Informatie

Bekijk de nieuwe studieresultatenpagina. Weer een stap richting de juiste info op één plek

Welke opleiding volg je?

Vacatureanalyse

Laatst gewijzigd op 11-07-2022
Bekijk met deze analyse of de vacature die je gevonden hebt bij je past en hoe je het beste je cv en motivatiebrief kunt opstellen als je gaat solliciteren voor deze functie.Liever printen?Open de vacature-analyse als pdf
Goed idee!
Toon informatie voor jouw opleiding
Nu zie je algemene informatie op deze site. Kies je opleiding om ook informatie te zien die specifiek voor jouw opleiding geldt, zoals deadlines, regelingen en contactgegevens.
Welke opleiding volg je?

Wat is een vacatureanalyse

Een vacature analyse is een lijst van vragen die je voor jezelf kunt beantwoorden naar aanleiding van een vacature, om te kunnen bepalen of de functie en de bedrijfscultuur bij jouw kwaliteiten en wensen aansluiten. Ook kun je deze analyse gebruiken bij het schrijven van je cv en motivatiebrief.

Waarom een vacatureanalyse

Je wilt jouw verwachtingen checken met die van de werkgever. Er zijn veel onderdelen van een baan die bepalen of je aansluit of niet. Met deze analyse kun je hier meer zicht op krijgen.

Loopbaanadviseur

Je kunt de vacatureanalyse bespreken met een loopbaanadviseur. Maak daarvoor een afspraak via het contactblok onderaan deze pagina. 

Welbekende valkuil

Laat je niet teveel imponeren door de eisen. De vacaturetekst is geschreven vanuit een wensbeeld van de werkgever of het team dat er nu zit. Realiseer je dat je in iedere functie veel zult leren en dat daar bij de meeste organisaties ruimte voor is. Daarnaast is het gemakkelijker een vacaturetekst (verlanglijst) op te stellen dan iemand te vinden die exact in dat plaatje past.

Vragen vooraf:

 1. Eerste indruk. Wat is je allereerste indruk? Schrijf zoveel mogelijk op wat je beeld is van het werk, de organisatie e.d. naar aanleiding van de vacaturetekst.
 2. Hoe zou jij de functie invullen? Lees alleen de bedrijfsinformatie en de functieomschrijving en bepaal hoe jij dit werk zou aanpakken. Bepaal ook welke kennis en vaardigheden je nodig hebt om de taken uit te voeren en de verantwoordelijkheden aan te kunnen. Op deze manier creëer je een eerlijk beeld van jezelf, over hoe deze functie bij jou past. Jouw idee over de functie is veelzeggend over de mate waarin je kunt inschatten of het bij je past of niet.

Maak de match

Match wat betreft eisen en wensen

Match wat betreft de functie

Match wat betreft de organisatiecontext

Wat is de ontstaansgeschiedenis van de organisatie en pas jij in de huidige cultuur? Lees het jaarverslag en de missie en visie van de organisatie. Check daarnaast LinkedIn-profielen van huidige medewerkers om hier een concreter beeld van te krijgen.

Conclusie

 1. Wat lijkt de werkelijke behoefte van de organisatie?
 2. Hoe kan ik aan deze werkelijke behoefte voldoen?
 3. Deze informatie mis ik nog:
 4. Dit bevalt me aan de functie, omdat
 5. Dit bevalt me niet aan de functie, omdat
 6. Deze functie past wel / niet in mijn loopbaanplanning, omdat
 7. Aan de volgende eisen voldoe ik
 8. Aan de volgende eisen voldoe ik niet (geheel)
 9. Dit kan ik aanbieden ter compensatie

Wil ik tijd besteden aan een reactie, wil ik doorgaan?

 • Nee, ik besteed hier verder geen tijd aan
 • Ik ga bellen voor meer informatie
 • Ja, Ik ga een sollicitatiebrief schrijven