Welke opleiding volg je?
Informatie voor
[ ingeschreven studenten ]
Welke opleiding volg je?

Gebruik voor elk van je accounts een ander en sterk wachtwoord

Laatst gewijzigd op 19-02-2024 15:48
Kies voor elk van je accounts een ander wachtwoord. Een sterk wachtwoord telt minstens 12 karakters en voldoet ook aan andere eisen. Verander wachtwoorden jaarlijks, gebruik ze niet opnieuw.
Toon informatie voor jouw opleiding
Nu zie je algemene informatie op deze site. Kies je opleiding om ook informatie te zien die specifiek voor jouw opleiding geldt, zoals deadlines, regelingen en contactgegevens.
Welke opleiding volg je?

Veel hacks zijn het gevolg van het kraken of stelen van wachtwoorden. Met computers met grote rekenkracht en wachtwoordenboeken kunnen cybercriminelen zwakke wachtwoorden snel achterhalen.

Eisen voor een sterk UvAnetID wachtwoord

Voor het kiezen van een wachtwoord voor je UvAnetID gelden de volgende eisen:

  • Minimaal 12 karakters. Minimaal 1 cijfer, 1 hoofdletter, 1 kleine letter, 1 leesteken. Hoe langer het wachtwoord hoe beter.
  • Je gebruikt dit wachtwoord nog niet voor een andere website of ander account.
  • Het wachtwoord lijkt niet op je naam, e-mailadres of UvAnetID.
  • Gebruikersnaam en wachtwoord moeten altijd verschillend zijn.
  • Je moet je UvAnetID-wachtwoord een keer per jaar wijzigen. Je ontvangt automatisch een e-mail om je hieraan te herinneren. Je mag de tien wachtwoorden die je het laatst voor je UvAnetID gebruikt hebt, niet opnieuw gebruiken. Verander het hele wachtwoord en niet slechts een letter.
  • Je UvAnetID wachtwoord uitlenen aan anderen is verboden. UvA-systeembeheerders mogen en zullen dus nooit naar je wachtwoord vragen.

Op Wachtwoord van je UvAnetID wijzigen lees je welke alle stappen nodig zijn om je wachtwoord te vernieuwen. Of ga direct naar id.uva.nl en volg de aanwijzingen.

Do’s and don’ts voor het maken van sterke wachtwoorden 

  • Zorg dat je wachtwoord niet gemakkelijk te raden is. Gebruik dus niet de namen of geboortedata van je partner, familieleden, of huisdieren.
  • Het beste is om een wachtwoordzin te gebruiken van minimaal 12 karakters (met minstens 1 cijfer, 1 hoofdletter, 1 kleine letter, 1 leesteken) en liefst langer. Kies een zin die voor jou makkelijk te onthouden is en voor ander moeilijk te raden.
  • Gebruik voor elk account een ander wachtwoord. Dan voorkom je dat een cybercrimineel die je wachtwoord achterhaalt, in een klap toegang heeft tot meer dan een van jouw accounts.

Controleer hoe sterk je wachtwoord(zin) is

Doe de wachtwoordkraak-testExterne link op veiliginternetten.nl om te checken hoe veilig jouw wachtwoordzin is.

Waarom al deze eisen voor wachtwoorden?

Met computers met veel rekenkracht en zogenaamde wachtwoordenboeken - waarin de meest gebruikte wachtwoorden staan-, kunnen cybercriminelen makkelijk en snel zwakke wachtwoorden achterhalen. In deze woordenboeken staan ook veel voorkomende vervangingen van letters, zoals een @ of 4 in plaats van "a". Cybercriminelen kunnen zo in mum van tijd duizenden, zo niet miljoenen wachtwoorden uitproberen op een account. Een wachtwoord van 8 karakters met alleen kleine letters is in 2 seconden gekraakt. Een wachtwoord van 8 karakters met zowel kleine letters, hoofdletters, cijfers en speciale tekens is binnen 3 uur gekraakt. Met een wachtwoord van 12 karakters met zowel kleine letters, hoofdletters, cijfers en speciale maak je het cybercriminelen pas echt moeilijk: dat kraken kost 14.000 jaar.

Check of je gehackt bent

Cybercriminelen beschikken vaak ook over databases met wachtwoorden die buit zijn gemaakt bij hacks. Daarom is het belangrijk regelmatig je wachtwoorden te vernieuwen. Op de websites Check je HackExterne link en haveibeenpwnedExterne link kun je zien of je onderdeel was van een hack of datalek. Verander meteen je wachtwoord als je onderdeel was van een hack; en stel zo mogelijk ook tweefactorauthenticatie in.

Onthoud en beheer je wachtwoorden met een wachtwoordmanager

Al die wachtwoordzinnen onthouden, vraagt wel veel van je geheugen. Als je een wachtwoordmanagerExterne link gebruikt, hoef je nog maar een sterk wachtwoord te bedenken en onthouden. Een wachtwoordmanager maakt ook sterke wachtwoorden voor je. Voorbeelden van wachtwoordmanagers zijn: 1password, bitwarden, dashlane en keepass. Bitwarden kun je kosteloos gebruiken.

Contact

Servicedesk ICT Services

De Servicedesk ICT Services helpt bij vragen en problemen op het gebied van ICT.

Contactgegevens

De Servicedesk ICT Services is telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 18.00 uur.

phoneBellen+31 (0)20 525 1402