student.uva.nl
Welke opleiding volg je?
UvA Logo
Welke opleiding volg je?
Honoursstudenten master Geneeskunde Ibtissame en Johanna

Doen wat je echt wilt doen met het honoursprogramma

Doen wat je echt wilt doen met het honoursprogramma

Gepubliceerd op 01-04-2025
Ibtissame en Johanna volgden het honoursprogramma van de master Geneeskunde. Eind vorig jaar behaalden ze hun masterdiploma. Ibtissame werkt nu als ANIOS Kindergeneeskunde in het Zaandam Medisch Centrum en Johanna als ANIOS Cardiologie in het Spaarne Gasthuis in Haarlem. Naast haar werk is Johanna nu zelf mentor van het programma.
Toon informatie voor jouw opleiding
Welke opleiding volg je?
of

“In het honoursprogramma ga je je verbreden en verdiepen,” begint Johanna.” Je doet niet alleen meer kennis op, je gaat ook dieper op de materie in. Je voert niet alleen uit, maar je leert ook een project opzetten. Je persoonlijke ontwikkeling staat centraal. Je ondervindt wat je valkuilen zijn en je leert hoe je dingen anders kunt aanpakken.” Ibtissame vult aan: “Als reguliere masterstudent voer je vooral projecten uit. Tijdens het honoursprogramma bedenk je zelf een project, dat je vervolgens ook zelf begeleidt en uitvoert. Ook de evaluatie doe je zelf. Zo wordt je persoonlijk leiderschap ontwikkeld.”

Onderwijs

Johanna, honoursstudent master Geneeskunde

Het honoursprogramma bestaat uit een aantal projecten. Eén van de pijlers is onderwijs. “Samen met een medestudent heb ik de leerboeken Dermatologie geactualiseerd,” zegt Ibtissame. “Behalve het herzien van de teksten, hebben we ook afbeeldingen toegevoegd van dermatologische aandoeningen bij mensen met een donkere huid. Dit aspect wordt in de huidige lesboeken nog te weinig belicht. Het geeft voldoening om zelf bij te dragen aan het verbeteren van het lesmateriaal.” Ook Johanna verdiepte zich onderwijs: “Samen met medestudenten heb ik de terugkomdag Neurologie in de master Geneeskunde opnieuw vormgegeven. We hebben de inhoud van de les voorbereid, lesmateriaal ontworpen en casuïstiek bedacht. Door de rol van de docent over te nemen, leer je wat er allemaal komt kijken bij onderwijs maken.”

Innovatie

Het honoursprogramma gaat ook over innovatie en beleid. “Ik wilde mij verdiepen in hoe innovaties in de zorg tot stand komen. Hiervoor heb ik een lessons learned verslag opgesteld op basis van interviews met mensen in het OLVG die de innovatieve projecten Virtual Fracture Care en de Spoedkliniek hebben opgezet. Hoe beide projecten vanaf scratch zijn opgezet en wat de uitdagingen en successen waren tijdens ontwikkeling en implementatie. Innovatie in de zorg had altijd al mijn interesse. Ik vind het gaaf om te zien hoe zulke innovaties de zorg ook echt kunnen veranderen. Omdat ik ook graag ervaring wilde opdoen met beleid maken voor de zorg, heb ik voor mijn laatste honours project stage gelopen bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Super leerzaam,” zegt Johanna. 

In de maatschappij

Ibtissame, honoursstudent master Geneeskunde

Ibtissame was medeorganisator van een Ken je bloeddruk-campagne. “Op twee plekken in Amsterdam hebben we de bloeddruk van mensen gemeten. We hebben protocollen bedacht over hoe te handelen als de uitslag afwijkend is, maar ook over hoe je mensen aanspreekt op hun gezondheidsproblemen. De campagne was bedoeld om mensen in kwetsbare wijken op een laagdrempelige manier advies te geven over gezond leven en het voorkomen van ziekten. En dat is gelukt.” Het laatste honours project deed Ibtissame in Marokko. “Ik heb stage gelopen bij een kinderarts die voorheen in het AMC werkte en nu zijn eigen kliniek heeft in Marokko. Ik wil ook kinderarts worden. Dankzij deze stage heb ik mijn vaardigheden in persoonlijk leiderschap verder ontwikkeld.”

Uitdagend

Meedoen aan het honoursprogramma heeft beide dames veel gebracht. “Je krijgt veel vrijheid en je mag out of the box denken bij de projecten die je uitvoert. Dat vond ik heel fijn,” zegt Ibtissame. “Als je buiten je studie meer wilt leren en doen, is het honoursprogramma echt een aanrader,” vervolgt Johanna. “Ik wilde vooral uiting geven aan mijn eigen interesses. Dit programma stimuleerde mij om dat te doen. Maar, je moet het wel zélf doen en daarbij kom jezelf tegen. Je ontdekt wat je goede en minder goede eigenschappen zijn. Jezelf leren kennen vind ik heel waardevol.” Ibtissame beaamt dit. “Je leert jezelf aan te sturen, jezelf richting te geven. Je leert zo wat je aankunt en wat  je grenzen zijn. Daarnaast bouw je ook een netwerk op van mensen met dezelfde interesses, en daar heb je echt wat aan.”

Kijk ook bij