Welke opleiding volg je?
Informatie

Actuele informatie over de demonstraties vind je op uva.nl/demonstratiesExterne link.

Informatie voor
[ ingeschreven studenten ]
Welke opleiding volg je?
Informatie

Actuele informatie over de demonstraties vind je op uva.nl/demonstratiesExterne link.

iloveyou: binnen 3 seconden is dit wachtwoord gekraakt

Gepubliceerd op 27-09-2023 14:45
Volg deze tips om je wachtwoord te beschermen tegen cybercriminelen.
Toon informatie voor jouw opleiding
Nu zie je algemene informatie op deze site. Kies je opleiding om ook informatie te zien die specifiek voor jouw opleiding geldt, zoals deadlines, regelingen en contactgegevens.
Welke opleiding volg je?

Zijn jouw wachtwoorden sterk genoeg? Gebruik minstens 12 karakters!

Hacks zijn vaak het gevolg van het kraken of stelen van wachtwoorden. Met computers met veel rekenkracht en wachtwoordenboeken kunnen criminelen zwakke wachtwoorden razendsnel achterhalen. Kies daarom voor elk van je accounts een sterk en ander wachtwoord. Een sterk wachtwoord telt minstens 12 karakters en voldoet ook aan een aantal andere eisen. Verander je wachtwoorden jaarlijks en gebruik ze niet opnieuw! Voor het maken en onthouden van wachtwoorden, kun je een wachtwoordmanager gebruiken.

Een sterk UvAnetID-wachtwoord voldoet aan deze punten:

  • Minimaal 12 karakters, waarvan minimaal 1 cijfer, 1 hoofdletter, 1 kleine letter, 1 leesteken. Hoe langer hoe beter!
  • Je gebruikt dit wachtwoord niet voor een andere website of ander account.
  • Je wachtwoord bevat geen persoonlijke informatie. Dus geen namen of geboortedata van familieleden of huisdieren. En geen wachtwoorden die lijken op je e-mailadres, UvAnetID of gebruikersnaam.
  • Het beste is een wachtwoordzin van minimaal 12 karakters (met minstens 1 cijfer, 1 hoofdletter, 1 kleine letter, 1 leesteken) en liefst nog langer. 
  • Kies een zin die jij makkelijk kunt onthouden en die anderen moeilijk kunnen raden. Wat denk je van: Ik*Ontbijt*Graag*Met*2*Croissants.
  • Verander elk jaar het hele wachtwoord - en niet slechts een letter!
  • Voor het wijzigen van je UvAnetID-wachtwoord ontvang je elk jaar automatisch een herinnering. Je mag de tien wachtwoorden die je het laatst voor je UvAnetID gebruikt hebt, niet opnieuw gebruiken.

Is je wachtwoord niet zo sterk als je dacht? Pas het aan!

 Wachtwoord van je UvAnetID wijzigen

Waarom voor elk account een ander wachtwoord?

Zo krijgt een cybercrimineel die je wachtwoord achterhaalt, niet in een klap toegang tot meer dan een van jouw accounts.

Waarom zulke lange wachtwoorden met al die verschillende soorten karakters?

Met computers met veel rekenkracht en wachtwoordenboeken - waarin de meest gebruikte wachtwoorden staan-, kunnen cybercriminelen makkelijk en snel zwakke wachtwoorden achterhalen. In deze woordenboeken staan ook veel voorkomende vervangingen van letters, zoals een @ of 4 in plaats van "a". Cybercriminelen kunnen zo in mum van tijd duizenden, zo niet miljoenen wachtwoorden uitproberen op een account.

Maak en onthoud wachtwoorden met een wachtwoordmanager

 Al die wachtwoordzinnen maken en onthouden, vraagt wel veel van je brein. Als je een wachtwoordmanagerExterne link gebruikt, hoef je nog maar een sterk wachtwoord te bedenken en onthouden. Een wachtwoordmanager maakt namelijk ook sterke wachtwoorden voor je.

Voorbeelden van wachtwoordmanagers zijn: 1password, bitwarden, dashlane en keepass. Bitwarden kun je kosteloos gebruiken.

Check of je gehackt bent. Ja? Pas direct je wachtwoord aan!

Cybercriminelen beschikken vaak over databases met wachtwoorden die buit zijn gemaakt bij hacks. Daarom is het belangrijk regelmatig je wachtwoorden te vernieuwen. Op de websites Check je HackExterne link en haveibeenpwnedExterne link kun je zien of je onderdeel was van een hack of datalek. Verander meteen je wachtwoord als je onderdeel was van een hack; en stel zo mogelijk ook tweestapsverificatie in.

Stel tweestapsverificatie in

Voor een optimale beveiliging gebruik je niet alleen een sterk wachtwoord maar zet je met tweestapsverificatie een extra slot op de deur. Op veiliginternetten.nl lees je hoe je tweestapsverificatie (met een sms of authenticatie-app) insteltExterne link voor onder meer je social media accounts.

Deel nooit je wachtwoorden

Tot slot: deel nooit je wachtwoorden. Het is niet toegestaan je UvAnetID-wachtwoord te delen met anderen!