Diverse belanghebbenden zoals de ASVA, de Antikantine, Plantbased Universities, Green Office en de Centrale Studentenraad (CSR) en FS gingen met elkaar om de tafel. Het resultaat? Een unieke samenwerking onder de naam Stichting De Nieuwe Mensa.
Pepijn Rijks werd als adviseur betrokken omdat hij – met een achtergrond in de horeca – veel ervaring en kennis heeft over food start-ups en horeca concepten. Hij hielp de studenten om de ideeën die er lagen, te structureren en concreet te maken. ‘Er komt echt veel meer bij kijken dan je aanvankelijk zou denken. Stap voor stap hebben we het idee tot leven gebracht en een taakverdeling gemaakt. De studenten waren waanzinnig gemotiveerd. Het was mooi om te zien hoeveel passie ze voor hun idealen hadden en waardevol om ze te helpen deze idealen in praktijk te brengen.’
Op 3 februari opende Stichting De Nieuwe Mensa een counter in het foodcourt van REC H. In deze pilot - die tot eind juni loopt - , wordt onderzocht of veganistische en gezonde maaltijden daadwerkelijk betaalbaarder kunnen worden aangeboden. Als stichting zonder winstoogmerk biedt De Nieuwe Mensa een frisse kijk op de uitdagingen in de foodcourt.
De Nieuwe Mensa serveert dagelijks een warme eenpansmaaltijd tegen een prijs zonder winstoogmerk. Hiermee wil de stichting studenten voorzien van voedzame en betaalbare maaltijden, zonder concessies te doen aan kwaliteit en duurzaamheid. Pepijn Rijks: ‘Mensen komen straks voor de prijs, maar ze komen terug voor de kwaliteit. Dat vond ik belangrijk. De studenten hebben dus ook gewerkt aan keukentechniek en aan presentatie.’
De afdeling Eten en Drinken van FS ziet de pilot als een belangrijke stap in het bredere onderzoek naar voedselbeleid, bekend als Food Governance 2.0. Dit onderzoek richt zich op thema's zoals inclusiviteit, duurzaamheid en betaalbaarheid binnen het voedselaanbod op de campus.
Deze pilot laat zien aan hoe constructieve samenwerking tussen kritische partijen en facilitaire diensten kan leiden tot innovatieve oplossingen. Waar voorheen kritiek op de kantine overheerste, werken deze partijen nu samen aan een duurzamere toekomst.
Door aandacht te besteden aan gezond en duurzaam voedsel, sociale verbindingen en betaalbaarheid, draagt deze pilot bij aan een inclusieve en aantrekkelijke campus. Kom langs bij REC H en proef de toekomst van duurzaam eten op de UvA! Samen maken we de campus groener, gezonder en veerkrachtiger.
Noodgeval? Bel direct 020 525 2222 bij bijv. ernstig ongeval, brand, gaslucht, grote lekkage met gevaar voor kortsluiting.
Facility Services regelt verschillende voorzieningen op de campus. Je kunt er bijvoorbeeld terecht voor vragen over de collegekaart, informatie over het reserveren van ruimtes (let op: Servicedesk-FS kan geen ruimtes reserveren) of facilitaire zaken rondom evenementen.