student.uva.nl
Welke opleiding volg je?
UvA Logo
Welke opleiding volg je?

Meer bevlogenheid en verbondenheid door Near-Peer onderwijs

Meer bevlogenheid en verbondenheid door Near-Peer onderwijs

Gepubliceerd op 03-03-2025
Samen met Karen Nieuwenhuijsen, Principal Educator Studentenwelzijn, rolt psychiater en onderwijsontwikkelaar Ellen Bosnak momenteel het project Near-Peer Onderwijs binnen de Faculteit der Geneeskunde UvA uit.
Toon informatie voor jouw opleiding
Welke opleiding volg je?
of

Near-Peer onderwijs – of Near-Peer Teaching – is een onderwijsvorm waarbij meer ervaren studenten optreden als docent/begeleider en hun kennis en ervaring doorgeven aan jongerejaars studenten. Leeftijdsgenoten die elkaar onderwijzen binnen de studie geneeskunde is geen nieuw verschijnsel. Near-Peer Teaching is mede ontstaan vanwege de positieve ervaringen met artsen in opleiding tot specialist (aiossen) die een onderwijsstage doen, waarbinnen zij zowel master als bachelor studenten Geneeskunde onderwijzen.

“We denken dat dit een uitstekende manier is om te werken aan een belangrijke en onderbelichte kerncompetentie voor jonge artsen binnen ‘Onderwijs en wetenschap’. Het aspect ‘wetenschap’ krijgt traditioneel namelijk veel aandacht, maar de aandacht voor het aspect ‘de dokter als spil binnen kennisoverdracht’ is minimaal. Dit terwijl beide aspecten relevant zijn voor de praktijk van de jonge dokter.”

Eerstejaars begeleiden of lesgeven

De essentie van dit Near-Peer-traject is de introductie van een verplicht onderdeel van de beroepsactiviteit ‘onderwijs/begeleiding geven’ onder de noemer ‘onderwijs en wetenschap’. Hierbij gaan alle derdejaars studenten eerstejaars studenten begeleiden of lesgeven. Studenten verzamelen ten minste éénmaal feedback van jongerejaars en eventueel een supervisor over hun onderwijsactiviteit. Voorafgaand aan hun onderwijsactiviteit krijgen de derdejaars in de eerste onderwijsweek van Masterfase 3 een les over didactische basisprincipes.

Waardevol

Ellen: “Near-Peer Onderwijs is voor beide partijen waardevol. Voor de eerstejaars schuilt de waarde in de herkenning; het kunnen identificeren met een medestudent, die dichterbij staat dan een docent en aan wie ze laagdrempelig vragen kunnen stellen. Derdejaars zijn in die fase van de studie veel buiten Amsterdam UMC. Door deze onderwijsactiviteit op te pakken, ervaren ze toch verbinding met hun universiteit. Daarnaast geeft de onderwijsactiviteit een extra laag aan hun kennis en ervaring. Dat laatste is voor ons ook een belangrijk onderzoeksdoel: hoe werkt Near-Peer door bij de derdejaars die het onderwijs of de begeleiding geeft? Landt de kennis die studenten delen ook beter bij henzelf en leren ze skills die later van pas komen bij prettig samenwerken?”

Evaluatie

De eerste evaluatie doen de projectleden in 2026 nadat de eerste groep, die in maart start, de onderwijsactiviteit heeft afgerond. “We hopen dan later Near-Peer te kunnen verbreden naar laatste jaar aiossen binnen Amsterdam UMC die eerstejaars aiossen gaan onderwijzen of begeleiden.”