student.uva.nl
Welke opleiding volg je?
UvA Logo
Welke opleiding volg je?

Winnaars facultaire Masterscriptieprijs bekend

Winnaars facultaire Masterscriptieprijs bekend

Gepubliceerd op 22-10-2024 15:00
Afgelopen jaar zijn zeven FNWI studenten genomineerd om voorgedragen te worden voor de UvA Masterscriptieprijs. De facultaire winnaar Heleen Mulder (MSc Physics & Astronomy) is met haar thesis ‘Scrutinizing the CKM anomaly within SMEFT and using sterile neutrinos’ namens de FNWI afgevaardigd om kans te maken op de UvA Scriptieprijs. Deze wordt op 22 oktober uitgereikt.
Toon informatie voor jouw opleiding
Welke opleiding volg je?
of

De faculteit heeft echter besloten om nog drie studenten te selecteren die de Facultaire Masterscriptieprijs 2024 ontvangen. Het verheugt ons te melden dat Violeta Cespedes Izquierdo (B&CS), Charis Fountas (BMS) en Piyush Bagad (AI) deze prijs ontvangen.
De faculteit is er trots op dat er zo veel veelbelovende en originele scripties zijn geschreven en ziet ernaar uit de nieuwe lichting scripties te beoordelen voor de UvA Masterscriptieprijs 2025.

Heleen Mulder (MSc Physics & Astronomy):

“Haar scriptie gaat veel verder dan wat van een masterstudent verwacht kan worden. Heleen presteerde op het niveau van een senior onderzoeker, zoals ook blijkt uit haar goed ontvangen voordracht op een internationale workshop met veel vooraanstaande experts over dit onderwerp.

Het onderzoeksonderwerp is actueel, vernieuwend en state-of-the-art, zoals blijkt uit het feit dat soortgelijke resultaten rond dezelfde tijd werden verkregen door een groep Japanse onderzoekers, wat de enige reden is dat de resultaten niet werden gepubliceerd. Het proefschrift presenteert een opwindende ontdekking, die de potentie heeft om de verdere ontwikkeling van dit veld te beïnvloeden, en die bovendien op een rigoureuze, diepgaande en uiterst heldere manier wordt gepresenteerd, op het hoogste niveau van wetenschappelijke kwaliteit.

Tot slot, maar daarom niet minder belangrijk, heeft Heleen een uitstekende lekensamenvatting van haar proefschrift geschreven die dit uitdagende theoretische werk op toegankelijke wijze uitlegt aan een breder publiek.”

Violeta Céspedes Izquierdo (MSc Brain & Cognitive Sciences):

“Deze literatuurscriptie heeft als doel een kritische discussie te geven over enkele van de belangrijkste therapeutische benaderingen voor het aanpakken van emotionele disfuncties. Dit wordt gedaan door eerst een theoretische en computationele definitie van bewustzijn te geven en vervolgens de therapeutische benaderingen te vergelijken op basis van hun wetenschappelijke en filosofische grondslagen. Dit is een veelomvattend werkstuk dat een indrukwekkend niveau van wetenschappelijke competentie laat zien, ver boven wat gebruikelijk is bij studenten.

Het proefschrift wordt gekenmerkt door de interdisciplinaire aanpak, waarin theorie, berekeningen en psychologische praktijk zijn samengevoegd tot één geheel. Het probleem is duidelijk geformuleerd en het hele proefschrift combineert een niveau van algemene toegankelijkheid in het begin met een voortschrijdende diepgaande bespreking van het vakgebied. De conclusies laten zien dat de student een echte expert op dit gebied is geworden.”

Charis Fountas (MSc Biological Sciences):

“Dit is een voorbeeldige scriptie die moleculaire biologie, microscopie en ontwikkelingsbiologie combineert om een fundamentele vraag in embryonale ontwikkeling aan te pakken.

De gegevens zijn duidelijk gepresenteerd. Ik vond het goed dat sommige ruwe gegevens in de aanvullende sectie zijn opgenomen. De methodologie is uitstekend en de hoeveelheid werk die is verricht indrukwekkend. De discussie had iets kritischer gekund, het is altijd fijn als beperkingen worden genoemd. Zeer creatieve aanpak met behulp van een innovatieve set experimentele technieken.”

Piyush Bagad (MSc Artificial Intelligence):

“Voor zijn masterscriptie richtte Piyush zich op foundation-modellen. Dit is een revolutionaire klasse van nieuwe AI-systemen die nieuw gedrag vertonen en indrukwekkende mogelijkheden bieden om tekst, afbeeldingen, computerprogramma's en meer te genereren, door te leren van enorme hoeveelheden gegevens. Bekende voorbeelden zijn ChatGPT, Bard en Stable Diffusion. Het gedrag van deze foundation-modellen wordt echter slecht begrepen en is vaak onvoorspelbaar. Piyush bestudeerde video foundation-modellen en zet vraagtekens bij hun tijdwaarnemingsvermogen..

Een deel van het proefschrift van Piyush is gepubliceerd als paper op Computer Vision and Pattern Recognition (CVPR), 's werelds meest prestigieuze AI-conferentie. Volgens Google Scholar staat CVPR momenteel op de vierde plaats van meest geciteerde wetenschappelijke publicaties, vlak na Nature, The New England Journal of Medicine en Science. Piyush was de eerste UvA Master AI-student die publiceerde op CVPR.”