Welke opleiding volg je?
Informatie voor
[ ingeschreven studenten ]
Welke opleiding volg je?
De Universiteit van Amsterdam gaat haar eigen koloniale en slavernijverleden onderzoeken en heeft het NIOD.

UvA laat eigen koloniale verleden onderzoeken door het NIOD

Gepubliceerd op 02-07-2024
De UvA gaat haar koloniale en slavernijverleden onderzoeken en heeft het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust en Genocidestudies gevraagd om het onderzoek uit te voeren. Het vooronderzoek gaat 1 september van start.
Toon informatie voor jouw opleiding
Nu zie je algemene informatie op deze site. Kies je opleiding om ook informatie te zien die specifiek voor jouw opleiding geldt, zoals deadlines, regelingen en contactgegevens.
Welke opleiding volg je?

Met het NIOD kiest de universiteit voor een onafhankelijk en gerenommeerd instituut dat bekend staat om zijn deskundigheid in onderzoek naar geweld, onderdrukking, uitsluiting en roof en de maatschappelijke doorwerking daarvan in het verleden en heden. 

Onderzoek in twee delen

Het onderzoekstraject bestaat uit twee delen. Tijdens het vooronderzoek stelt het NIOD de definitieve opdracht op, waarin verschillende domeinen van onderzoek worden gepreciseerd en bronnen en methodieken in kaart worden gebracht. In dat kader wordt geïnventariseerd welke collecties, archieven en gebouwen moeten worden onderzocht. Centraal staat de vraag hoe je de plek van de Universiteit in het koloniale systeem zou kunnen onderzoeken, als opleidingsplek, kennisinstituut en als legitimerende instelling. 

Het vooronderzoek van zes maanden legt de basis voor het uiteindelijke hoofdonderzoek. Bij het hoofdonderzoek worden een maatschappelijke én een wetenschappelijke adviescommissie ingericht waarin ook UvA-experts worden betrokken. De precieze duur van deze fase van het onderzoek is nog niet bekend, maar zal naar verwachting enkele jaren duren.

Lees het volledige artikel op uva.nlExterne link