Hacks zijn vaak het gevolg van het kraken of stelen van wachtwoorden. Met computers met veel rekenkracht en wachtwoordenboeken kunnen criminelen zwakke wachtwoorden razendsnel achterhalen. Kies daarom voor elk van je accounts een sterk en ander wachtwoord. Een sterk wachtwoord telt minstens 12 karakters en voldoet ook aan een aantal andere eisen. Verander je wachtwoorden jaarlijks en gebruik ze niet opnieuw! Voor het maken en onthouden van wachtwoorden, kun je een wachtwoordmanager gebruiken.
Een sterk UvAnetID-wachtwoord voldoet aan deze punten:
Wachtwoord van je UvAnetID wijzigen
Zo krijgt een cybercrimineel die je wachtwoord achterhaalt, niet in een klap toegang tot meer dan een van jouw accounts.
Met computers met veel rekenkracht en wachtwoordenboeken - waarin de meest gebruikte wachtwoorden staan-, kunnen cybercriminelen makkelijk en snel zwakke wachtwoorden achterhalen. In deze woordenboeken staan ook veel voorkomende vervangingen van letters, zoals een @ of 4 in plaats van "a". Cybercriminelen kunnen zo in mum van tijd duizenden, zo niet miljoenen wachtwoorden uitproberen op een account.
Al die wachtwoordzinnen maken en onthouden, vraagt wel veel van je brein. Als je een wachtwoordmanagerExterne link gebruikt, hoef je nog maar een sterk wachtwoord te bedenken en onthouden. Een wachtwoordmanager maakt namelijk ook sterke wachtwoorden voor je.
Voorbeelden van wachtwoordmanagers zijn: 1password, bitwarden, dashlane en keepass. Bitwarden kun je kosteloos gebruiken.
Cybercriminelen beschikken vaak over databases met wachtwoorden die buit zijn gemaakt bij hacks. Daarom is het belangrijk regelmatig je wachtwoorden te vernieuwen. Op de websites Check je HackExterne link en haveibeenpwnedExterne link kun je zien of je onderdeel was van een hack of datalek. Verander meteen je wachtwoord als je onderdeel was van een hack; en stel zo mogelijk ook tweestapsverificatie in.
Voor een optimale beveiliging gebruik je niet alleen een sterk wachtwoord maar zet je met tweestapsverificatie een extra slot op de deur. Op veiliginternetten.nl lees je hoe je tweestapsverificatie (met een sms of authenticatie-app) insteltExterne link voor onder meer je social media accounts.
Tot slot: deel nooit je wachtwoorden. Het is niet toegestaan je UvAnetID-wachtwoord te delen met anderen!