What is your study programme?
Information for
[ enrolled students ]
What is your study programme?
Colloquium credits

Presentatie Masterthese - Jesse Steinfort - Klinische Psychologie

Last modified on 06-06-2024 15:58
De rol van de therapeutische relatie in het verbeteren van hechting bij borderline
Show information for your study programme
You're currently viewing general information. Choose your study programme to see additional information that's specific to your study programme, such as deadlines, regulations and contact details.
What is your study programme?
Start date
27-06-2024 13:00
End date
27-06-2024 14:00
Location

Roeterseilandcampus - Gebouw G, Straat: Nieuwe Achtergracht 129-B, Ruimte: S.09

De borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS) is een ernstige mentale stoornis die wordt gekenmerkt door instabiliteit en problemen op het gebied van relaties, emoties, zelfbeeld en gedrag. Het behandelen van cliënten met een BPS wordt binnen de geestelijke gezondheidszorg ervaren als uitdagend, vanwege een hoog drop-out percentage, een verhoogd risico op suïcidaliteit en een lastig te ontwikkelen therapeutische relatie. Er bestaat consensus dat hechtingsproblematiek een belangrijk onderdeel is van de onderliggende psychopathologie en lijdensdruk van cliënten met een BPS. Om deze reden staat het verbeteren van de hechting veelal centraal in de behandeling bij BPS. Echter blijven er onduidelijkheden over de manier waarop de hechting verbeterd kan worden in de behandeling. 

De huidige studie onderzoekt daarom de manier waarop de globale hechting verbeterd kan worden, gekeken naar de rol van de therapeutische relatie en de hechting aan de therapeut. De steekproef betrof cliënten die een twee jarige behandeling van schema therapie of dialectische gedragstherapie volgden (N = 180). De verwachting was dat het verbeteren van de therapeutische relatie en de hechting aan de therapeut, een verbetering van de globale hechting kan voorspellen. Hierbij werd een onderscheid gemaakt tussen de angstige en vermijdende hechting.