Welke opleiding volg je?

Tips voor een veilig wachtwoord

Laatst gewijzigd op 12-08-2022
Gebruik voor je UvAnetID een uniek en sterk wachtwoord. Met uniek bedoelen we dat je dit wachtwoord voor geen enkel ander account gebruikt. Een sterk wachtwoord is niet eenvoudig te raden.
Toon informatie voor jouw opleiding
Nu zie je algemene informatie op deze site. Kies je opleiding om ook informatie te zien die specifiek voor jouw opleiding geldt, zoals deadlines, regelingen en contactgegevens.
Welke opleiding volg je?

Je wachtwoord moet voldoen aan de volgende beveiligingseisen:

  • Minimaal 12 karakters (bij voorkeur 16 karakters of meer)
  • Je laatste 10 wachtwoorden mag je niet hergebruiken
  • Minimaal 1 cijfer, 1 hoofdletter, 1 kleine letter, 1 leesteken
  • Het wachtwoord mag niet lijken op je naam, e-mailadres of UvAnetID
  • Je wachtwoord moet je jaarlijks wijzigen. Je krijgt hier elk jaar herinneringen voor.

Het voordeel van een sterk wachtwoord

Met een sterk en uniek wachtwoord verlaag je het risico dat aanvallers je wachtwoord achterhalen. Het stelen van wachtwoorden is een veelgebruikte methode om een hackaanval te starten. Aanvallers gebruiken computers met veel rekenkracht en kunnen in mum van tijd duizenden, zo niet miljoenen wachtwoorden proberen op een account. Of ze gebruiken een paar zwakke wachtwoorden (denk aan: Voorjaar2021! of Amsterdam2021!) om in te loggen op een groot aantal accounts. Eenmaal binnen kunnen de aanvallers zich bijvoorbeeld als jou voordoen, processen verstoren, systemen versleutelen of informatie wegsluizen. 

Hoe complexer en langer je wachtwoord, des te kleiner is de kans dat criminelen deze bemachtigen.

Regelmatig je wachtwoord wijzigen

Iedereen moet uit voorzorg zijn wachtwoord jaarlijks wijzigen. Daarvoor krijg je automatisch een herinnering. Soms is het nodig je wachtwoord tussendoor te wijzigen. Bijvoorbeeld als er concrete aanwijzingen zijn dat je wachtwoord in handen is van criminelen. Misschien ben je daar zelf achter gekomen of heeft de Servicedesk ICT Services je dit laten weten.

Hoe je je wachtwoord wijzigt

Je vindt op de pagina wachtwoord van je UvAnetID wijzigen alle stappen voor het veranderen van je wachtwoord. Of ga direct naar id.uva.nlExterne link en volg de aanwijzingen op.

Extra tips

Wil je zeker zijn van een veilig wachtwoord? Hou je dan aan deze tips:

  • Maak een voor jou logische, maar voor anderen willekeurige wachtzin. Of een combinatie van meerdere niet-gerelateerde woorden. Wat denk je van: Ik*Ontbijt*Graag*Met*2*Croissants of Okapi/Risotto/SanDiego/42.
  • Gebruik voor elk account een ander wachtwoord. Zo voorkom je dat als criminelen een wachtwoord achterhalen, ze toegang kunnen krijgen tot al je andere accounts.
  • Deel je wachtwoord(en) nooit met anderen.

De hier genoemde wachtwoorden dienen als voorbeeld. Neem ze niet letterlijk over, maar bedenk je eigen sterke wachtwoord.

Tip om je wachtwoorden te onthouden

Een wachtwoordmanager helpt je om al je wachtwoorden veilig te bewaren, zonder dat je ze zelf hoeft te onthouden. Een wachtwoordmanager is een digitale kluis waarin je je wachtwoorden opbergt en waarvoor je maar één sterk hoofdwachtwoord hoeft te onthouden. 

Wachtwoordmanagers zijn verkrijgbaar als programma, app voor je tablet of smartphone en als webapplicatie. Voorbeelden zijn: 1password, bitwarden, dashlane en keepass.

Contact

Servicedesk ICT Services

De Servicedesk ICT Services helpt bij vragen en problemen op het gebied van ICT.

Contactgegevens

De ICT Servicedesk is telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 18.00 uur.

phoneBellen+31 (0)20 525 1402