Welke opleiding volg je?
Informatie voor
[ ingeschreven studenten ]
Welke opleiding volg je?

Carrièretools en -testen

Laatst gewijzigd op 28-05-2024 11:07
Er zijn verschillende tests om meer zelfkennis te krijgen en die je helpen om carrièrekeuzes te maken. Zo breng je je competenties, werkwaarden en persoonlijkheid in kaart.
Toon informatie voor jouw opleiding
Nu zie je algemene informatie op deze site. Kies je opleiding om ook informatie te zien die specifiek voor jouw opleiding geldt, zoals deadlines, regelingen en contactgegevens.
Welke opleiding volg je?

Persoonlijkheidstests

Big 5

De test is gebaseerd op de Big 5 persoonlijkheidstheorieExterne link. Dit is de meest gebruikte en best onderzochte persoonlijkheidstheorie, kortom, wetenschappelijk valide. De test geeft je feedback over vijf basisdimensies van persoonlijkheid: openheid, consciëntieusheid, extraversie, altruïsme en neuroticisme (OCEAN). Er zijn geen slechte scores. Wel kun je het gebruiken om bijvoorbeeld een werkomgeving te vinden die bij je past en het kan je helpen bij het presenteren van jezelf. Je persoonlijkheidstrekken blijven relatief stabiel in je leven, maar sommige kunnen veranderen of verschuiven in de loop van de tijd. 

Veel bedrijven, echter, gebruiken ook meer ‘populaire’ testen, zoals de DISC-test en de MBTI-test, waarvan de wetenschappelijke betrouwbaarheid en validiteit niet vaststaat. 

DISC-test

Met de DISC-testExterne link kun je snel je DISC-type en je persoonlijk DISC-profiel bepalen. Ontdek hoe de DISC-factoren (Dominantie, Invloed, Standvastigheid en Conformiteit/Naleving) je gedrag ten opzichte van anderen en de dagelijkse dingen die je doet verklaren.

MBTI-test

Een andere regelmatig gebruikte persoonlijkheidstest is de MBTIExterne link, die een onderscheid maakt tussen zestien persoonlijkheidstypen en gebaseerd is op theorieën van Carl Gustav Jung. De MBTI gebruikt 4 dimensies: introvert/extravert, thinking/feeling, sensing/intuition en judging/perceiving.

Waardentests

Werkwaardentest

Welke waarden in werk vind je belangrijk? Door de WerkwaardentestExterne link te doen, kan je zien wat dit bijvoorbeeld betekent voor je toekomstige baan en passende bedrijfscultuur.

Persoonlijke waarden 

De Persoonlijke WaardentestExterne link gaat over welke persoonlijke waarden jij belangrijk vindt. Dit is van belang om te zien waardoor je wordt gedreven en gemotiveerd.

Competentietest

Met de Competentietest worden de 16 meest werkgerelateerde competenties gemeten. Deze test is in het Nederlands niet gratis te maken, maar in het EngelsExterne link wel.

CV Feedback Tool

Als je een Engelstalig cv hebt, kan je deze uploaden in de CV Feedback ToolExterne link. Je krijgt dan direct tips over jouw cv op de onderdelen tekst, presentatie, impact en vaardigheden. Daarnaast vergelijkt het programma je cv met die van medestudenten, collega's en professionals over de hele wereld. Aan de hand daarvan krijg je gedetailleerde feedback en zie je precies op welke punten je je cv kan verbeteren.

Je kan je cv zo vaak uploaden als je wil, dus ook als je de feedback hebt verwerkt en wil weten of het nu verbeterd is.

De UvA werkt voor dit hulpmiddel samen met CareerSet. Je kan met je UvA-mailadres gratis een account aanmakenExterne link. De UvA krijgt geen enkel inzicht in jouw gebruik van de CV Feedback Tool, jouw data of de cv's die je uploadt.

Nabespreken met een loopbaanadviseur van de UvA

De uitslag kan je nabespreken met een loopbaanadviseur in een individueel gesprek. Dan kan je vragen stellen over hoe je de uitslag van de test toepast op het maken van carrièrekeuzes.