What is your study programme?
Information

The Library may have different opening hours on 18, 19 and 20 May. See uva.nl/studyspaceExternal link for up-to-date information.

Information for
[ enrolled students ]
What is your study programme?
Information

The Library may have different opening hours on 18, 19 and 20 May. See uva.nl/studyspaceExternal link for up-to-date information.

LabQ with a wooden facade

UvA selects design by architecture firm cepezed for new construction LabQ

Published on 19-09-2023
The Dutch architecture firm cepezed, located in Delft, has won the tender for the design of the new construction of UvA's innovative LabQ at Amsterdam Science Park. This marks a significant step towards realizing the quantum ambitions of the Faculty of Science of the UvA and its partners.
Show information for your study programme
You're currently viewing general information. Choose your study programme to see additional information that's specific to your study programme, such as deadlines, regulations and contact details.
What is your study programme?

LabQ will be the central hub in Amsterdam where education, research, and valorization in the field of quantum physics and technology converge. The building will have a floor area of approximately 13,000 square meters. The expected completion date is mid-2027.

LabQ side-front
Artist impression of LabQ. Images: cepezed Architects

Atrium and Tribune Garden

The interior
The interior. Image: cepezed Architects
The entrance
The entrance. Image: cepezed Architects

Cepezed, along with its partners Deerns, Tielemans, and 4 Building, designed a state-of-the-art multifunctional LabQ. The building will have a light wooden structure with functions such as offices, small classrooms, and facility spaces (of facility rooms), an entrance zone with elevators, all surrounding a sturdy concrete core that will house laboratories and lecture rooms.

In total, the building will have seven floors. On the third floor, two notable features in the design include a compact atrium with offices around it and an ascending rooftop garden known as the 'tribune garden.' The design of the tribune staircase is inspired by the flowing forms of quantum equipment. The rooftop garden with the tribune is partially sheltered from the wind and can potentially offer study and/or workspace.

'Paris proof'

Sustainability is a top priority for LabQ. The building will be developed in accordance with the Paris Proof all-electric standard, a construction and design standard aimed at reducing CO2 emissions. By utilizing thermal storage (WKO) technology and renewable energy sources, UvA aims for LABQ to be an energy-neutral building with a low environmental impact. The use of the whole-life carbon approach aims to keep CO2 emissions low over the entire lifespan of the building.

Another important sustainability goal is to create a degree of flexibility for the future. The building should be able to accommodate new developments and different user groups at a later stage  without requiring excessive resources and energy at present.

More information