Welke opleiding volg je?

Pas op voor nepmails: phishing en ransomware

Laatst gewijzigd op 12-08-2022
Internetcriminelen bedenken steeds weer nieuwe manieren en trucs om je inloggegevens of bestanden te stelen. Wees daarom altijd alert en voorzichtig.
Toon informatie voor jouw opleiding
Nu zie je algemene informatie op deze site. Kies je opleiding om ook informatie te zien die specifiek voor jouw opleiding geldt, zoals deadlines, regelingen en contactgegevens.
Welke opleiding volg je?

Open alleen links of bijlagen in betrouwbare mails

  • Open bestandsbijlagen of hyperlinks in mails alleen als je ervan overtuigd bent dat het bericht te vertrouwen is. Let extra goed op zip-files. Als de naam van een uitgepakt bestand bijvoorbeeld eindigt op .pdf.exe, dan is het geen pdf-bestand maar gaat het vrijwel zeker om een virus. 
  • Log ook niet zomaar in op een systeem.
  • Wees op je hoede als je gevraagd wordt om Office-macro’s te activeren.

Een e-mail kan vervalst zijn, bijvoorbeeld met een neptekst of een nagemaakt logo van je bank of een ander bedrijf. Nepmails zijn ook vaak geschreven in gebrekkig Nederlands of Engels met veel spelfouten.
Delete e-mails die je niet vertrouwt meteen en bel eventueel naar de (zogenaamde) afzender om te controleren of de mail echt van hen komt.

Controleer hyperlinks in e-mails 

Controleer hyperlinks in e-mails door er met je muis op te gaan staan, zonder te klikken. Je ziet dan of de link naar een echte website gaat. 

Pas op voor phishing mails en ransomware

Zorg dat je phishing e-mails herkent:

  • Bij phishing proberen criminelen je per telefoon of e-mail te verleiden om je persoons- of inloggegevens af te staan.
  • Bij ransomware (gijzelsoftware) mails verspreidt kwaadaardige software zich als je de bijlage opent en vergrendelt dan je computer en/of je bestanden. Deze gijzelsoftware kan zich via het netwerk ook verspreiden naar alle gedeelde mappen waarop jij schrijfrechten hebt. Daarna word je gevraagd ‘losgeld’ te betalen voor het vrijgeven van je bestanden of computer. Reageer hier nooit op! Verbreek direct de netwerkverbinding en schakel de computer uit. 

Als je toch klikt in een nepmail

Heb je toch geklikt op een link of bijlage in een nepmail, dan kunnen:

  • je inloggegevens openbaar worden of in handen vallen van internetcriminelen, waardoor onbevoegden toegang krijgen tot je gegevens of persoonsgegevens.
  • je bestanden worden geblokkeerd.
  • virussen of andere schadelijke software (malware) geïnstalleerd worden, waardoor internetcriminelen mee kunnen kijken op jouw computerscherm of zelfs je webcam kunnen beheren.

Neem direct contact op met de Servicedesk ICT Services om dit te melden. 

Contact

Servicedesk ICT Services

De Servicedesk ICT Services helpt bij vragen en problemen op het gebied van ICT.

Contactgegevens

De ICT Servicedesk is telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 18.00 uur.

phoneBellen+31 (0)20 525 1402