Welke opleiding volg je?
Informatie

De openingstijden van de UB op 18, 19 en 20 mei kunnen afwijken. Ga naar uva.nl/studieplekExterne link voor actuele informatie.

Informatie voor
[ ingeschreven studenten ]
Welke opleiding volg je?
Informatie

De openingstijden van de UB op 18, 19 en 20 mei kunnen afwijken. Ga naar uva.nl/studieplekExterne link voor actuele informatie.

Vakantie - bescherm jezelf online

Bescherm jezelf online - Vijf tips voor een relaxte, veilige vakantie

Gepubliceerd op 27-07-2023
De vakantie staat voor de deur: een tijd om heerlijk te relaxen. Maar pas op: terwijl jij ontspant, werken cybercriminelen naarstig door. Dus blijf alert en bescherm je apparaten, ook tijdens je vakantie! Met deze vijf tips geef je cybercriminelen geen kans!
Toon informatie voor jouw opleiding
Nu zie je algemene informatie op deze site. Kies je opleiding om ook informatie te zien die specifiek voor jouw opleiding geldt, zoals deadlines, regelingen en contactgegevens.
Welke opleiding volg je?

1. Gebruik geen openbare, niet-beveiligde wifi-netwerken. Gebruik je eigen databundel of log in via VPN

In de trein, op het vliegveld en in cafés kun je vaak gratis wifi gebruiken. Dat klinkt aanlokkelijk maar let op: dit is helaas niet veilig! Gegevens die je via zo’n gratis openbaar wifi-netwerk invoert of ontvangt op je telefoon, tablet of computer, kunnen vrij eenvoudig worden gestolen als je zo'n netwerk gebruikt zonder veiligheidsmaatregelen.

Gebruik daarom liever je eigen databundel of maak als je niet voldoende data hebt gebruik van VPN. Lees meer over het gebruik van een VPN en hoe je een VPN gratis kan downloaden en installeren. VPN zorgt ervoor dat je veilig kunt inloggen door een zogeheten Virtueel Privénetwerk (VPN) op te zetten dat het netwerkverkeer versleutelt. Hackers kunnen dan niet bij de gegevens op jouw computer of telefoon komen. Installeer dus nu snel VPN op je mobiele telefoon, tablet en laptop: dan ben je altijd goed beveiligd, ook op reis.

Lees hier meer over waarom openbare wifi niet veilig isExterne link

2. Download alleen apps uit de appstores van Apple en Google

Hotels en campings bieden je soms een speciale app. Dat kan handig zijn maar wees voorzichtig met wat je downloadt! Pas op dat je geen malware (kwaadaardige software) downloadt en let op tot welke informatie op je smartphone je toegang geeft. Controleer altijd de privacyvoorwaarden. Gebruik alleen apps uit de appstores van Apple of Google.

3. Wees voorzichtig met wat je op social media deelt

Weersta de neiging om op social media te delen dat je op vakantie bent. Natuurlijk leuk om te laten zien hoe gaaf je vakantie is. Maar dan weten dieven ook meteen dat je er niet bent!

4. Zet je Bluetooth en Wifi uit

Als je bluetooth hebt aanstaan of als je verbinding maakt via een openbaar wifi-netwerk kunnen cybercriminelen verbinding maken met je telefoon of laptop.

5. Gebruik je identiteitsbewijs verstandig en maak alleen een kopie met de app KopieID

Campings en hotels vragen je bij het inchecken om je te identificeren met je identiteitsbewijs (ID), zodat ze je kunnen registreren. Je kunt je ID kort afgeven voor dit doel. Soms wil men ook een kopie maken van je ID. Je bent niet verplicht om een kopie van je ID te laten maken of af te geven. Slechts enkele organisaties mogen je een kopie van je identiteitsbewijs vragen. Dit zijn bijvoorbeeld: overheidsinstanties; banken; notarissen; casino’s; levensverzekeraars; je werkgever.

Wil je toch een kopie van je paspoort, identiteitskaart of rijbewijs afgeven? Maak dan zelf met de app KopieID een veilige kopie. Hotels en campings hebben maar een beperkt aantal gegevens van je ID nodig. Dek de gegevens die hotels en campings niet nodig hebben af. Je kunt bijvoorbeeld het burgerservicenummer en je foto afdekken of onleesbaar maken door het door te strepen. Zet in het watermerk voor welk doel je de kopie gemaakt hebt. Bijvoorbeeld de naam van het hotel plus de datum. Dan kan de kopie alleen voor dat doel gebruikt worden en voorkom je misbruik van je ID.  Je kunt de kopie die je zelf gemaakt hebt vervolgens versturen of printen.

Meld datalekken

Ben je medewerker en is er op je werklaptop of werkmobiel ingebroken of is deze gestolen? Meld dit dan direct bij de Servicedesk ICTS via servicedesk-icts@uva.nl Externe linkof bel 020-5951402.

Laatste en misschien wel de belangrijkste tip: laat je telefoon en laptop gewoon thuis. Dat is niet alleen veiliger maar lekker rustig. Je bent tenslotte met vakantie.

Meer informatie over digitale veiligheid vind je onder Security en ICT-beveiliging.