Welke opleiding volg je?
Informatie voor
[ ingeschreven studenten ]
Welke opleiding volg je?
Colloquiumpunten

Presentatie Masterthese - Jesse Steinfort - Klinische Psychologie

Laatst gewijzigd op 06-06-2024 15:58
De rol van de therapeutische relatie in het verbeteren van hechting bij borderline
Toon informatie voor jouw opleiding
Nu zie je algemene informatie op deze site. Kies je opleiding om ook informatie te zien die specifiek voor jouw opleiding geldt, zoals deadlines, regelingen en contactgegevens.
Welke opleiding volg je?
Startdatum
27-06-2024 13:00
Einddatum
27-06-2024 14:00
Locatie

Roeterseilandcampus - Gebouw G, Straat: Nieuwe Achtergracht 129-B, Ruimte: S.09

De borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS) is een ernstige mentale stoornis die wordt gekenmerkt door instabiliteit en problemen op het gebied van relaties, emoties, zelfbeeld en gedrag. Het behandelen van cliënten met een BPS wordt binnen de geestelijke gezondheidszorg ervaren als uitdagend, vanwege een hoog drop-out percentage, een verhoogd risico op suïcidaliteit en een lastig te ontwikkelen therapeutische relatie. Er bestaat consensus dat hechtingsproblematiek een belangrijk onderdeel is van de onderliggende psychopathologie en lijdensdruk van cliënten met een BPS. Om deze reden staat het verbeteren van de hechting veelal centraal in de behandeling bij BPS. Echter blijven er onduidelijkheden over de manier waarop de hechting verbeterd kan worden in de behandeling. 

De huidige studie onderzoekt daarom de manier waarop de globale hechting verbeterd kan worden, gekeken naar de rol van de therapeutische relatie en de hechting aan de therapeut. De steekproef betrof cliënten die een twee jarige behandeling van schema therapie of dialectische gedragstherapie volgden (N = 180). De verwachting was dat het verbeteren van de therapeutische relatie en de hechting aan de therapeut, een verbetering van de globale hechting kan voorspellen. Hierbij werd een onderscheid gemaakt tussen de angstige en vermijdende hechting.