Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!

Afstuderen en diploma aanvragen

Bachelors Scheikunde, Wiskunde en Natuur- en Sterrenkunde

Afstuderen en diploma aanvragen BSc EW

Afstuderen gaat niet vanzelf. Hieronder lees je hoe het in zijn werk gaat en wat je moet doen.

 • Stap 1: Laat je studieprogramma goedkeuren

  Voor de aanvraag van je bachelordiploma moet je je studieprogramma (d.w.z. je vakkenpakket) goed laten keuren door de Examencommissie. Je kunt je studieprogramma al indienen voordat alle onderdelen afgerond zijn en voordat het onderwerp van het Bachelorproject bekend is. Meer informatie hierover, en de deadline voor het inleveren van je vakkenpakket, vind je onder 'Procedure goedkeuring studieprogramma'.

 • Stap 2: Controleer of je aan alle voorwaarden voldoet om je diploma aan te vragen

  Het bachelordiploma kan via DataNose worden aangevraagd als:

  • Je studieprogramma is goedgekeurd door de Examencommissie. 
  • Alle cijfers van de vakken uit het goedgekeurde studieprogramma zijn behaald en in SIS zijn geregistreerd. Dit zijn tevens de vakken die op het diploma worden vermeld.
  • Je definitieve versie van je stageverslag in DataNose hebt geüpload en deze versie is goedgekeurd door je begeleider/examinator.
  • Je ingeschreven staat voor de opleiding. Zonder geldige inschrijving kunnen cijfers niet worden geregistreerd en kan je diploma-aanvraag niet worden verwerkt.  

  Nb: Als je twijfelt of je in het lopende (t/m 31 aug) of daarop volgende studiejaar afstudeert, schrijf je dan voor de zekerheid opnieuw in voor 1 september. Er bestaat geen mogelijkheid tot (her-)inschrijving na 1 september!

 • Stap 3: Vraag je diploma aan
  • LET OP: De datum waarop je je diploma aanvraagt, is automatisch de afstudeerdatum die op je diploma wordt vermeld.

   Voldoe je aan alle bovenstaande voorwaarden vraag dan je diploma aan door het volgende formulier in te vullen: : https://datanose.nl/#graduation
  • Wanneer je aanvraag in behandeling is genomen ontvang je van de Education Desk FNWI een bevestiging per mail. Na de bevestiging duurt het 6-8 weken voordat je diploma gereed is. Hierbij zal de Education Desk FNWI nagaan of je aan alle verplichtingen voor de aanvraag voldaan hebt en indien nodig een toelatingsverklaring voor de aansluitende master verzorgen.
  • ​CUM LAUDE: Voldoe je aan de voorwaarden om Cum laude af te studeren, dan dient de Education Desk FNWI automatisch een verzoek in bij de Examencommissie. De voorwaarden vind je in artikel 5.2 van de Regels en richtlijnen van de examencommissie.
  • Je bent geslaagd indien aan alle verplichtingen is voldaan: alle resultaten zijn voldoende en staan in SIS en het goedgekeurde studieprogramma komt overeenkomt met de afgeronde vakken in SIS.
 • Stap 4: Schrijf je uit voor je bacheloropleiding
  • Nadat je van de Education Desk FNWI bevestiging hebt gekregen dat je aanvraag in behandeling is genomen, kun je je uitschrijven voor je opleiding via Studielink. Kijk via onderstaande link welke stappen je daarvoor moet doorlopen (zoals inleveren collegekaart en stopzetten studiefinanciering en studentenreisproduct).
   Uitschrijven

  • Ben je afgestudeerd, dan hoef je na uitschrijving geen collegegeld meer te betalen voor de maanden die nog volgen in het academische jaar. Na 1 juni hoef je je niet uit te schrijven via Studielink: je inschrijving verloopt automatisch per 31 augustus en over de maanden juli en augustus is geen restitutie van collegegeld mogelijk.
 • Stap 5: Neem je diploma in ontvangst
  • Wanneer je diploma gereed is, krijg je per mail bericht van de Education Desk FNWI.  
  • Je ontvangt een diploma met daarop de verleende graad, ‘Bachelor of Science'. Daarbij wordt een Diploma Supplement uitgereikt waarop de onderdelen van het examen, de studielast, de beoordeling en het GPA (gewogen gemiddelde) worden vermeld. NB: Binnen de UvA worden meerdere synoniemen gebruikt voor diploma: Bul, Bachelorexamen of getuigschrift.
  • Als je je diploma hebt aangevraagd maar nog niet hebt ontvangen, kun je op de website van DUO een uittreksel downloaden. Dit is een officieel document dat wordt uitgegeven door DUO en is een geldig bewijsstuk van het behaalde diploma.

  ​Zijn er nog onduidelijkheden? Heb je nog vragen? Neem dan contact op met de Education Desk FNWI.

 • Coronavirus: informatie met betrekking tot het in ontvangst nemen van je diploma

  De huidige maatregelen rondom het coronavirus zorgen voor vertraging in het proces van printen en ondertekenen van de diploma’s. Normaal gesproken duurt het 6 tot 8 weken voordat jouw diploma voor je klaar ligt. We doen er alles aan om jouw diploma zo snel mogelijk voor je in orde te maken maar houd er rekening mee dat het langer kan duren. Je ontvangt een bericht van ons zodra jouw diploma voor je klaar ligt en hoe en waar je die dan kunt ophalen.

  De uitreikingen vinden plaats tijdens de Graduation week in het najaar. Wij hopen dat de ceremonies dit jaar weer op het Science park plaats gehouden kunnen worden maar moeten rekening houden met de beperkingen die de Covid-19 maatregelen met zich meebrengen. Als je hebt aangegeven dat je deel wilt nemen aan de uitreiking tijdens jouw diploma aanvraag dan ontvang je hier uiterlijk eind september meer informatie over.

  Als je bericht hebt gekregen dat je geslaagd bent dan is het al wel mogelijk een verklaring te krijgen. Je kunt op de website van de DUO (mijndiplomas.nl) een uittreksel van het diploma downloaden. Dit is een geldig bewijsstuk van het behaalde diploma.

  Zijn er nog onduidelijkheden? Neem dan contact op met de Education Desk ESC

   

 • Afstuderen VU

  Sta je als hoofdvakker ingeschreven voor de single degree Natuur- en Sterrenkunde of Scheikunde aan de VU? Dan moet je daar de afstudeerprocedure volgen. LET OP: de deadlines zijn daar anders dan aan de UvA.

  De procedure is te vinden op VUnet

  Als je ingeschreven bent bij de joint degree, vraag je je diploma altijd aan bij de UvA via de bovenstaande procedure.