student.uva.nl
Welke opleiding volg je?
UvA Logo
Welke opleiding volg je?
Stichting De Nieuwe Mensa zorg voor vegetarisch en betaalbaar eten op de campus

De Nieuwe Mensa is van start

De Nieuwe Mensa is van start

Gepubliceerd op 04-02-2025
Hoe kan de kantine van de UvA studenten betaalbaar, veganistisch voedsel bieden en tegelijkertijd de bedrijven die deze service verlenen ondersteunen? En hoe kunnen studentstemmen worden meegenomen in een model dat bestand is tegen toekomstige uitdagingen? Het antwoord hierop is De Nieuwe Mensa; een samenwerking tussen studenten van de UvA en Facility Services.
Toon informatie voor jouw opleiding
Welke opleiding volg je?
of

Diverse belanghebbenden zoals de ASVA, de Antikantine, Plantbased Universities, Green Office en de Centrale Studentenraad (CSR) en FS gingen met elkaar om de tafel. Het resultaat? Een unieke samenwerking onder de naam Stichting De Nieuwe Mensa.

Pepijn Rijks werd als adviseur betrokken omdat hij – met een achtergrond in de horeca – veel ervaring en kennis heeft over food start-ups en horeca concepten. Hij hielp de studenten om de ideeën die er lagen, te structureren en concreet te maken. ‘Er komt echt veel meer bij kijken dan je aanvankelijk zou denken. Stap voor stap hebben we het idee tot leven gebracht en een taakverdeling gemaakt. De studenten waren waanzinnig gemotiveerd. Het was mooi om te zien hoeveel passie ze voor hun idealen hadden en waardevol om ze te helpen deze idealen in praktijk te brengen.’

Opening pilotlocatie in REC H

Op 3 februari opende Stichting De Nieuwe Mensa een counter in het foodcourt van REC H. In deze pilot - die tot eind juni loopt - , wordt onderzocht of veganistische en gezonde maaltijden daadwerkelijk betaalbaarder kunnen worden aangeboden. Als stichting zonder winstoogmerk biedt De Nieuwe Mensa een frisse kijk op de uitdagingen in de foodcourt.

De Nieuwe Mensa serveert dagelijks een warme eenpansmaaltijd tegen een prijs zonder winstoogmerk. Hiermee wil de stichting studenten voorzien van voedzame en betaalbare maaltijden, zonder concessies te doen aan kwaliteit en duurzaamheid. Pepijn Rijks: ‘Mensen komen straks voor de prijs, maar ze komen terug voor de kwaliteit. Dat vond ik belangrijk. De studenten hebben dus ook gewerkt aan keukentechniek en aan presentatie.’

De afdeling Eten en Drinken van FS ziet de pilot als een belangrijke stap in het bredere onderzoek naar voedselbeleid, bekend als Food Governance 2.0. Dit onderzoek richt zich op thema's zoals inclusiviteit, duurzaamheid en betaalbaarheid binnen het voedselaanbod op de campus.

Van kritiek naar constructieve samenwerking

Deze pilot laat zien aan hoe constructieve samenwerking tussen kritische partijen en facilitaire diensten kan leiden tot innovatieve oplossingen. Waar voorheen kritiek op de kantine overheerste, werken deze partijen nu samen aan een duurzamere toekomst. 

Waarom deze pilot belangrijk is

Door aandacht te besteden aan gezond en duurzaam voedsel, sociale verbindingen en betaalbaarheid, draagt deze pilot bij aan een inclusieve en aantrekkelijke campus. Kom langs bij REC H en proef de toekomst van duurzaam eten op de UvA! Samen maken we de campus groener, gezonder en veerkrachtiger.

Contact

Servicedesk Facility Services

Facility Services regelt verschillende voorzieningen op de campus. Je kunt er bijvoorbeeld terecht voor vragen over de collegekaart, informatie over het reserveren van ruimtes (let op: Servicedesk-FS kan geen ruimtes reserveren) of facilitaire zaken rondom evenementen.

Contactgegevens