Welke opleiding volg je?
Informatie

Actuele informatie over de demonstraties vind je op uva.nl/demonstratiesExterne link.

Informatie voor
[ ingeschreven studenten ]
Welke opleiding volg je?
Informatie

Actuele informatie over de demonstraties vind je op uva.nl/demonstratiesExterne link.

Colloquiumpunten

Presentatie Masterthese - Timon Lucassen - Klinische Psychologie

Laatst gewijzigd op 21-05-2024 16:10
De rol van humor in traumaverwerking
Toon informatie voor jouw opleiding
Nu zie je algemene informatie op deze site. Kies je opleiding om ook informatie te zien die specifiek voor jouw opleiding geldt, zoals deadlines, regelingen en contactgegevens.
Welke opleiding volg je?
Startdatum
18-06-2024 10:00
Einddatum
18-06-2024 11:00
Locatie

Roeterseilandcampus - Gebouw G, Straat: Nieuwe Achtergracht 129-B, Ruimte: GS.05

De meeste mensen worden één of meerdere keren blootgesteld aan traumatische ervaringen in hun leven, wat kan leiden tot klachten. Echter ontwikkelt niet iedereen klachten. Dit kan deels verklaard worden door verschillende copingmechanismes die mensen toepassen. Een van die copingmechanismes is humor. Alleen over de werking van humor als copingmechanisme is niet zoveel bekend, en dit onderzoek probeert daar verandering in te brengen. 

Humor kan in verschillende stijlen worden opgedeeld, namelijk affiliative, self-enhancing, aggressive en self-defeating. In dit onderzoek worden participanten gevraagd naar traumatische ervaringen, welke humorstijlen worden gebruikt en PTSS-klachten. Bij de analyse wordt zowel gekeken naar de mediërende rol als de modererende rol van de verschillende humorstijlen. De verwachting is dat affiliative en self-enhancing humorstijlen een positief effect hebben (leiden tot minder klachten), terwijl aggressive en self-defeating humorstijlen een negatief effect hebben (leiden tot meer klachten).