Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Afstuderen

Afstuderen

Bachelor Algemene sociale wetenschappen

Als je bijna aan alle verplichtingen van het bachelorprogramma hebt voldaan, wordt je bachelordiploma aangevraagd. Lees de algemene UvA-regels voor het aanvragen van een diploma en volg daarna het stappenplan.

Algemene UvA-regels voor het aanvragen van een diploma

Stap 1: Hoe word je afstudeerprocedure in gang gezet?

Studenten die voor het afsluitende onderdeel van de bachelor staan ingeschreven ontvangen tegen het einde van het scriptieproces een e-mail van het secretariaat. In dit bericht worden ze geïnformeerd over de automatische diploma-aanvraag en gevraagd het online afstudeerformulier in te vullen.

Afstudeerformulier

Stap 2: Wil je nog niet afstuderen?

Heb je aan het einde van het semester wel het studieprogramma afgerond, maar wil je het diploma nog niet aanvragen, neem dan contact op met de studieadviseur om je studieplanning te bespreken. Stuur binnen 6 weken na de mail waarin we je diploma-aanvraag aankondigen, een e-mail met de reden van het uitstel van je afstuderen naar asw@uva.nl en studieadviseur-asw@uva.nl.

Stap 3: Wanneer ontvang je het diploma?

In principe ontvang je het diploma tijdens de diploma-uitreiking (twee maal per jaar), maar het diploma kan ook opgehaald worden bij het onderwijssecretariaat. Wanneer je diploma klaar ligt, ontvang je een e-mail van het secretariaat. 

Stap 4: Wat moet je verder nog doen en/of weten?

 • Kijk bij de pagina ‘uitschrijven’ wat je verder te doen staat (bijvoorbeeld het inleveren van je collegekaart).
 • Heb je een scriptie geschreven, stuur dan een digitale versie van je definitieve scriptie in een PDF-bestand naar asw@uva.nl. Op de eerste pagina van het bestand moet worden vermeld:
  - titel
  - naam
  - studentnummer
  - naam begeleider en tweede lezer
  - afstudeerrichting
  - e-mailadres
  - en datum.
 • Als je aan het einde van het collegejaar nog geen bachelorscriptie hebt gedaan, of het is niet zeker dat je examendatum in het lopende studiejaar (uiterlijk 31 augustus) valt, schrijf je dan vóór 1 september opnieuw voor de opleiding in via Studielink! Als je dat niet doet, kan je cijfer niet ingeboekt worden en je diploma niet worden aangemaakt. Als je twijfelt of je in het lopende of volgende studiejaar afstudeert, schrijf je dan voor de zekerheid opnieuw in, want inschrijven kan alleen met ingang van 1 september of 1 februari (voor die data moet je inschrijving helemaal rond zijn) en er bestaat daarna geen mogelijkheid tot her-inschrijving.
 • Wanneer je aan alle andere verplichtingen van de opleiding hebt voldaan en je laatste resultaat in SIS is verwerkt, zal het secretariaat je diploma aanvraag verder afhandelen. Je ontvangt dan een e-mail vanuit SIS dat je je uit kunt schrijven. Je kunt je dan afmelden voor de bachelor ASW in Studielink zodat je geen collegegeld meer hoeft te betalen. Uitschrijven tussen 1 juni en 31 augustus hoeft echter niet: je inschrijving verloopt automatisch per 31 augustus en er is in die maanden geen restitutie van collegegeld mogelijk.
 • Als je een minor buiten Sociale Wetenschappen hebt gedaan, moet je ook een kopie van het minorcertificaat met bijbehorende cijferlijst inleveren bij het onderwijssecretariaat. Vraag dit op bij het secretariaat van de opleiding die de minor aanbiedt. Doe dit ruim op tijd, want soms kan het maken van het certificaat wat langer duren. Als je een minor binnen Sociale Wetenschappen hebt gevolgd zal het secretariaat het minorcertificaat bij het uit te reiken bachelordiploma voegen.
 • Indien je na de bachelor doorstroomt naar één van de masters van de Graduate School of Social Sciences (GSSS), moet je je via Studielink aanmelden voor die master én je online aanmelden bij de GSSS zelf. Zie voor de complete aanmeldprocedure, deadlines voor aanmelding en toelatingseisen de website van de GSSS.
 • Voor aanmelding voor een master bij een andere universiteit heb je soms een bewijs nodig dat je aan alle verplichtingen van de bachelor hebt voldaan (omdat het daadwerkelijke diploma pas in oktober beschikbaar is). Je kunt dan per e-mail bij het onderwijssecretariaat een bachelorverklaring opvragen, op voorwaarde dat je in SIS het diploma hebt aangevraagd en het afstudeerformulier hebt ingevuld.
 • Neem contact op met het onderwijssecretariaat wanneer je nog vragen hebt.

Stap 4: Wat moet je verder nog doen en/of weten?

Contactpersonen:

 • Mina Lachman

Contactgegevens:

 • E: asw@uva.nl

 • T:  (020) 525 1488 (ma | wo | do)