Van 18 t/m 21 april zijn de meeste UvA-gebouwen en voorzieningen dicht ivm Pasen. Sommige UB-locaties blijven open.
Van 18 t/m 21 april zijn de meeste UvA-gebouwen en voorzieningen dicht ivm Pasen. Sommige UB-locaties blijven open.
Dit zou grote gevolgen hebben: veel Engelstalige bachelors zouden verdwijnen, met grote gevolgen voor de kwaliteit en diversiteit van het onderwijs. Om dit te voorkomen hebben alle universiteiten in Nederland een gezamenlijk voorstel gedaan om zelf de instroom van internationale studenten beter in balans te brengen.
Samen met alle andere universiteiten heeft de UvA een aanbod gedaan. Daarover kan je hierExterne link meer lezen.
Voor de UvA specifiek betekent het voorstel:
Dit voorstel is alleen geldig als de minister de Toets Anderstalig Onderwijs (TAO), een strenge toets die Engelstalige opleidingen vrijwel onmogelijk maakt, van tafel haalt. Koepelorganisatie Universiteiten van Nederland (UNL) gaat dit voorstel bespreken met de minister voordat de Wet Internationalisering in de Tweede Kamer wordt besproken.
De politieke discussie over internationale instroom en het belang van de Nederlandse taal loopt al langer. Ook de UvA vindt het belangrijk om de toegankelijkheid voor Nederlandse studenten te bewaken en het Nederlands als academische taal te behouden. Bovendien is in Amsterdam huisvesting een groot probleem. Tegelijkertijd is de universiteit een internationale instelling met een diverse gemeenschap. Het Nederlandse onderwijs en wetenschap floreert mede vanwege dat internationale karakter. Wij hebben dit aanbod proactief gedaan om verantwoordelijkheid te nemen voor verregaande internationalisering. Het aanbod aan de minister is gedaan om te voorkomen dat de balans de andere kant opslaat en voor internationale studenten en docenten nauwelijks meer plek is.
Wil je meer weten over het aanbod van de universiteiten, lees de uitgebreide FAQ (pdf).