toelaatbaar niet betekent dat je automatisch wordt toegelaten. Vanuit de master kunnen aanvullende toelatingseisen worden gesteld, naast het hebben van een relevant bachelordiploma. Begin dus op tijd met het oriënteren op een master, check de toelatingseisen en bedenk goed hoe je de kans op toelating zo groot mogelijk maakt. Dat kan bijvoorbeeld door het slim inzetten van je keuzeruimte of door het volgen van extra curriculaire vakken. Voor alle masters geldt dat je je kunt onderscheiden door een hoog studietempo en hoge cijfers.

Aansluitende UvA masters zijn:

Andere mastertracks binnen de UvA master UvA Psychology zijn voor Bèta-gamma studenten niet zonder meer toegankelijk.

Toelatingseisen

  • Het behalen van het vak Onderzoeksmethoden en Analyse van Wetenschappelijk Onderzoek

Ervaring van een BG-student

Maureen Minnema (start BG in 2017):

Hoe werkt het brein? Hoe werkt ons bewustzijn? Hoe ervaren wij dingen? Hoe kunnen we communiceren? En hoe maken we keuzes? Dit zijn vragen waarover ik heb geleerd in deze major. En het leuke is dat we nog lang niet alles hierover weten. Nu is dé tijd van het brein en cognitie onderzoek!

Toen ik zelf een major moest kiezen had ik als echte Bèta-gamma student natuurlijk keuzestress. Ik vond het lastig dat ik maar één richting kon kiezen. Gelukkig is het vakgebied van B&C heel breed. Zo leer je in de vakken over veel verschillende cognitieve processen. Denk bijvoorbeeld aan waarneming, emoties, geheugen, taal en bewustzijn. In zulke vakken kijk je naar de hersengebieden, paden en type cellen die bij een proces betrokken zijn. Soms leer je ook wat er gebeurd bij bepaalde ziektes of lesies en hoe fenomenen, zoals visuele illusies, tot stand komen. In de colleges worden vaak onderzoeken aangehaald om zaken toe te lichten. Je leert daarom ook over de verschillende manieren van breinonderzoek, denk aan EEG en MRI, zodat je onderzoeksdata beter begrijpt. Wanneer je voor de B&C-major kiest kun je dus op het ene moment de illusie van de blauw/zwarte of wit/gele jurk leren verklaren. In een ander vak leer je hoe je hersenscans moet interpreteren. En een volgend moment ben je bezig met zelf breinsnedes maken van een rattenbrein.

Wanneer je geïnteresseerd bent in deze major overweeg je misschien ook de major neurobiologie. Het grootste verschil is dat die major een veel biologischer karakter heeft. Het gaat dieper in op celbiologie en is er meer labwerk. In de B&C-vakken leer je ook over biologie, maar ligt de focus op cognitief onderzoek. De B&C-major valt onder de opleiding psychologie. Dit betekent dat je de major begint met een aantal vakken over statistiek en methodenleer. Zo wordt je aan de hand van (veel) statistiek, strenge APA-regels en gestructureerd wetenschappelijk schrijven opgeleid tot een goede onderzoeker. Deze vakken kunnen tegenvallen als je er niets mee hebt, dus verkijk je hier niet op. Maar ze geven je goede basis in het onderzoek van vele gamma-disciplines. En vergeet niet… je zult geen enkele major vinden met enkel leuke vakken. Verder is het goed om te weten dat je vakken in het Engels gaan zijn (hier wen je snel genoeg aan!) en dat de studie psychologie vaak veel studenten heeft. De psychologievakken zul je dus volgen in grote collegezalen waarbij er soms zelfs een livestream wordt getoond in een andere zaal. Dat is best even wennen. De B&C-vakken zelf worden echter gevolgd door een veel kleinere groep studenten. Voor studenten van deze track worden bovendien speciale borrels en evenementen georganiseerd. Daar leer je niet alleen je mede-studenten, maar ook de docenten beter kennen. Super gezellig dus!

Zelf ben ik inmiddels bijna klaar met de major en ben ik op zoek naar een neuroscience of cognitie-gerelateerde research master. Het leuke aan deze major vond ik dat brein en cognitie-kennis relevant is voor veel verschillende disciplines. Een één of tweejarige brein of cognitie-gerelateerde master is dus zeker niet je enige optie. Denk ook aan psychologiemasters die je kunt volgen wanneer je bepaalde keuzevakken haalt. Zelf heb ik de major gecombineerd met cognitie-gerelateerde vakken binnen de minor theoretische filosofie. Maar ook voor AI en linguïstiek is kennis van cognitie relevant. Er is dus nog van alles mogelijk. Het brein blijft nu en in de toekomst interessant!

Studieplannen