student.uva.nl
Welke opleiding volg je?
UvA Logo
Welke opleiding volg je?
Koffiebonen

Nieuwe koffie - ronder van smaak

Nieuwe koffie - ronder van smaak

Gepubliceerd op 12-08-2025
Goed nieuws voor alle koffieliefhebbers: er zit een nieuwe koffieboon in de automaten! Uit smaaktesten kwam de Blendstar Premium als favoriet naar voren. Deze koffie is ronder en neutraler van smaak en heeft een milde afdronk.
Toon informatie voor jouw opleiding
Welke opleiding volg je?
of

Nieuwe boon kiezen - smaaktesten

Uit eerdere klanttevredenheidsonderzoeken bleek dat de koffie gemiddeld een magere voldoende scoorde. Dat kon beter! Daarom organiseerde Facility Services en leverancier Maas in maart een reeks smaaktesten voor studenten en medewerkersExterne link. Er werden twee nieuwe bonen getest die passen bij het (duurzame) beleid van de organisatie en verantwoord worden geproduceerd:  

  • Blend A | Blendstar Premium Firmly Roasted – De favoriet
  • Blend B | Blendstar Single Origin Ethiopië – De voormalige boon met een aangepast brandprofiel 

De favoriet - Blendstar Premium, Firmly Roasted

De Blendstar Premium is een blend van 100% Arabica bonen. De bonen worden kort maar krachtig gebrand. Zo blijft de fruitige smaak intact en krijgt de koffie een milde afdronk. Deze nieuwe koffie is zachter en neutraler van smaak. Minder zure tonen en uitgesproken dan voorheen, maar daardoor breed toegankelijk.   

Deze koffie wordt lokaal geproduceerd: de bonen worden in Ethiopië geplukt, verwerkt én gebrand. Zo blijft de waarde in het land van herkomst, wat bijdraagt aan een lokaal blijvende economie. De koffie draagt ook het Rainforest Alliance keurmerk: een label dat staat voor goede arbeidsomstandigheden, milieubescherming en natuurbehoud in gebieden met regenwoud. 

Nieuwe instellingen voor optimale smaak

Om de smaak echt goed tot zijn recht te laten komen, zijn de machines grondig gereinigd én opnieuw afgesteld. Tijdens de zomervakantie zijn de ruim 143 automaten bij de UvA voorzien van een update: van het instellen van de juiste temperatuur tot het nauwkeurig wegen van de koffie. Om zo bij ieder kopje een constante smaak te bieden.