Welke opleiding volg je?
Informatie voor
[ ingeschreven studenten ]
Welke opleiding volg je?

Geconcentreerd studeren

Laatst gewijzigd op 11-08-2023 08:04
Soms is het lastig om je tijdens het studeren te concentreren. Er zijn een aantal dingen die je kan doen om geconcentreerder te werk te gaan.
Toon informatie voor jouw opleiding
Nu zie je algemene informatie op deze site. Kies je opleiding om ook informatie te zien die specifiek voor jouw opleiding geldt, zoals deadlines, regelingen en contactgegevens.
Welke opleiding volg je?

Concentratie en motivatie

Om goed te kunnen studeren, is concentratie cruciaal. Maar hoe blijf je geconcentreerd? Concentratie begint bij motivatie. Je moet het willen weten, willen begrijpen en willen beheersen. Zie voor meer tips over motivatie de pagina gemotiveerd blijven.

Doelen stellen

Het helpt om duidelijke doelen te stellen als je studeert. Wat wil je het komende studieblokje gaan doen? Ga je alleen lezen, of maak je bijvoorbeeld een samenvatting? 

Uit de concentratie

Als je telkens de meldingen op je mobiel of laptop blijft volgen tijdens het studeren, wordt je concentratie voortdurend gestoord. Elke keer dat je wordt afgeleid, duurt het weer 8 minuten voordat je concentratie terugkomt. Zet je telefoon dus uit of zet hem op vliegtuigstand en zet ook alle notificaties op je laptop uit. 

Ook met muziek werkt dit zo, vooral als er stemmen klinken waar je automatisch naar gaat luisteren. Als je per se naar muziek wilt luisteren tijdens het studeren, kies dan voor barokmuziek, of kies op een streamingdienst een 'study smart' playlist. Deze muziek helpt je hersenen te ontspannen, waardoor je beter kan leren. 

Een rustige studieplek

Waar je studeert is ook van invloed op je concentratie. Thuis zijn er veel afleidingen die je van je studie afhouden. Wanneer je op de universiteit studeert, zijn de verleidingen minder groot. Vooral als je met een medestudent afspreekt.

Een voordeel van studeren op de universiteit is dat je met medestudenten over je studie kan praten. Ook ben je op de plek waar kennis, boeken, docenten en de wetenschappelijke wereld zich bevinden. Het draagt bij aan de binding met de universiteit en helpt je je beter thuis te voelen op de UvA. Daarnaast is het fijn dat wanneer je op de universiteit heb gestudeerd, je je thuis ook echt kunt ontspannen.

Studeren in studieblokken

Het blijkt dat je brein beter functioneert als je pauzes houdt. Tijdens deze pauze herstelt je brein zich weer en daarna kan je veel meer opnemen. 30 of 45 minuten is een goed studieblok, maar ga bij jezelf na hoe lang jouw spanningsboog is. Misschien werken blokjes beter voor jou. Maak volop gebruik van je concentratie tijdens het blokje en neem daarna een korte pauze voor je doorgaat naar het volgende blokje. Maak een planning voor wat je per blokje gaat doen. Gebruik een app als Forest, Flow of Pomodoro om ongestoord en gemotiveerd te studeren. 

De Bibliotheek van de UvA biedt ook een digitale studieomgeving aan, waarin UvA-studenten online samen studeren onder begeleiding van een studentenhost en in vaste blokken. Lees meer over deze Online Study Space.

Actieve studiehouding

Probeer de studiestof actief te lezen, jezelf vragen te stellen en een mening te vormen over de tekst. Studeer dus niet op de automatische piloot, maar ontwikkel een helikopterview: zoek naar verbanden, analyseer en probeer de kern te begrijpen. 

Trainingen en workshops

De UvA biedt verdere ondersteuning voor diverse onderwerpen via voorlichtingen, workshops, trainingen en groepen. Je kan deze vinden bij trainingen en workshops

Verder lezen of luisteren?